Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Paid storskrällde i Breeders’ Trophy Mile

6 september 2013

Med 50 hästar på träningslistan driver Henrik Engblom ett av Skandinaviens största galoppstall. Nu börjar även de stora segrarna trilla in. På Täby Galopp i lördags tog han sin hittills största triumf då Paid storskrällde i Breeders’ Trophy Mile. Fuxstoet reds till seger av Martin Rodriguez, som satt på vinnaren i inte mindre än tre av de åtta loppen den här aftonen.

Paid1

Årets upplaga av Breeders’ Trophy Mile blev inte helt odramatisk. Innan definitivt resultat kunde meddelas gjorde galoppdomstolen en noggrann granskning av löpningsförloppet.

Paid hade ingen möjlighet att blanda sig i startrusningen och hamnade långt bak i kön samtidigt som danska Harmonia (M Santos) resolut tog hand om taktpinnen.

Den anonyma positionen behöll Eishin Dunkirk-dottern fram till drygt halva distansen var avverkad då Martin Rodriguez lyfte ut fuxstoet i spåren och gav order om avancemang.

Paid svarade direkt och redan en bit in på upploppet hade hon rundat en betydande del av sina 13 konkurrenter. Med 150 meter kvar återstod egentligen bara en häst att fånga, ledande Harmonia. I det allra sista galoppsprånget tvingades även hon sträcka vapen mot Paids effektiva slutspurt. Segermarginalen skrevs till ett huvud.

Men det tog åtskilliga minuter innan Paid blev utropad till vinnare. I samband med att hon avancerade fram över upploppet bröt hon nämligen inåt i banan och störde bland annat Virgil ( E Chaves).

Efter att galoppdomstolen granskat reprisen och förhört de inblandade ryttarna fick Paid behålla segern värd 350 656 kronor. Det gick inte att bestämma om ordningsföljden påverkats av incidenten. Martin Rodriguez dömdes däremot till tre dagars ridförbud.

 Paid2

Paid är uppfödd av den välbekanta amatörryttaren Mette Kjelsli och ägs av kvartetten Andreasson, Eriksson, Hallén och SRS AB. Henrik Engbloms adept var en av de mindre spelade hästarna i fältet och betalade ett vinnarodds på nästan 22 gånger pengarna.

- Breeders’ har alltid varit det stora målet för den Paid. Hon kom aldrig ut på tävlingsbanan som tvååring och har därför fått starta hårt och mycket i år. För hennes del har regelbundna starter nog varit den bästa träningen. Efter den här prestationen måste vi så klart satsa på Breeders’ Trophy Classic, jag tror inte att den längre distansen ska utgöra några hinder, sade Henrik Engblom.

En längd bakom de båda stona Paid och Harmonia var det stenhårt om tredjeplatsen. 60-oddsaren Exquest (R Schistl), som legat med i draget bakom ledaren från start, höll undan med en nos före Sweety (F Johansson) och Virgil (E Chaves).

Storfavoriten Quite a Misson (P-A Gråberg) var med bra från start men tappade sedan mycket över upploppet och var näst sist i mål.

Tommy och Shane dominerade i Nordic Champion Series

Tränare Tommy Gustafsson har haft en lite motig start på säsongen. I lördags hade hemmatränaren emellertid all anledning att vara nöjd med vad stallets hästar presterade på kapplöpningsovalen. Det blev segrar i såväl sprint som stayerupplagan av Nordic Champion Series för fyraåriga hästar med vardera 100 000 kronor i förstapris.

 Watch_Me

Först ut var Watch Me Fly, som inte hade några större problem med att hänga med över de 1 150 meterna i Nordic Champion Series – Sprinters. Efter en lite avvaktande inledning tog Bosun’s Watch-sonen upp jakten på flyende Puyol (E Chaves) i början av upploppet och strax före mållinjen var segern ett faktum. I segersadeln satt Shane Karlsson.

- Täthästarna öppnade nog på en lite väl snabb tid och jag kände mig ganska nöjd med 600 meter kvar. Watch Me Fly är en enormt ärlig häst. För mig var det egentligen bara att styra och mana på, sade Shane Karlsson.

Tommy Gustafsson köpte Watch Me Fly av uppfödare Vivika Nilsson på Roslövsholm-auktionen för två år sedan.

- Då var han liten som en ponny, men sedan dess har den fula ankungen blivit en svan. Jag hade ganska lågt ställda förväntningar inför dagens start eftersom vi inte riktigt vet om stallets hästar är friska, sade Tommy Gustafsson om valacken som ägs av Startälvan - Easy.

Zen Zansai Zaid höll för favorittrycket
Zen_Zansai

I Nordic Champion Series – Stayers (V65-4) var Tommy Gustafsson och Shane Karlsson tillbaka i vinnarcirkeln. Den här gången med storfavoriten Zen Zansai Zaid, som inte hade några större problem att infria de högt ställda förväntningarna trots en mindre gynnsam resa över de 2 400 meterna.

Utgångstempot blev riktigt lågt och Shane Karsson valde att parkera Dubai Destination-sonen som trea i draget bakom Anthony (L Santos) och Rockport Sunday (C Lopez). Med 800 meter kvar började fältet packas ihop och i all hast hade Zen Zansai Zaid hamnat bland de sista i fältet.

I det läget såg det lite tufft ut för storfavoriten. Men väl inne på rakan lade Stall Silks reslige fux in en extra växel och avgjorde med en dryg längd före danska Imagine (E Chaves).

- Upplägget blev egentligen helt fel. Jag hade föredragit ett betydligt högre tempo, men som tur är löste det sig ändå. Zen Zansai Zaids främsta egenskap är att han inte ger allt förrän man verkligen ber om det, sade Shane Karlsson.

Imaginenowar besegrade stallkamraten The Kicker
Imageonowar

Oliver Wilson visste vad han hade att åka med i Nordic Champion Series – Milers (V65-2). Resolut sände han fram Imaginenowar till spets. Därefter vägrade ekipaget släppa någon över bron.

Både stallkamraten och storfavoriten The Kicker (C Lopez) samt Buzz Lightyear (J Johansen) gjorde allvarliga försök att utmana över de sista 200 meterna, men Imagineowar höll farten storstilat och avgjorde den 1 600 meter långa uppgörelsen med en hals.

- Planen var att ge Imagineowar ett lopp där hon kunde galoppera fritt och vi fick ledningen. Sedan höll hon sig lugn och fin fram till upploppet och kämpade kanonfint sista biten, sade Oliver Wilson.

Imagineowar är en dotter till sprintern Pistachio och ägs av LSC Stable, S Nielsen och L Stewart. Uppfödare är Bechmann Racing. Med ett vinnarodds på skyhöga 39,90 var Imaginenowar den minst spelade hästen i fältet.

- Jag visste att hon hade bra form men jag hade kanske inte förväntat mig att hon skulle vinna, sade tränare Hanne Bechmann efter den snygga stalldubbeln.

Ashbina efter smygresa
Ashbina

Lördagens V65-omgång inleddes med Cinnamon Challenge som är en del av Svensk Galopps nyinstiftade stoserie. Från startspåret närmast railen serverade tränare Madeleine Smith Ashbina en fin smygresa mitt i klungan. I utgången av sista sväng gick den fyraåriga englandsimporten i närkamp med ledande Zingoalla Zaid (C Lopez) och sista biten blev det ganska lätt.

- Ashbina har inte riktigt levt upp till våra förväntningar och jag trodde inte riktigt på seger idag. Ashbina brukar ofta bromsa sista biten in mot mållinjen. Det gjorde hon den här gången också, men idag hade vi marginalerna på vår sida. Den här segern var extra kul med tanke på att vi precis har fått ett bud på henne från England, sade tränaren om Royal Applause-dottern som ägs av Stall Trend Eagle.

Bakom Ashbina höll Zingoalla Zaid (C Lopez) strålande till andraplatsen medan Latitude (V Azeredo) spurtade plusbetonat som trea.

The Penny Horse spurtade hem Stewards Cup
The_Penny_Horse

Det blev skånetränaren Peter Jardby som ta emot Lars och Sven Tibergs fina vandringspris i Stewards Cup. Detta efter att The Penny Horse spurtat hem den 1 200 meter långa uppgörelsen.

Martin Rodriguez gav den fyraårige irlandsimporten en avvaktande öppning samtidigt som Musical Contest (M Martinez) stod för farthållningen. I början av upploppet sökte sig One Cool Cat-sonen ut i banan. Redan med 200 meter slog han klorna i Ta Ajabb (L Rios) och spurtade undan till en övertygande triumf.

- The Penny Horse har sett riktigt fin ut i jobben den senast tiden. Trots att hästarna har kämpat på bra har stallet har haft en väldig segertorka den senaste tiden. Idag släppte det äntligen, sade Peter Jardby om stall Doncasters irlandsimport.

Fyra längder bakom vinnaren knep norske Red Colori (P-A Gråberg) andraplatsen före Timeless Stride (M Smith).

Bättre än väntat
Cecilia

I likhet med Tommy Gustafsson börjar Patrick Wahls hästar visa form efter en ganska slätstruken säsongsinledning. I kvällens treårsmaiden (V65-3) tog stoet Cecilia över taktpinnen från spetsduon Dancing Va Bene (P-A Gråberg) och Echoes (M Santos) i ingången till sista sväng och väl inne på upploppsrakan var det spel mot ett mål.

Academy Award-dottern är uppfödd av Paganini Stud i Danmark och reds till seger av Espen Ski.

- Jag hade ingen aning om att Cecilia skulle vara så bra. Hon var inte så snabb från start, men när hon väl hittade aktionen gick hon undan väldigt lätt. Jag ville inte ta några med att vänta in mer sputstarka hästar över upploppet, sade segerjockeyn.

Cecilia ägs av Staffan Roséns Trädgård, en av Täby Galopps mest trogna hästägare genom åren.

- Cecilia har vi väntat på länge. Hon har alltid varit en fin häst, men sedan har det varit en del problem på vägen, sade Staffan Rosén.

4,5 länger bakom Cecilia fullföljde Running Express (F Olsson) bra till andraplatsen före Manicore Lo (M Rodriguez).

Rodriguez igen
Watch_Me_Prosper

Martin Rodriguez nöjde sig inte med att vinna huvudlöpningen Breeders’ Trophy Mile. Han lotsade även Watch Me Prosper först över mållinjen i tröstlöpningen Breeders’ Trophy Mile Consolation (V65-5).

Watch Me Prosper fick en riktig smygresa över de 1 600 meterna. När Superfly (R Oliveira) och Run Along (M Smith) började mattas i ledningen hittade Bosun’s Watch-sonen luckan som på beställning och accelererade ifrån till en knapp seger före gott avslutande Maya (S Karlsson).

Watch Me Prosper tränas, ägs och är dessutom uppfödd av skåneamatören Eva Sarlöv. Detta var hästens andra raka triumf på kort tid.

- Han är en väldigt snäll häst och mysig häst att ha och göra med, förutom när han kommer till tävlingsbanan. Därför hjälpte Annika Källse mig att träcka idag. Med många hästar i fältet och lite för kort distans var jag lite osäker på hur långt Watch Me Prosper skulle nå idag. Men som han gick kan det säkert bli fler segrar över 1 600 meter, sade Eva.

Efter Watch Me Prospers seger återstod endast fyra rätta V65-system. Dessa förpassades till papperskorgen efter Paids skrällseger i V65-finalen. Fina jackpotpengar går alltså vidare till V65-kvällen på Täby Galopp nästa lördag. För fem rätt betalades goda 23 543 kronor.

797 personer besökte Täby Galopp i lördags kväll. Totalt delades det ut drygt 1,7 miljoner kronor i prispengar exklusive hästägarpremier. Totalomsättningen nådde 2,6 miljoner kronor.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer