Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp
Sankt Peder 3

Sankt Peder startar i Autoexperten Svenskt Champion Hurdle på lördag med Niklas Lovén i sadeln

Spännande lördag på Strömholm: Anna-Maria Andersson laddar för hinderfest

12 juni 2024 21:29

Det är något visst med stranden i Sibirien. Det är många fullblod som slipar formen på den hästvänliga stranden strax utanför Ängelholm. Senast i raden är Anna-Maria Andersson från Munka Ljungby som låter sina hinderhästar galoppera i vattenbrynet på den långa strandremsan. Och det har gett resultat – på lördag startar båda hennes hästar vid den så populära tävlingsdagen på Strömsholm.

För Anna-Maria, hinderentusiast sedan många år, väntar en riktigt spännande lördag. Hon har två hästar i träning och båda startar på Strömsholm:

French Warrior startar i EMC Svenskt Grand National med Christopher Roberts i sadeln.

Sankt Peder startar i Autoexperten Svenskt Champion Hurdle med Niklas Lovén i sadeln.

– Det ska bli jättespännande. Det är första gången jag har häst med i Champion Hurdle, French Warrior har varit trea i GN och det är min bästa placering där.

Tankar inför lördagen?

– Både Champion Hurdle och Grand National känns väldigt öppna. Jag tror att alla har chansen att vinna. Jag kommer med två hästar med dokumenterad form och har dessutom fått två bra ryttare som båda känner hästarna väl. Sen har jag stor respekt för Greg Wroblewski, nu kommer han inte med sin bästa häst men Pretty King är också en riktigt fin häst.

I sammanhanget kan vi nämna att French Warrior kommer från seger i Jockeyklubbens Stora Pris (en steeplechase över 3500 meter) och Sankt Peder vann en novishäcklöpning samma tävlingsdag.

– French Warrior är stark så att det är längre på lördag är inte några problem, han är en bra hoppare också. Sant Peder möter kanske lite tuffare motstånd än senast, men det känns väldigt öppet.

French Warrior

Seger i genrepet. French Warrior tog hem anrika Jockeyklubbens Stora Pris på Bro Park för några veckor sedan.

Hästar dygnet runt

Anna-Maria har ett liv som kretsar kring hästar och då framförallt hindersport. I grunden är hon hovslagare men driver också ett ridcenter med en mycket bred verksamhet. Hon har själv varit framgångsrik ryttare med segrar både i slätlopp och på hinder. Numera är den karriären nedlagd, men fortfarande rider hon sina hästar i träningsarbetena.

– Jag har några flickor som hjälper mig också. Jag tycker att det fungerar bäst att träna hästarna tillsammans så där behöver jag lite hjälp. Annars är det hästar dygnet runt för mig.

Tävlingarna på Strömsholm är höjdpunkten av hindersäsongen i Sverige. Det brukar bli en stor folkfest med 4000–5000 åskådare som söker sig till banan för en picknick och för att njuta av sporten (som innefattar allt från SM i ponnygalopp till tuffa Grand National).

– Det har regnat en del på slutet vilket är bra för banan, jag tror att den kommer att vara fin på lördag. Sen hoppas vi på sol så det kommer mycket folk.

Årets tävlingar på Strömsholm blir en rent sportslig upplevelse. För första gången på många år erbjuder inte spelbolaget ATG spel till hinderloppen. Något som Anna-Maria, och hennes vänner inom hindersporten, tycker är tråkigt.

– Vi jobbar intensivt för att visa att vi att vi verkligen jobbar med hästvälfärd och att vi verkligen älskar våra hästar. Anders Herlin (amatörtränare och Grand National-vinnare med Truckers Glory för några år sedan) lägger ner ett stort arbete i de frågorna.

Men på lördag kommer Anna–Maria Andersson att uppleva en av sina häftigaste dagar som galopptränare. Två segrar – ingen omöjlighet – skulle ge henne den största framgången någonsin som hindertränare.

Foto: Elina Björklund
Sankt Peder och Anna-Maria

Sankt Peder tillsammans med Anna-Maria Andersson och Niklas Lovén.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

King David TOP2
King David TOP2

På söndag avgörs listedlöpningen Lelles Open Mile (L) på Bro Parks gräsbana. Hästar som King David och Admiral De Vega och flera andra av Skandinaviens främsta milers kommer till start. Läs mer