Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Twirling Ghost är på väg mot vinnarcirkeln för andra gången när han segrade på Bro Park den 7 maj.

Obesegrade Twirling Ghost får sitt elddop i Voterlöpning

2 juni 2023 15:10

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag.

Han är vacker som en tavla, mörkbrun och mäktig som få, och har en fin släkt, amerikanskfödde Twirling Ghost. Hingsten köptes in på Keeneland och var på så kallad "pretraining" på Irland innan han kom till Sverige i månadsskiftet mars/april förra året. Ägarna är hårdsatsande Stall Poulard HB och både dem och tränare Roy Arne Kvisla gillar hingsten Twirling Candy mycket.

Han inledde karriären i september förra året på hemmabanan Bro Park när han hemförde en maidenlöpning över 1200 meter. När han äntrade vinnarcirkeln första gången så slogs publiken av hur stor han var (redan då).

– Han är en bamse, verkligen. Vi blev lite förvånade när han kom av transporten första gången, både jag och Roy; är det där en tidig fyraåring eller vad? Han har gjort allting lätt och bär sig fint hela tiden, berättade Per-Anders Gråberg i vinnarcirkeln och strödde lovord över honom efter debuten.

– Det är en riktig häst och han är ingen tvååring egentligen, men har gått från klarhet till klarhet sedan han kom. Han är inte 100 procent klar utan mer 80 procent, mer han så bra kapacitet och det kan gå hur långt som helst. Han är den största tvååring som jag har haft i massa och storlek, fyllde tränare Roy Arne Kvisla i när han tagit seger 401 på svensk licens.

Man stod kvar i Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris, men det var inget som tränaren vågade lova då. Han är känd för att alltid matcha sina hästar klokt och inte ta förhastade beslut. Dessutom var, och är, han anmäld i Derbyserien.

– Jag är väldigt tålmodig och väntar på hästen så de får utvecklas i sin takt. Hästen får säga till när de är redo.

Det visade sig att han fick gå till vintervila och stod över "Vinterfavoriternas".

Mönstereleven har utvecklats under vintern

Det går inte annat än konstatera att Twirling Ghost har utvecklats fint över vintern i händerna på den mångmeriterade tränaren Roy Arne Kvisla. När det var dags för årsdebut så skötte treåringen sig återigen exemplariskt i alla moment och dundrade hem sin andra raka seger. Visserligen utmanades han en bit över upploppet av duktiga Dressout, men när denne kom obehagligt nära så gick han bara undan igen.

– Han gör det mesta rätt och har alltid varit en talangfull häst med massor av fart. Han är jordens snällaste. Han är hingst, men det vet han knappt om. Han är väldigt lätt att ha att göra med och en riktigt fin häst, sade Per-Anders Gråberg efter segern i maj.

Ägarna berättade efter segern att planeringen var att gå till Voterlöpning och sedan Norsk 2000 Guineas.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-7X49LXJ-X2 Twirling Ghost 7 maj

Twirling Ghost och Per-Anders Gråberg vid segern den 7 maj.

Om möjligheterna på söndag

Den framgångsrika duon Roy Arne Kvisla/Per-Anders Gråberg är ofta på besök tillsammans i vinnarcirkeln och och det kan komma nya framgångar på söndag i Malmö. Stall Kvisla tar ut både Red Reward och Twirling Ghost.

– Jag ska rida två fina hästar för Roy Arne så det ska bli spännande. Twirling Ghost är jag väldigt nyfiken på. Han känns fin, och ser fantastiskt fin ut, efter förra löpet och har tagit ett steg framåt. Han har ett bra startspår – självklart är det tuffa hästar emot, men jag är väldigt spänd på att se om han kan visa upp det han kan, sade jockeyn Per-Anders Gråberg efter segern med Indeed Grey i onsdags.

Tränare Kvisla fyllde i.

– Det ser jättespännande ut för båda två. Nu är det första resan, men de har ju varit och rest från förut, den ena från Amerika till Irland och sedan hit och den andra från Irland och hit. Resa kan dem, men det ska fungera med tävlingsverksamhet också.

Red Reward (e. Starspangledbanner), som kommer från seger och i höstas var fyra i nämnda Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris, är med i Svenskt Derby Trial över 2400 meter (lopp 4). Här hittar du vinnarna av loppet sedan 2000.

Voterlöpning (döpt efter Voter, den första segraren i Svenskt Derby 1918) går över distansen 1730 meter (lopp 6). Här hittar du vinnarna av loppet sedan 2008.

De två huvudloppen ingående i Derbyserien ser mycket spännande ut på förhand och nu börjar "derbyfebern" på allvar att göra sig gällande. Dagen kryddas av många fina ramlopp och startar klockan 11:50.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Veckosvep 24 toppbild
Veckosvep 24 toppbild

Från Nationaldagsfirandet på Gärdet till storloppen på Bro Park. Den gångna veckan bjöd på många minnesvärda ögonblick. Men vi nåddes även av det sorgliga beskedet att Gunnar Nordling har lämnat oss. De närmaste dagarna väntar flera spännande tävlingsdagar runt om i Skandinavien, inte minst Svenskt Grand National på Strömsholm. Läs mer

Monseiur Vic DSC_1427.jpeg
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen. Läs mer

Alegretto TOP
Alegretto TOP

På söndag drömmer 30 förhoppningsfulla delägare om att svenskfödda Allegretto ska vinna Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park. Vid mållinjen väntar 415 000 kronor (och svenskbonus) på vinnaren. Läs mer