Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Skrällarnas dag på Göteborg Galopp

14 juli 2014

Löpningarna på Göteborg Galopp brukar alltid vara utmanande för spelarna. Söndagens tävlingar var inget undantag. Tio system lyckades pricka in rätt V4-rad och belönades med vardera 72 289 kronor. Svårigheterna började redan i den inledande avdelningen där 18-oddsaren Cruikadyke med Rafael De Oliveira i sadeln knep den översta pallplatsen före Flyer. Storfavoriten Silver Ocean fick nöja sig med en tredjeplats.

Cruikadyke 1

V4-avdelningens inledande klass 2-löpning på Göteborg Galopp såg på pappret ut att vara vikt åt elithästen Silver Ocean från Niels Petersens stall i Norge. USA-importen spelades ner till extremt låga 1,2 gånger pengarna på toton. Men Silver Ocean (R Schistl) visade på nytt att han har en bit kvar till toppformen och föll tungt som trea. Istället var det 18-oddsaren Cruikadyke som stal showen under Rafael De Oliveira.

Catharina Vångs adept fick en fin start i den 1 300 meter långa uppgörelsen. När Monkey Bar Flies (C Lopez) gjort sitt i den inledande rusningen gled Cruikadyke fram närmast railen. Trots att den åttaårige englandsimporten blev rejält utmanad av ett flertal hästar över den långa upploppsrakan visade han en härlig kämpaglöd i slutvinjetten och knep sin första viktoria på över tre år.

- Jag har haft Cruikadyke sedan han var tre år. Under de senaste åren blev han tyvärr ganska hingstig och i vintras tog vi beslutet att kastrera honom. Nu är han som en helt ny häst och kämpar på ett helt annat sätt i loppen. Men han är fortfarande lite speciell, gillar inte när det går för fort och vill helst vara med och bestämma lite själv, sade Catharina, efter sin tredje tränarseger den här veckan.

Cruikadyke 2

Endast en hals bakom vinnaren gjorde danske Flyer (N Stott) det starkt som tvåa. Silver Ocean spurtade bra efter en lite sen start och nosade ut Sweet Loreen (J Johansen) i kampen om tredjeplatsen.

Cruikadyke ägs av BWP Membranteknik AB och belönades med 35 000 kronor. Utgångsvärdet på V4-spelet blev hela 624 kronor.

Rodriguez serverade LunchDubbeln

Överraskningarna fortsatte i V4-2, en klass 2-handicap över 1 600 meter. Det vore fel att påstå att danska Imaginenowar har rosat marknaden sedan i höstas. Men letar vi lite längre bak i resultatraderna ser vi att Pistachio-dottern vann både Nordic Champion Series och Adalöpning ifjol. Och nu var det alltså dags för en ny fullträff. Till glada 24 gånger pengarna!

Imaginenowar

Under Martin Rodriguez hade skimmelstoet tätkänning redan från start. Runt svängen fick hon en liten pust i draget bakom landskamraten Farzan (C Lopez) innan hon återtog befälet en bit in på upploppsrakan.

Över de avslutande 200 meterna närmade sig favoritspelade Dust Cloud (R Schistl) bakifrån men kom aldrig närmare än en halv längd bakom Imaginenowar.

Imaginenowars tränare Hanne Bechmann var själv inte på plats i vinnarcirkeln. Men Susanne Nielsen, som äger stoet tillsammans med LSC Stable och L Stewart kunde avslöja att Imaginenowar ådrog sig en skada i höstas.

- Sedan har hon startat på de danska provinsbanorna där hon fått oturliga löpningsförlopp. Men det är en ärlig häst som redan visat att hon trivs fint på Göteborg Galopp. Nu siktar vi på en ny start i Nordic Champion Series på Täby Galopp.

Spurtade förbi rikshästen

Martin Rodriguez hann bara med en kort vända in i jockeyrummet för att byta ägardress innan det var dags för ett nytt besök i vinnarcirkeln. Den här gången hette segervapnet Hidden Fairytale från Kungsbacka-amatören Mikaela Jahreskogs stall.

Hidden Fairytale

Från en position mitt i det femton hästar starka startfältet styrde Martin ut det sexåriga stoet i banan vid upploppets början och efter en stark slutrökare slog hon klorna i rikshästen Hands Up (N Nordblad) i de avslutande galoppsprången. Segermarginalen skrevs till ett huvud.

- Det här känns helt fantastisk, sade Mikaela Jahreskog efter Bahemian Bounty-dotterns andra seger i år.

- Distansen var egentligen i kortaste laget. Men Hidden Fairytale gör det alltid bra och idag satte vi på flexibla blinkers för att hon verkligen skulle gå hela vägen in i mål.

Dubbelslag på Martin Rodriguez gav ett LunchDubbel-odds på generösa 493,28.

Painters Easel från start till mål

I V4-avslutningen handlade det bara om ett ekipage. Elione Chaves sände genast fram Painters Easel till ledningen. Från den positionen kunde den sexårige irlandsimporten styra och ställa i sitt eget tempo över de fullvuxna 2 400 meterna.

Painters Easel

Väl inne på upploppet hade Chaves full koll på läget. När Painters Easel nådde mållinjen skilde det två komfortabla längder till danske Vainqueur (F Salvador).

Painters Easel ägs av sin tränare Maria Sandh på Täby Galopp och tog sin första årsseger i tredje försöket.

- Jag är så glad att han äntligen fick vinna! Painters Easel är stark och älskar att löpa i front. Närmast väntar ett lopp över 2 400 meter på Täby Galopp och sedan kommer vi förhoppningsvis tillbaka i Fred Armstrong Cup, sade Maria.

Painters Easel betalade ett vinnarodds på 6,49 och fastställde som tidigare nämnt V4-utdelningen till 72 289 kronor.

Ny seger för Josefin

Krävande 2 400 meter var även förutsättningarna för amatörryttarna i ARK Champion Cup (7), V5-1. Josefin Landgren ser ut att gilla Göteborg Galopp. För precis som i amatörloppet på premiärdagen var det hon som lade beslag på den översta pallplaceringen.

Mesh Love

Den här gången hette segervapnet Mesh Love. Det fyraåriga stoet gjorde ett försök att ta hand om spetspositionen i rusningen in mot första sväng men tvingades ganska snart släppa till Fias Filur (Emmi Hansson).

När fältet svängde in på upploppet satte Mesh Love in en ny attack, som visade sig vara tillräckligt stark för att avvisa både Jobim (Dina Heggum) och Power of Dreams (Julia Presits) över de avslutande 200 meterna. Segermarginalen skrevs till komfortabla 2,5 längder.

- Jag försökte ligga med bland de främsta och väntade med att sätta in speeden till upploppet. Mesh Love kändes riktigt fin idag, sade Josefin efter skrällsegern.

Mesh Love tränas av Marcus Bergman. På hans träningscamp i skånska Svedala delar tre galoppörer stall med åtta travhästar. Marcus är nämligen ytterligare en i raden av proffstränare från travet som börjat träna galopphästar med amatörlicens. Mesh Love äger han tillsammans med jockeyn Martin Rodriguez, som ridit stoet i de tre senaste starterna.

Hittade extra växel i finalen

Överraskningarna fortsatte i V5-2, en löpning för enbart treåriga hästar. Leonard Rios gav Tam O’Final en avvaktande inledning över de 2 200 meterna samtidigt som främst New Revue (A Brown) och Indie Star (R Colldin) stod för farthållningen i spets.

Tam OFinal

Tam O’Final förblev anonym fram till upploppets början då han plötsligt hittade en extra växel och enkelt slog klorna i favoritspelade Tattoo Away (E Chaves) över de avslutande 100 meterna.

Tam O’Final tränas av Christer Hederud i Kungsbacka och är uppfödd av Jan Hansson. Som svenskfödd fick Final Appearance-sonen utöver förstapriset på 40 000 kronor en extra hästägarpremie värd 16 000 kronor.

Med fem raka sjätteplatser i bagaget var Tam O’Final naturligtvis inte speciellt hårt betrodd på toton och gav ett vinnarodds på 25,26.

- Tam O’Final har inte fungerat på dirttrack- och sliriga gräsbanor tidigare i år. Hästen är stark, men trots det hade vi som bäst hoppats på en mindre prispeng idag, sade Christer som äger valacken tillsammans med Alafors Racing Stables.

Tredje triumfen i femte försöket

Ytterligare en hemmaseger - en betydligt mer väntad sådan - ordnade Anna Pilroth och W Catchcash i eftermiddagens arabhästlöpning, Qatar Near Westcoast Mile.

W Catchcash

Efter en avvaktande inledning i kön fick den svenskfödde fyraåringen full marschorder vid upploppets början. Ganska snart hade han tagit sig fram utvändigt om innerspårets El Weiron (C Lopez) och efter en lika jämn som hård slutsstrid avgjorde W Catchcash till slut med en hals.

W Catchcash har nu vunnit tre av sina fem starter i karriären.

- Han är en ganska smart häst som snabbt räknar ut vad och hur mycket han ska göra i loppen. Då är det lätt att uppfatta honom som lite lat. Förhoppningsvis finns det fortsatt utveckling i honom de närmaste åren, sade segerryttaren.

W Catchcash tränas av Anna Pilroths mamma Bodil Blomqvist, som även tog hem tredjeplatsen med Anagorn Z Regula.

Garfunkel efter hård slutstrid

En treårsmaiden över 1 300 meter utmynnade i en stenhård fight där det endast skilde hals-nos mellan de tre främst placerade hästarna.

Garfunkel

Dansktränade Garfunkel med Marcos Robaldo vid tyglarna tog resolut hand om ledningen från start. Väl inne på upplopprakan blev irlandsimporten rejält uppvaktad av utvändige Gobertier (De Oliveira) och Lothiania (M Santos) närmast railen.

Garfunkel lyckades dock svara på ett tappert sätt och bärgade därmed sin första viktoria i sjätte försöket. Excellent Art-sonen tränas av Birgitte Nielsen i Danmark och ägs av Galoppens Venner.

"Spare ride" resulterade i dubbel

Stärkt av segern med Garfunkel följde Marcos Robaldo upp med ytterligare ett besök i vinnarcirkeln i söndagens avslutande klass 4-handicap. Den här gången som stand-in för Rafael Schistl ombord på Grey Goose.

Grey Goose

Från en position mitt i klungan fick den danskfödde Academy Award-sonen verkligen upp ångan över de avslutande 300 meterna.

I det allra sista galoppsprånget slog Grey Goose klorna i invändige Royal Lane (M Santos). Samtidigt hade hon marginalerna på sin sida, för ännu längre ut i banan spurtade Like A Charm (N Mortensen) vasst till andraplatsen. Segermarginalen skrevs till nos-huvud.

Marcos Robaldo äger Grey Goose tillsammans med sin flickvän Julia Presits som även står för träningen.

- Vi köpte Grey Goose av Bent Olsen i vintras. Eftersom hon inte visat något extra i sina starter tidigare i år var vi nära att ge upp. Men så bestämde vi oss för att testa Göteborg Galopp och det gick ju bättre, sade Julia, som tidigare under dagen lotsade egentränade Power of Dreams till en god tredjeplats i amatörlöpningen.

Grey Goose gav ett vinnarodds på glada 17,76 och såg samtidigt till att ingen lyckades pricka in fem rätt på V5-spelet. Istället blev det bra utdelning på fyra rätt, närmare bestämt 8 609 kronor.

432 personer fick utöver de nio galopplöpningarna även se fartfyllda westernuppvisningar signerade Bohus Ropers. Totalomsättningen nådde 2 980 340 kronor vilket är klart lägre jämfört med premiärdagens 3 552 712 kronor.

> Se fler bilder från tävlingarna på svenskgalopp.smugmug.com
> Tävlingsresultat
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jägersro Jägersro

27 mars 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

På hemmaplan har galoppsporten tävlingsuppehåll fram till den 12 april. I väntan på vårpremiären går det att se internationell galoppsport på ATG.se hela veckan lång. Läs mer

Wildfire TOP Wildfire TOP

Alice Elmerskog hade inte riktigt marginalerna på sin sida under fjolåret. Men med 27 hästar på träningslistan har Bro-tränaren goda förutsättningar att förbättra resultatet i år. Målet är två miljoner i insprungna pengar. Läs mer

Race 5 - for Erika-4908 Race 5 - for Erika-4908

Fyra skandinaviska hästar var ute på Meydan när den åttonde dagen under Dubai World Cup Carnival arrangerades i fint väder. Samtliga gjorde vad de kunde och blev placerade. De två svenskuppfödda stona Ascot Brass och Iron Butterfly gjorde strålande insatser i Grupp 2-loppet Balanchine. William Buick tog också två segrar. Läs mer