Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-qNQVn9h-X3 Roy Arne Kvisla och Victor Kalejs redigerad

Stjärnan Victor Kalejs och tränare Roy Arne Kvisla efter segern i Upplandlöpning 2021. I Sadeln Per-Anders Gråberg.

Roy Arne Kvisla är redo för att klättra på topplistan

3 oktober 2023 17:55

Han återfinns år efter år på tio-i-topp-listan och har plockat fram massor med fina hästar under karriären. Roy Arne Kvisla är känd för att låta hästarna få sin tid och tar aldrig några genvägar. Med över 400 tränarsegrar och många segrar i sadeln, både på slätt och hinder, finns det massor med rutin och hästkunskap. – Det ser väl okej ut i stallet nu, tycker jag. Jag har några spännande tvååringar som kommer ut nu i höst, berättar han.

Som skrivet i ingressen – det här med att vara med bland de främsta i tränarligan är Roy Arne Kvisla van vid. Så sent som 2019 och 2020 slutade han totaltrea efter starka år (2019 var stallet över fem miljoner insprunget). Norrmannen har bott i Sverige i väldigt många år nu, det går väl knappt att räkna dem, men har också hunnit med att testa vingarna i England. Hans namn har genom åren ofta synts i de stora skandinaviska sammanhangen.

Roy Arne har alltid ridit själv i träning och inte nog med det, han skor också sina egna hästar. Den insatte kan förstås räkna ut vilka fördel det är för en tränare att kunna använda all sin mödosamt förvärvade hästkunskap genom hela "värdekedjan", om man lite slarvigt ska använda sig av "managementspråk" – att känna "sina" hästar utan och innan – från hovarnas behov till hur varje individ känns i skritt, trav och galopp.

Varit borta ur sadeln under en tid

Det är faktiskt svårt att förstå hur han kunnat hålla humöret uppe med tanke på den smärta han haft under många år, men att hitta någon person som sett Roy Arne höja rösten eller tappa humöret går nog inte att uppbringa – trots de besvär han har haft så har han kämpat vidare med samma envishet. Han har haft så ont att han till slut behövde göra något åt det, vilket också har inneburit ett uppehåll i träningsridningen.

– Jag har börjat rida igen, men har inte ridit på sex, sju månader då jag har stelopererat nacken. Läkarna har satt ihop två kotor, närmare precis nummer fyra och fem, då brosket var uttöjt. Jag har haft jätteeont i fyra, fem år. Jag tycker det känns bättre nu och jag har fått tillbaka känseln i fingertopparna igen. När man skodde tappade man hammaren, sömmen och så vidare. Man tänkte inte på det, men nu har jag reflekterat över det, berättar Roy Arne öppenhjärtigt.

Det är förstås skönt att vägen tillbaka har börjat nu, både för honom själv och stallets hästar.

Känslan är att stallet nu har kommit ur den infektionssläng man haft under juni till augusti.

– Jag har haft en del infektioner över sommaren. Säsongen började bra, men sedan tog det stopp i juni, juli och augusti. Jag har varit med så länge, men just nu känner jag att jag inte behöver vara orolig för att starta dem.

Förra veckan hade stallet sju hästar till start och det var bara Indeed Grey som var oplacerad, men han var ursäktad på Göteborg Galopp. I onsdags hade stallet resultatraden 1-3-3-3-3-4 på sex hästar och det bådar förstås gott.

Många bra chanser på onsdag

Formen är rejält på gång nu och stallet sadlar ut sex starthästar på onsdag så det blir en hektisk dag för Stall Kvisla som mycket väl kan få besöka vinnarcirkeln en eller flera gånger under eftermiddagen.

– Indeed Grey (lopp 1) mår bra efter starten på Göteborg Galopp starten i vart fall. Han sprang av hyggligt från start, men i svängen så började han "paddla" och tappade massor av längder och kunde inte reparera det där. Han borde nog vara med där uppe någonstans. Han har gjort sina bästa lopp på "sanden" känns det som. Jag förväntar mig mer än handicaptal 68 av honom.

– Alsimsaam (lopp 3) är pigg och glad efter starten och gör nog ett bra arbete igen. Det blir Ulrika Holmquist som sitter upp på honom. Jag sa åt henne att hon inte behövde hålla i honom senast – de fick en så pass bra start att det blev front och han har aldrig gått där i hela sitt liv, på 44 starter! Täta starter är inga problem; det känns inte så. Han har en bra chans, det måste jag tycka i varje fall.

– Farhh Out (lopp 3) har vunnit två gånger och bägge gångerna över 1400 meter. Det är små små marginaler i de här handicaploppen – den som har bäst dagsform och får bästa resan är den som vinner. Jag tycker absolut att hon ska ha en bra segerchans.

– Red Reward (lopp 5) kommer nog att behöva loppet. Vi har gått tillbaka till sidoludd, det känns rätt just nu. Han har gått med blinkers annars. Det är första start efter kastration och han behöver loppet.

– Twirling Ghost (lopp 5) känns det inte som att distansen är några problem för. Han kom bort helt i Svenskt Derby och hade halsinfektion. Vi reparerade allt det där och han var jättefin till det norska derbyt, men oturligt nog "dumpade" han "P-A" (Gråberg) där. Han bråkade lite i boxarna innan. Jag tror att han är svårslagen. Vi siktar på Misha Kahns Minneslöpning med honom.

– Aurinko (lopp 6) tror jag att det ska till en väldigt bra häst för att slå honom om man säger så. Han var imponerande i kvalet och jag tror inte han ska vara något sämre över 400 meter till i distans. Visst är vi optimistiska med honom.

Twirling Ghost hade all världens otur i Norsk Derby när han kort efter start var så ur balans att Per-Anders Gråberg omöjligtvis kunde hålla sig kvar och då ska man veta att det krävs en hel del för att han inte ska kunna sitta kvar. Han är en riktigt bra häst och man ska komma ihåg att Bro Park-baserade Roy Arne Kvisla är titelförsvarande tränare i fina Mischa Kahns Minneslöpning då stallets Running Rolf med minsta möjliga marginal höll undan för Chianti förra året. Just Running Rolf är snart klar med den där besvärliga fyraårssäsongen, men inte riktigt ännu. Publiken får snart se honom igen.

– Running Rolf kommer ut i mitten, slutet på oktober, berättar han.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Följeslagaren och championjockeyn Per-Anders Gråberg ombord på Twirling Ghost efter andra raka segern ihop på Bro Park den 7 maj i år. De gick sedan till Voterlöpning som obesegrade där de slutade trea.

Solen i zenit efter ett lovande kval

Angående tvååriga hingsten Aurinko (USA) så kvalade han inte bara på bästa sätt utan han ser ut som en blivande kanonhäst...och så har han ett namn som anstår en blivande stjärna. Ja, det är otroligt fint och fyndigt.

– Aurinko betyder sol på finska. Rainer Ström (Rc-Horse HB) har döpt honom och är från Finland. Han är efter den japanska hingsten Karakontie som betyder flygande sol**, upplyser tränaren.

Så där går det till när man ska döpa en häst till något majestätiskt.

Det gick nästan att ana redan de första sprången efter det att boxarna gått upp i kvalet att den här killen kan röra på sig. Han "knatade runt" på 47,8 sekunder/800 meter utan att förta sig. Per-Anders Gråberg berättade att det var första gången de begärde något av honom och han svarade ju direkt på det. Roy Arne bekräftar detta. Billig var han inte och det blev budgivning när han köptes i maj på Tattersalls. Priset stannade på 80 000 euro.

– Jag gillade honom när han "breezade" och på det sättet som han såg ut. Det var en intensiv budgivning – det var två killar som bodde på samma hotell som oss som var "underbidder". De har hästar i Dubai och tyckte det skulle vara taskigt om han kom dit, berättar Roy Arne och fortsätter:

– Han har tagit tid på sig att komma till sin rätt sedan han kom till Sverige i juni. Det var lite struligt med importen från Irland, men det gjorde honom gott för han behövde tid.

Vem vet, det kanske blir Dubai och mäktiga Meydan som väntar till vintern?

– Pappan hade en Grupp 1-vinnare för två till tre veckor sedan i USA. Han var en utpräglad gräshäst och lämnar mestadels gräshästar. Dansili som morfar lämnar inget på sand så Aurinko har inte ett "sandkorn i stammen", berättar han.

Trots den tydliga signalen så hoppas man förstås på att han ska kunna vara en häst för Svenskt Derby anno 2024.

– Han var den jag ville ha mest av alla på auktionen som var med i Derbyserien. Tanken är att han ska gå där om han fungerar på underlaget och "so far so good". Han gör inget väsen av sig och är väldigt förståndig. Man kan gå först, bredvid eller bakom med honom – han är okomplicerad.

Aurinko är också anmäld till Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris i oktober. Det kommer krävas en del för att han ska vara med där.

– Gör han ett bra lopp så...ja, han behöver nog vinna på onsdag för att komma med, eller gå ut överhuvudtaget i Vinterfavoriternas Pris.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-QZ7GBKx-X3 Victor Kalejs vinner Pramms Memorial 2018

Victor Kalejs och Per-Anders Gråberg går undan till seger och evig ära i Pramms Memorial (L) 2018.

Finns det en ny Victor Kalejs bland tvååringarna?

Han var en otrolig häst – Teleko Racings Victor Kalejs. Med segrar i bland annat Pramms Memorial (L), Songline Classic (L), Swedish Open Mile (L) (numera Lelles Open Mile (L)), Malmö Vårhandicap, Göteborg Stayerpokal, Upplandlöpning och Norsk Kriterium så är han förstås svår att ersätta. Han var hos Roy Arne Kvisla genom hela sin sex år långa karriär och 55 starter. Saknaden finns där och tyvärr har han i år behövt lämna jordelivet.

– Det är klart man saknar honom, han var ett flaggskepp, säger han.

Några av tvåringarna har redan startat i Indian Rags (IRE) och Frankie's Girl (IRE). De köptes också på Tattersalls, precis som Aurenko.

– Indian Rags är stor som ett hus och har väl inte riktigt visat de takterna ännu. Han fick lite skenben i sista starten så han hade en liten ursäkt där i varje fall. Frankie's Girl kommer att vinna lopp i höst. Vi ska försöka på sanden (DT) i stället.

På onsdag ska Blue Lagoon kvala igen.

– Hon får kvala om då hon fick lite problem med boxarna. Vi får se hur hon beter sig på onsdag.

– Barletta är min egen. Hon är sent utvecklad. Henne kommer jag att kvala i höst.

- Mendel’s Rock (USA) är jätte- jättestor. Om du ska "chippa"* honom får du ta med en pall.* Han kvalar nog nästa söndag, han är ganska försigkommen. Han är köpt i Amerika privat av en agent och bekant till mig. Pappan Mendelsohn lämnar både gräs- och DT-hästar. Han är anmäld till Derbyserien och har stayerblod, avslutar Roy Arne Kvisla.

I år har stallet haft det trögare och återfinns på elfte plats i tränarligan, men det ser onekligen intressant ut på unghästfronten och dessutom är stallet överlag på gång så ja, det känns som att klättringen tillbaka dit där Roy Arne Kvislas stall hör hemma, det vill säga bland de främsta i landet, nu kan börja på allvar.

I vanlig ordning serveras det god lunch på Bro Park Krog och caféet är också öppet. Tävlingarna börjar klockan 12:20, men vill man se kvalificeringsloppet ska man vara på plats klockan 11:50. Banprogrammet hittas bland annat här.

* Angående det här med att ta med en pall för att "chippa" Mendel's Rock så var författaren till denna artikel nere och ID-kontrollerade Indian Rags innan hans kvalificeringslopp och under intervjun togs ämnet om hans storlek upp. Det visar sig då att han är "mindre större" än stallkamraten.

** Språket heter "mohawk" och talas av mohawker i USA och Kanada (ett irokesiskt språk).

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer