Foto: Stefan Olsson
ITM Spring Mile 2023

Premiär för Veckosvepet

16 april 2024 12:32

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag.

GALOPP DEN HÄR VECKAN

Onsdag 17 april: Bro Park

Hästarna är äntligen redo - nu går starten! Bro Park drar igång det svenska galoppåret med lunchtävlingar på onsdag. Sju spännande uppgörelser på programmet, som inleds med en fin Open Handicap med flera välbekanta namn i startfältet. Mer info om tävlingsdagen i kalendariet.

Fredag 19 april: Århus

Jydsk Væddeløbsbane i danska Århus arrangerar årets första galopplöpningar varvade med ett antal travlopp. Mer info på www.jvb-aarhus.dk

Söndag 21 april: Jägersro

Jägersrogaloppen sparar inte på krutet när Malmö-banan öppnar portarna för en ny säsong. Listed-löpningen ITM Spring Mile med några av våra bästa och mest välkända hästar blir en sportslig karamell. Norska stjärnan Duca Di Como mot bland annat fjolårsvinnaren Plantstepsdream, Pusjkin, och Falkor.

Lägg därtill sprinten Goffs Skånska Trängregementets Minneslöpning och en vidöppen Tattersalls Ireland Sunday Special. Hela tävlingsdagen arrangeras i samarbete med Irish Thoroughbred Marketing. Mer info om tävlingsdagen i kalendariet.

Spela och se tävlingarna live på ATG.se

Du kan spela på alla skandinaviska och många utländska galopptävlingar hos ATG. På sidan atg.se/galopp hittar du mer information. Livesändning från tävlingarna kan du se i ATG Live. Tips till alla tävlingsdagar i Sverige finner du på Galopptips.

Spela och se tävlingarna live på ATG.se

Du kan spela på alla skandinaviska och många utländska galopptävlingar hos ATG. På sidan atg.se/galopp hittar du mer information. Livesändning från tävlingarna kan du se i ATG Live. Tips till alla tävlingsdagar i Sverige finner du på Galopptips.

NYHETSSVEPET

Årets första svenska tränarseger: Lördagens säsongspremiär på Klampenborg lockade stora publikskaror. Flera svensktränade hästar gästade den danska huvudstadsbanan. Riktigt bra gick det för nya proffstränaren Kajsa Lindsjö, som sadlade ut egenuppfödningen Persian Magic till en snygg seger. Annie Nilsson Lindahl red och East Wind Racing äger treåringen.

Foto: Burt Seeger
Persian Magic Klampenborg 240413

Kajsa Lindsjö och Annie Nilsson Lindahl välkomnade våren med ett besök i Klampenborgs vinnarcirkel.

Derbyvinnarens lillasyster: Som yngre halvsyster till fjolårets derbyetta Ayani har Jessica Long-tränade Iyana en del att leva upp till. Chess Racings egenuppfödning såg riktigt läcker ut när hon kvalade tillsammans med två jämnåriga hästar på Jägersro i torsdags.

Tävlingsreferaten flyttar in i galoppappen: I år kommer det inte att publiceras några tävlingsreferat i nyhetsflödet på Svensk Galopps hemsida. Du kommer istället att finna korta noteringar och bilder från tävlingarna i galoppappens resultatlistor.

Tillbaka med besked: En tråkig olycka på Göteborg Galopp i höstas resulterade i en axelskada och sex månaders rehabilitering. I lördags var Carlos Lopez tillbaka med besked. I det inledande loppet på Klampenborg drog han det längsta strået efter en hård upploppsstrid mot kollegan Per-Anders Gråberg.

Ny förstejockey: På tal om Gråberg. Den flerfaldige svenske championjockeyn blir förstepilot på stjärnhästen Duca Di Como i år. Redan på söndag dyker de upp i ITM Spring Mile på Jägersro.

Auktionsrekord: Minns ni segerstaplaren Winx? Det australiensiska stoet som tog hela 33 segrar i följd. Den gångna veckan såldes hennes första och hittills enda avkomma på auktion för mastiga 10 miljoner australiensiska dollar, motsvarande 70 miljoner svenska kronor. Det är nytt auktionsrekord “down under”.

Bro Parks nya proffstränare: Efter genomförd proffstränarkurs blir Chistopher Roberts ett fint tillskott till tränarkåren på Bro Park. Redan på onsdag sadlar han ut hästarna Lancaster och Mesmerize på hemmabanan.

Christopher Roberts

Christopher Roberts debuterar som proffstränare.

Maxad prestation: På lördagen avgjordes världens största steeplechase, Grand National, på Aintree-banan i Liverpool. Starkast bland de 32 hästarna, som tävlade över drygt sju kilometer och 30 språng, var betrodde I Am Maximus från den irländska championtränaren Willie Mullins stall, där för övrigt svenske Elliot Öhgren jobbar. För ridande Paul Townend var det första triumfen i det prestigefyllda hinderloppet.

Blågult ekipake i Italien: Svenske hinderryttaren Niklas Lovén gjorde ett lyckat gästspel i norditalienska Merano den gångna helgen. I sadeln på Grzegorz Wroblewski-tränade Esther Hill blev det en snygg seger. Låter namnet lite bekant? Javisst, Esther Hill är uppfödd av Katarina Jacobson i Sverige!

Santos tillbaka som amatör: Det var ett bra tag sedan vi såg Manuel Santos i tävlingssadeln. Den karismatiske chilenaren med närmare 1 000 ryttarsegrar på meritlistan red sin senaste proffslöpning 2018. På söndag är Manuel tillbaka på banan med en färsk amatörryttarlicens. Den yngre generationen får se upp!

Tränarson blir lärling: Jacob Kvisla har nyligen tagit ut lärlingslicens. Redan på onsdag rider han hästarna Forward Focus (lopp 3) och Mr Kygo (lopp 4), programenligt med fyra kilos viktlättnad.

Ribban i topp: Pia och Joakim Brandt-tränade Mondo Man - döpt efter den svenske stavhopparen - toppar för närvarande anmälningslistan till den svenska Derbyserien. Mondialiste-sonen, som bland annat ägs av norske Nils Petter Gill, var nyligen stark tvåa i en Grupp 3-löpning på Paris-banan Longchamp.

Craven Meeting på ATG.se: The Craven Meeting på Newmarket brukar betraktas som det riktiga startskottet på slätloppssäsongen i England. Huvudbegivenheten är Grupp-3 löpningen Craven Stakes, en förlöpning inför klassikern 2000 Guineas, som rids på samma bana. Meetinget pågår mellan den 16-18 april och går att följa på ATG.se.

Ponnysäsongen igång: Det är inte bara de stora hästarna som luftar hovarna den här veckan. På söndag rids även årets första ponnygalopp på Bro Park. Jägersro följer upp en vecka senare.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Stroxx Carlras Pramms TOP Stroxx Carlras Pramms TOP

För tre år sedan nosade han ut Wolfof Vancouver i Svenskt Derby. På söndagen var Stroxx Carlras tillbaka på Jägersros kapplöpningsoval för att ta sig an den skandinaviska milereliten i Pramms Memorial (L). Efter en eminent ritt signerad Kevin Stott besegrade sexåringen hemmahoppet Plantstepsdream med säker marginal. En prestation som belönades med 540 000 kronor. Läs mer

Tord Nilsson och Kinsman TOP montage Tord Nilsson och Kinsman TOP montage

En pensionär och en amatör. Den kombinationen ligger bakom Sveriges förmodligen bästa sprinter – i alla fall hemma på Jägersros grus. Med talet 92 står Kinsman bäst till i Jägersro Sprint och utmanar Skandinaviens övriga stjärnor som samlas på Jägersro på söndag. Läs mer

Ayani TOP Ayani TOP

Benny Anderssons galoppstjärna Ayani startar i storloppet Pramms Memorial på Jägersro på söndag. Ayani, som tillhör en av favoriterna, är en av Sveriges mest löftesrika och talangfulla galopphästar – inte minst efter den populära segern i Svenskt Derby förra året. Läs mer