Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Hästarnas mästare 2022.jpeg

Per-Anders Gråberg vann ATG Hästarnas Mästare

1 juli 2022 21:42

Galoppjockeyn Per–Anders Gråberg vann ATG Hästarnas Mästare. Inför den avslutande banhoppningen var det helt jämnt mellan Gråberg, travkusken Emilia Leo och hoppryttaren Selma Hammarström. Men Gråberg var kallast – och snabbast. Han red snabbt och hade bara en bom ner. ”Den här pokalen var större än den jag brukar få när jag vinner ett galopplopp”, sa P-A och skrattade

Per–Anders Gråberg är oerhört meriterad med stora framgångar både nationellt och internationellt. Han har över 1850 segrar och har ridit in närmare 150 miljoner till hästägarna. Tankar efter segern den här vinsten?

– Det här var jätteroligt. Jag trodde att det skulle vara roligt, men det var roligare än jag kunde förvänta mig.

Gråberg gick ut näst sist i banhoppningen, hade koll på läget och gick för vinst.

– Jag provade att gasa på, tyvärr fick jag en bom ner men det räckte ändå.

Hoppryttaren Selma Hammarström och travkusken Emilia Leo låg lika med Gråberg inför avslutningen, men både hade fler bommar ner.

– Lite surt, sa Selma. Jag hade hoppats kunna vinna.

Emilia Leo däremot hade hittat en ny favorit.

– Galoppen, den måste jag testa mer.

I galoppmomentet blev det en liten skrällseger genom Selma Hammarström. Hon red inte den närmaste vägen, utan var långt ute i spåren runt svängen. Men det spelade ingen roll.

– Jag var livrädd när den drog iväg, men jag hade en jättesnabb häst så sen gick det bra.

Jockeyn Per–Anders Gråberg var givetvis favorit i galoppmomentet, men fick nöja sig med en andraplats.

– Jag får ringa min agent och be honom boka en bättre häst, skämtade P–A och sa sedan med lite mer allvar:

– Jag försökte haka på Selmas häst, men det gick inte.

187 cm och 80 kilo Pontus Hugosson var fyra i galoppmomentet och Pontus erkände:

– Min storlek var nog en nackdel.

I travmomentet blev det favoritseger genom Emilia Leo. Hon smet till ledningen när Pontus Hugossons häst galopperade. Visserligen var hon jagad av Per–Anders Gråberg upploppet ner, men det blev tillslut säkert.

– Jag blev förbannad på mig själv då jag peppade upp honom för mycket och körde en startbrasa [fritt översatt blev hästen lite pigg och galopperade], men sen gick det bra. Skönt att få vinna min gren.

Slutställning: 1) Per–Anders Gråberg, 2) Selma Hammarström, 3) Emilia Leo, 4) Pontus Hugosson

Fler nyheter, artiklar och bloggar

i-XKKdNnb-X3 Ayani i vinnarcirkeln efter Svenskt Derby 2023 i-XKKdNnb-X3 Ayani i vinnarcirkeln efter Svenskt Derby 2023

Årets champions på Jägersro Galopp är klara då säsongen på grund av vädrets makter var tvungen att avslutas med en tilltänkt tävlingsdag kvar. Historien upprepade sig från ifjol avseende tränarchampionaten samt lärlings- och amatörryttarchampionaten där titlarna försvarades. 2023 var ett år med många sportsliga höjdpunkter och underhållande tävlingsarrangemang. Läs mer

DSC_7573 DSC_7573

27 november 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

Bro Park inleder galoppårets sista månad med en tävlingsdag som går i julens tecken. Läs mer

Med anledning av det kyliga vädret har Svensk Galopp tagit beslutet att ställa in söndagens finaldag på Jägersro. Efter en baninspektion på lördagsförmiddagen är den samlade bedömningen att banans beskaffenhet dessvärre kommer att försämras fram till söndag lunch.

Det har kommit stora mängder nederbörd i Skåne under de senaste veckorna. Mycket vatten i bankroppen i kombination med frostgrader har gjort att det redan under den gångna natten har bildats klumpar i underlaget. Trots att banpersonalen har harvat banan konstant sedan klockan 18 på fredagskvällen.

Mellan lördag kväll och söndag förmiddag väntas flera minusgrader, vilket med största sannolikhet kommer att förvärra banans beskaffenhet. Frusna klumpar i banan riskerar att utgöra en fara för såväl hästar som ryttare.

Under en stor del av lördagen arrangeras även V75-tävlingar på Jägersro med begränsade möjligheter att harva galoppbanan.

Väderprognosen för de närmaste tio dygnen indikerar fortsatt kyligt väder. Av den anledningen kommer finaldagen tyvärr inte att kunna ridas vid ett senare tillfälle i år.

- Anders Gustafson, Svensk Galopp