Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

Annelie Eriksson (t.h.) leder sin Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark till vinnarcirkeln på Jägersro Galopp efter segern i Wathba Stallions Cup ifjol.

Så övervintrar Mohaymin

15 mars 2024 17:46

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla."

Han är en av de bästa arabiska fullbloden som någonsin sprungit på svenska banor och stod återigen för väldigt fina insatser på banan under 2023, inte minst då han i årsdebuten segrade i prestigefulla Wathba Stallions Cup på Jägersro Galopp. Nu är det dock slut med galopptävlingar. Tränare Annelie Eriksson tillhör nämligen också elitskiktet inom distansritt. I Mohaymin har hon en riktigt råtalang som är både sund och behaglig med en härlig personlighet.

– Moyhamin har inte haft en enda skavank, är okomplicerad med mat och allting är enkelt. Han tycker redan att han är så bra, skrattar Annelie och fortsätter:

– Han är stallets kung. Han är inte hingst, men man kan tro det. Han går i en egen hage med en lite kulle och tycker att han är störst, bäst och vackrast. Han är en väldigt behaglig häst och superenkel att ha hand om. Det är ett litet minus i distansen då han är lite bekväm – det är en lite utmaning för distansritter, men jag har haft en som varit "lite värre" – den hästen red jag mästerskap på och till och med världens bästa team tippade att han skulle vara med på en pallplats i EM.

En ny karriär som distansritthäst hägrar alltså. Det är förstås sorgligt för alla galoppfans, men han har egentligen bjudit på mer av sig själv än vad som var tänkt från början...

– Det blir ingen mer galopp för honom, jag tror att det är väldigt svårt att komma tillbaka när man börjat med den här träningen. Jag har inte ridit en enda meter distansträning när han gått galopp. Du kan ju tänka dig själv – Vasaloppet kontra ett sprinterlopp. Grundplanen var att han skulle gå två säsonger och sedan gå distans, men sedan har det bara blivit längre och längre. Han har gått över i min ägo nu, berättar Annelie.

Det kanske inte är så konstigt att galoppkarriären blev längre med tanke på prestationerna som han levererade på banan. Nu har dock året kommit då han fyllt åtta år och då hägrar ett världsmästerskap!

– Det är unghäst-VM i Italien och det är för åttaåringar. Under hela min karriär inom distansritten så har man inte alltid haft en åttaåring som kan vara med och nu är det första gången jag känner att det är värt att åka – att vi har något där att göra. Det är många som vill starta i derbyt, men det är få som är kallade. Jag har ju tävlat hela tiden i det där och ridit i landslaget sedan Young Rider-tiden. Det är inte så lätt att ha färdiga åttaåringar.

Annelie har en lång och framgångsrik karriär som distansryttare, som är en stor sport ute i världen. Hon har varit tia på senior-VM, sjua i unghäst-VM och vann sitt första Young Rider SM-guld som 12-åring...på ett arabiskt fullblod förstås. Det är heller ingen slump att Mohaymin är från Frankrike.

– Man får tävla med vilka raser man vill, men araberna är bäst även om det finns undantag med korsningar. Det avlas fruktansvärt många distanshästar i Frankrike.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Annelie Eriksson tar emot pris på galoppgalan 2024

Annelie Eriksson fick ta emot pris av Scandinavian Arabian Racing Association's (SARA) ordförande Bodil Blomqvist för "Årets arabiska fullblod" på Galoppgalan.

Vinterträning inför en ny karriär

Annelie Eriksson är inte sysslolös om man uttrycker det milt – det är träning och åter träning, men hon hinner också med att arbeta som timmerbilschaufför! Det är ett komplext arbete med mycket planering som kräver stor skicklighet. Det är inte är för vem som helst – en timmerlastbil på nära håll är en mäktig upplevelse. Hennes pappa tyckte hon skulle göra något annat också. Eftersom hon älskar att vara i skogen och ser ridvägar nästan överallt så droppade han en dag en idé.

– Kör timmerbil då!

Sagt och gjort – så blev det. Ibland är det inte dumt med idésprutande pappor.

Mohaymin och de andra hästarna ska förstå också träna. Annelie Eriksson är inte rädd för att hämta influenser från olika idrotter, inte minst från bilracing och längdskidåkning. Hon är exempelvis väldigt inspirerad av den stora längdskidåkaren Sixten Jernberg. Hon framhåller också alla duktiga hästmänniskor som varit med henne under livet och som varit duktiga på olika sporter.

Det har genom alla år visat sig att hennes hästar alltid är i ordning när de startar. Inget lämnas åt slumpen och hon har mål med det mesta hon tar sig för hon har fina träningsmöjligheter.

– Jag har så många olika ställen att träna på – jag har bara tjugo minuter upp i terrängen så har jag perfekta snövägar. Jag gillar att göra jobbet – jag har alltid gått i gång på att köra hårt, jag tycker det är kul att "kötta på". Min grundfilosofi är att träna mycket och tävla lite – när man väl ska det vara iordningsställt. Vi tränar på en nivå där vi känner att han hela tiden är med och han måste hålla sig fräsch – en distanshäst måste klara många olika sorters underlag. Man räknar träningstimmar på ett annat sätt än inom galoppen, säger hon och preciserar Mohaymins upplägg ännu mer:

– Jag kan inte köra på som att han vore en rutinerad distanshäst utan han tränar lagom mycket. Det blir något hårdare pass i veckan då han inte är så jättebra på att trava och det är han tvungen att göra lite mera nu. De andra är lågintensiva mellan en och en halv och tre timmar. När de kommer från galoppträningen så har de väldigt bra kondition, sedan orkar de inte så länge innan de blir muskeltrötta. Jag har valt att ha kvar ett galopp-pass så att de ska ha kvar flåset – jag vill verkligen att de har kvar det där flåset och stunsen i konditionen. Det är bara att man vidgar sina vyer, det vill jag ha kvar från galoppen. Sedan går han ett dressyrpass en gång i veckan. Hästarna blir starkare och det går att träna dem hårdare om de har lite koordination i kroppen.

De ljusa timmarna är få under vintern, inte minst i Dalarna, men det är inga problem.

– Jag rider med pannlampa. Det gjorde jag även med galopphästarna. Det är en fördel att rida med det för då följer de bara pannlampans sken.

Internationell debut i helgen

Efter lyckade kvaltävlingar och en rejäl vinterträning är det i helgen dags att styra skutan mot Danmark och den internationella debuten över tio mil. Det låter mastigt, men hästarna är tränade för det och kraven är höga.

– Man ska komma ihåg att de veterinära kraven inom distansritten är extremt höga och djurets bästa är alltid i främsta rummet. Även om man är först i mål så måste veterinärkontrollen klaras av också så det är inte klart förrän är klart, betonar Annelie.

Även om Annelie förstås har stora förhoppningar i sadeln ombord på Mohaymin så tonar hon ner förväntningarna i de första tävlingarna.

– Jag vill smyga på de här tävlingarna för att han ska vara redo för unghäst-VM i höst – det är inte i mars han ska vara bäst. Jag hoppas en bra bit på hans talang, avslutar hon.

Annelie Eriksson, som för den minnesgode gjorde succé direkt i tränardebuten när hennes Cleopathre kom trea och Eastway segrade på Gärdet 2019. Hon kommer inte att sluta med galoppsporten då den arabiska fullblodsveteranen Eastway satsar vidare och det gör också det engelska fullblodet New Princess så räkna med att tränaren från Bjursås kommer att synas på galoppbanorna även i år.

För dig som vill lyssna på Annelie Eriksson i Ridpodden så hittar du ett avsnitt från 2016 här.

Fakta - Mohaymin

Född: 2016 i Frankrike

Karriär: 28 starter, 5 segrar, 4 andraplatser och 3 tredjeplats

Intjänat: 448 466 kronor

Ägare: Ae Endurance Riding AB

Tränare: Annelie Eriksson, Järlåsa

Handicaptal (aktuell/högsta): 84/84

Mer om Mohaymin i Galoppappen

Fakta - Mohaymin

Född: 2016 i Frankrike

Karriär: 28 starter, 5 segrar, 4 andraplatser och 3 tredjeplats

Intjänat: 448 466 kronor

Ägare: Ae Endurance Riding AB

Tränare: Annelie Eriksson, Järlåsa

Handicaptal (aktuell/högsta): 84/84

Mer om Mohaymin i Galoppappen

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer