Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Spännande upploppsdueller värmde på kyligt Göteborg Galopp

19 juni 2013

Det blåste kalla vindar när Göteborg Galopp arrangerade årets näst sista tävlingsdag i söndags. Lyckligtvis bjöds den relativt stora publik som letat sig ut till banan på flera värmande upploppsstrider. Dessutom blev det fina pengar på både V4 och Trio.

Cruikadyke
Cruikadyke och Rafael De Oliveira (närmast) kontrade ut Forward Planning på mållinjen.

Dramatiken drog igång redan i V4-spelets inledande Kattegatt-löpning där de båda fyraåringarna Cruikadyke och Forward Planning gjorde upp i en sevärd duell. Den förstnämnde tog genast hand om taktpinnen för Rafael De Oliveira, men såg slagen ut när Forward Planning och Annelie Hollstenius satte in en attack mitt på upploppet. Cruikadyke hade emellertid en extra pollett sparad, kontrade riktigt starkt och lyckades knipa den översta pallplatsen i det sista galoppsprånget.

- Lite överraskad är jag faktiskt, men Rafael red ett bra lopp och visste vad han hade att åka med. Jag antog att gräsbanan skulle bli ganska krävande och det är anledningen till att jag startade honom över korta 1 200 meter. Normalt är Cruikadyke en miler. Han har en lämplig uppgift på Göteborg Galopp om två veckor så vi kommer säkert tillbaka, sade Catharina Vång, som tränar englandsimporten åt BWP Watertech AB.

Treårige Concusion från tränare Wido Neuroths stall tog den andra segern i sin blott tredje start för året i September Mile, V4-2. Efter en lite avvaktande inledning över de 1 600 meterna tog den irlandsfödde fuxhingsten över ledningen från Maserati (Rios) mitt på upploppet och drog undan till en säker triumf tillsammans med tränarsonen Jan-Erik Neuroth.

- Concusion har haft lite småproblem och därför har det bara blivit tre starter i år. Han hanterar alla underlag och har ett fint hjärta, berömde Jan Erik.

Concusion ägs av svenska Stall Genco Oil, alltså samma konstellation som döljer sig bakom årets svenska derbyvinnare Moe Green.

Trots det blåsiga och relativt kyliga vädret hade en relativt stor publik letat sig ut till kapplöpningsbanan den här söndagseftermiddagen. I Vinga Handicap över 2 200 meter bjöds de på ännu en hård och sevärd upploppsduell. Nice Effort och Cathrine Weilby tog hand om ledningen runt slutsvängen, men fick rejäl press av hemmahästen Saint Sebastian och Per-Anders Gråberg över de avslutande 200 meterna. När mållinjen skars skilde det inte mer än nos mellan de två hästarna. Även Vivaldi blandade sig i striden efter en bra avslutning och knep tredjeplatsen för Valmir de Azeredo.

- Jag trodde faktiskt att han var tvåa precis som på Klampenborg senast, men idag var det tydligen min tur att vinna. Nice Effort har en fin vinnarskalle och gick riktigt bra med tanke på att banan egentligen var lite för tung för honom idag, sade Thomas Fredlund, som äger Richard of York-sonen tillsammans med Helena Ohlsson.

V4-omgången avslutades med en vidöppen Sprinthandicap med 14 hästar i fältet. Här tog 32-oddsaren Rival genast hand om taktpinnen för sin tränare Sofie Möller och spårade sedan hela vägen över de 1 200 meterna.

- Rival är en genomärlig häst som alltid gör sitt bästa och j_klar vad det gick idag. Innerspåret är ju dessutom närmaste vägen till mål. Jag är inte riktigt lika överraskad som spelarna. Jag red honom själv på Klampenborg senast och då var distansen för lång, sade Sofie Möller.

Rivals skrällseger betydde att V4-utdelningen klev upp i goda 22 183 kronor. Rätt trio betalade 2 210 gånger pengarna.

Många minns säkert Calvados som en kapabel slätloppshäst. Femåringen finns numera hos tränare Dennis Persson, som skolat om Trempolino-sonen till en hinderhäst. I söndagens inledande häcklöpning tog femåringen sin första seger över häckar. Från en position mitt i fältet övertog Calvados ledningen över den näst sista häcken och accelererade undan till en överlägsen viktoria före länge ledande Minellity och Kim Stern. I segersadeln satt Tobias Hellgren, som rider i en ordentlig medvind för tillfället.

- Det känns riktigt skönt att det har lossnat, sade segerjockeyn.

- Calvados har varit ute i relativt tuffa sällskap tidigare och idag fick han äntligen visa vilken bra häst han är. Han trivs på lite mjukare underlag så dagens bana var en klar fördel, fortsatte Tobias.

Dennis Persson var naturligtvis nöjd med sin adept.

- Dagens seger känns lite speciell eftersom Calvados ägs av Stefan Ratell, en av stallets mest lojala hästägare, sade Dennis.

Fyraårspokalen var eftermiddagens högst doterade löpning med en samlad prispott på 100 000 kronor. Jan-Erik Neuroth gav favoritspelade Beluga en avvaktande inledning över de 2 200 meterna. Först en bit in på upploppsrakan klev den Wido Neuroth-tränade fyraåringen in i bilden och drog till slut det längsta strået efter en tuff duell med Castle Sting och Elione Chaves. Segermarginalen skrevs till en nos.

- Beluga är en häst jag ridit ganska många gånger. Han kan vara lite speciell, men kapaciteten är det inget fel på, sade Jan-Erik.

Ballingarry-sonen Beluga är uppfödd hos Eva Mustard i Sverige och deltog i derbycirkusen under fjolåret. Som fyraåring har valacken fått en något mer försiktig matchning och på fem starter har han aldrig varit sämre än trea.

Skimmelaraben Milord har hunnit fylla tio år, men löpgnistan verkar det inte vara något fel på. Under Elione Chaves svarade hingsten för en stark avslutning långt ute i banan och spurtade hem Onsala Arabians Sprint före UA Bey Shaka (A Hollstenius) och länge ledande Al Raai (A Pilroth).

- Trots att Milord är tio år så uppför han sig nästan som en unghäst och han får fortsätta tävla så länge han tycker det är roligt. Milord är speedig och hans lätta aktion passade fint på den lite krävande gräsbanan idag, sade amatörtränare Khalil Soufi från Stoby i norra Skåne.

Toot Sweet presterade en mersmakande tid i ett kval på Jägersro för två veckor sedan och det var en insats som visade sig räcka långt i The Rookie Run, dagens andra arabhästlöpning. Under Per-Anders Gråberg ryckte den Catarina Genberg-tränade Top Flyte-dottern ifrån sina åtta konkurrenter i början av upploppet och även om Windflower och Gustavo Solis närmade sig en del sista biten var segern aldrig i fara.

- Toot Sweet sprang och bromsade lite idag, men hon har helt klart kapacitet och kan säkert bli fin nästa år, sade Per-Anders Gråberg.

Toot Sweet både ägs och är uppfödd av Genberg & co AB.

Cathrine Weilby tog sin andra dagsseger ombord på skimmelstoet Mouli Ros i dagens avslutande treårsnovis. Från spåret närmast railen drog Bo Nilssons Troon-dotter undan till en lätt 3,5-längdersviktoria före favoritspelade Trombino (M Rodriguez). Mouli Ros tränas av Jan-Erik Pettersson i Malmö.

Direkt efter V4-spelet reds även en Quarterlöpning över korta 402 meter. Den reslige Paint-hästen Charlies White Iron, som vann både försöket och finalen i Quarterloppet på Jägersro under American Days i juli, visade sig än en gång vara svårstoppad och avgjorde loppet med knapp marginal tillsammans med Dina Danekilde.

- Charlies White Iron hade en lite annorlunda aktion på den tunga gräsbanan idag, men han vill bara vara först, sade Dina.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer