Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Last Reference 5444

Last Reference och jockeyn Anna Pilroth tillsammans med Madeleine Wittgren

Små tillfälligheter bakom drömmen om Grand National

5 juni 2025 15:19

Madeleine Wittgren var framgångsrikaste tränare på hinder förra året, hennes Last Reference slutade tvåa i Grand National och hon tror själv att han är fräschare och bättre i år. Nu finns drömmen om en seger på Strömsholm den 14:e juni.

Men vägen fram har alltså handlat en hel del om tillfälligheter.

– Jag har alltid varit en ridtjej och bott på hästgård och galoppen började jag väl egentligen med rätt sent.

Hästar och fart har Madeleine gillat. Hon jobbade en period i England för Dag Albert, svensk landslagsryttare i fälttävlan, men det var när hon följde pappa Kjell till Göteborg Galopp en tävlingsdag som intresset för galopp tändes på allvar.

– Pappas häst vann (Angel of Hope) och jag tänkte att det här var ju skoj.

Att försöka tävla i ridsport på hög nivå samtidigt med en civil karriär (Madeleine är rektor idag) och med tre barn var inte att tänka på. Så Madeleine gick Svensk Galopp’s tränarkurs, som hon verkligen uppskattade, och började leta häst. I samma veva hade dåvarande Jägersrotränaren Hans Adielsson bjudit ut några hästar till försäljning. Madeleine och pappa Kjell kopplade hästkärran till bilen och åkte ner till Jägersro, kikade in i stallet och Hans talade sig varm om Last Reference. En fin typ, uppfödd av Jockeyklubbens ordförande Benny Carlsson, som gjort helt okey från sig på banan och skulle passa i ett amatörstall. Han var boxvandrare så hagar utomhus var en perfekt miljö för honom. Det blev affär, men Hans hade ”glömt” att berätta att Last Reference var i princip omöjlig att lasta.

– Det tog väldigt lång tid innan vi fick in honom i transporten och jag kan säga att vi hade rätt mycket publik när vi försökte lasta honom.

Väl i transporten gick den dryga resan till Kristinehamn, där Madeleine har sin gård, bra och Last Reference har funnit sig väl tillrätta. Visst, det är en 12-åring med små egenheter.

– Han gillade inte startboxarna heller, så det är därför vi skolade om honom till hinderhäst. Men lastningen är i alla fall inte några problem längre.

Förra året var alltså Madeleine både vinst– och segerrikaste tränare på hinder i Sverige. Mycket tack vare Last Reference.

– Det är klart att jag är stolt över att ha blivit bäst, sen är vi förstås inte så många som tävlar på hinder.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Last Reference DSC_8586 copy

Last Reference vinner St Eriks Pris på Bro Park, med Kevin Parkin på ryggen.

Madeleine tränar hästarna hemma på gården. Tre finns i familjens ägo, två är hemma just nu (förutom Last Reference även Good Guy som ska starta i ett slätlopp på Strömsholm) medan den tredje (Latour) just nu står hos Tobias Hellgren och Anna Pilroth. På gården har de byggt en rundbana och en 1000 meter lång rakbana där de sista 500 metrarna är en uppförsbacke.

– Jag rider i princip alltid Last Reference själv, sen har vi hjälp med Good Guy av en tjej som är med och äger honom. Sen är vi ner till Tobias och Anna några gånger, de har en bana som är djupare och tyngre.

Just på Latour gjorde för övrigt Madeleines son Emil debut som ryttare på Göteborg Galopp för ett par veckor sedan.

– Det är lite roligt. Det blir tredje generationen i vår familj som sysslar med galoppsport.

Emil har också tillbringat en vinter på Irland hos den legendariske hindertränaren Willie Mullins, tillsammans med Elliot Öhgren, så det blir det säkert fler ritter framöver.

Förra året blev det alltså en andraplats i Grand National bakom Pretty King. Nu har Madeleine känslan att Last Reference, som kommer att ridas av Kevin Parkin, ska vara lite fräschare och lite bättre.

– Förra året gick han omkull i starten innan GN. I år har alla förberedelser gått precis som önskat. Sen blir det förstås ändå svårt att vinna. Men hästen känns fin och jag har kanske också blivit lite bättre på att träna.

Men oavsett hur det går så kommer Madeleine att gå ut i stallet dagen efter Grand National och klappa om sin häst.

– Det är väl egentligen den viktigaste delen för mig. Jag är nog inte någon riktig tävlingsmänniska, men älskar djuren.

Fler nyheter, artiklar och annonser

Anna Larsdottir 16:9
Anna Larsdottir 16:9

Bland de finaste du kan vinna i galoppvärlden är Epsom Derby. I år vanns den klassiska löpningen av Lambourn, tränad av Aidan O’Brien. Egentligen inget konstigt, det var hans elfte Derbyseger. Lite mer anmärkningsvärt är att skötaren är svensk; Anna Larsdottir från Täby. Läs mer

03
03

Den 14 juni samlades unga ryttare från hela landet på anrika Strömsholm för att göra upp om titlarna i årets Svenska Mästerskap i Ponnygalopp. Det blev en dag fylld av spänning, glädje och kamratanda. Som vanligt visade sig ponnygaloppen från sin bästa sida. Här bjuder våra fotografer på några extra bilder från en av årets roligaste tävlingsdagar! Läs mer

Sebastien Olivier TOP
Sebastien Olivier TOP

Sebastien Olivier var utan tvekan den gladaste vinnaren på Jägersro i år – kanske också den populäraste. Han fick chansen bakom Vanja Sandrups Art Dealer och tog den. Men det har varit en lång, lång resa för att förverkliga drömmen om att få stå som en vinnare. Läs mer