Chizonwheels cover.jpg

Chizonwheels som föl och vid segern på Jägersro i april 2021.

Rullades in i stallet i en skottkärra – och fick sitt namn efter det

30 juli 2021 10:32

Chizonwheels är bara ett så lysande namn. Första gången hon kom in i boxen var det inte på egna ben utan på hjul. Amatörtränaren Yasmine Nilsson var med och räddade livet på det nyfödda fölet och kläckte namnet. På söndag startar Chizonwheels i Svenskt Oaks.

Februari 2018 och vintern höll Mellanskåne i ett järngrepp. Snö, 14-15 grader kallt på dagen och ännu kallare på natten där mellan Höör och Hörby. Be My Surprise gick i väntans tider med Helsinki.

– Hon var i boxen och framåt småtimmarna började hon visa tecken på att det var dags, jag följde henne med hjälp av föllarmet och hade bara fyra minuter med bilen upp till stallet, minns Emma Troedsson – uppfödare tillsammans med Jörgen Svensson och Johan Möller.

Men väl i stallet stannade fölningen av, Emma åkte hem för att hinna sova någon timme innan hon skulle jobba. Kompisen Yasmine Nilsson skötte morgonfodringen, släppte ut hästarna – även Be My Surprise – men hade en häst kvar i stallet eftersom hovslagaren skulle komma. Efter en timme släpptes även den hästen ut i hagen.

– När Yasmine släppte ut den nyskodda hästen hittade hon fölet som låg ner i den kalla snön. Hon ringde mig och jag kastade mig i bilen och körde till stallet.

Det nyfödda stofölet låg kvar i snön, var medtagen av kyla och förlossningen. Goda råd var dyra i den kalla februarimorgonen.

– Hon kunde inte går själv, så det enda vi kom på var skottkärran.

Yasmine och Emma bäddade mjukt med halm, lyfte upp fölet och började rulla henne mot stallet. Men också det var en kamp.

– Hon ville inte ligga still, så en fick köra skottkärran medan den andre höll fast den sprattlande fölungen.

Inne i stallet mer eller mindre tippades fölet ner i halmen, mamma Be My Surprise var framme och buffade på henne. Ville kolla hur läget var.

– Det var lugnt, hon var lite medtagen men repade sig snabbt. Däremot hade hon nog aldrig överlevt om inte Yasmine hittat henne så snabbt.

Yasmine och Emma stod sedan och pratade i stallet, tittade till fölet och Emma funderade på namn. Normalt finns ”Chi” med i namnet på de hästar föder upp, men egentligen var det inte tanken med det här fölet.

Då födde Yasmine namnet:

– Chizonwheels. Kommer man in i stallet på hjul istället för egna ben så måste man få ett namn efter det.

Foto: Privat
Chizonwheels som föl 2018.png

Chizonwheels - när hon var stark nog att stå på egna ben - tillsammans med Yasmine Nilsson.

Bara efter ett par veckor sålde Johan Möller, välkänd hovslagare på Jägersro, sin andel av hästen till Decibel Racing (Rune Pålsson och Kathrin Kristiansson) som nu äger tillsammans med Stall JET (Jörgen Svensson, Emma Troedsson och Thomas Lövgren).

Idag är Chizonwheels i träning hos Ricardo Ramallo på Jägersro. Hon debuterade med seger i april, men har sedan drabbats av en efterhängsen förkylning. Nu tränar hon bra igen och på söndag startar hon i Svenskt Oaks, loppet som har varit det stora målet hela säsongen.

– Det känns fantastiskt spännande bara att få vara med i Oaks. Alla vi ägare kommer att vara på plats och heja på henne.

Oavsett hur det går har ändå Chizonwheels redan vunnit sitt livs match och det är redan bestämt att efter tävlingskarriären ska hon få föra det fina blodet vidare som mamma.

Förhoppningsvis via inte fullt så dramatiska fölningar.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Chizonwheels JG april 2021.png

Chizonwheels, här med Cornelia Hartsmar i sadeln, vann sin debut på Jägersro i april men har inte synts till på tävlingsbanorna sedan dess. På söndag startar hon i Svenskt Oaks på Jägersro Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Penny o Stargaze 5989.jpg Penny o Stargaze 5989.jpg

Bästisar redan som föl. Sedan dess har Stargaze och Penny följts åt genom livet – hela tiden sida vid sida. På söndag startar de båda för första gången i ett storlopp – Stig Holms Pokal. "Det ska bli jättespännande att följa", säger Ivan Sjöberg som känner de två unga stona väl eftersom de växte upp på Rävdansens Stuteri. "Och jag är helt säker på att hästar bli bekanta och känner igen varandra." Läs mer

Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg Fredagsbloggen cover 24 sept.jpg

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten och den kommande veckans tävlingar. I den här veckans blogg kan du bland annat läsa om höjdpunkterna från Stockholm Cup-dagen i söndags, några hästar (och tränare) att hålla ögonen på i framtiden och att tre svenska arabhästar reser till Nederländerna i helgen. Läs mer

Dominic 9596.jpg Dominic 9596.jpg

Ett skitår. Susanne Berneklint suckar djupt när vi pratar om den senaste säsongen. I princip har allt som kunnat gå fel, gått fel. Men för ett par veckor sedan vände det, den 25 augusti vann hon säsongens första lopp på hemmabanan Jägersro och efter det har det blivit ytterligare tre segrar. Läs mer