IReality 2022-05-08_BPG_R07_1297m.png

Exempel på hur grafiken på banans intern-tv kan se ut. Nästa steg är att utveckla grafiken med bland annat hästägardressar.

Nytt positioneringssystem lanseras på Bro Park

12 maj 2022 14:20

Att digitalisera och utveckla galoppsporten för framtiden. Det är drivkraften bakom ett nytt positioneringssystem som nu lanseras på Bro Park.

Ett positionerings- och spårningssystem har lanserats på Bro Park för att höja upplevelsen av galoppsporten. 

Tekniken är helt ny i galoppsammanhang och unikt är att ekipagen inte behöver bära några transpondrar. I stället används lasersensorer och kameror som känner och läser av hästarnas rörelse och positioner i realtid. Datan kan användas till bland annat tv-grafik, nya digitala tjänster och avancerade loppanalyser.

– Detta är lika användbart för de som besöker oss för första gången, som för de som tillhör våra trogna fans. Vi tror starkt på att realtidsspårningen av galopphästarna kommer att göra galoppen mer tillgänglig och förståelig för alla som följer vår sport på banan eller på en tv-skärm. Det är särskilt roligt att Bro Park har använts som pilotbana och därmed är den första banan i världen som har tillgång till detta nya system, säger Svensk Galopps vd Harald Dörum. 

Det är företaget iReality som står bakom den innovativa lösningen. Grundarna till bolaget, Bo Klevenstedt och Magnus Tuononen, har båda många års erfarenhet av hästsport både i Sverige och internationellt.

– Vi föreställer oss att mer data och nya digitala tjänster är viktiga för tillväxt och ökad konkurrenskraft för galoppsporten. Vi är glada över att kunna erbjuda och leverera nästa generations lösning för positionering och spårning och därmed höja upplevelsen av galopptävlingarna, säger Bo Klevenstedt från iReality. 

– Vi ser verkligen fram emot ett långsiktigt samarbete med Svensk Galopp och att gemensamt utveckla den spännande och fartfyllda galoppsporten. På så sätt kan vi fortsätta att charma redan hängivna fans och attrahera nya målgrupper både på plats och i digitala kanaler, säger iRealitys styrelseordförande Peter Almberg.

Publiken på Bro Park kan följa den nya tv-grafiken på banans intern-tv till en början. Successivt ska vi sedan göra grafiken tillgänglig i fler kanaler.

StarController_Explorer.png

En vy "behind the scenes" i iRealitys system StarController Explorer

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover 21 maj.png Fredagsbloggen cover 21 maj.png

Storloppsdags, I Kirk har tävlat färdigt, gruppseger i Frankrike, Elliot Öhgren på Auteuil och Running Rolf övertygar. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Couples Couples

Annika Delinder blev mer eller mindre övertalad att köpa Couples. Sedan hon fått ge ett skambud blev det i alla fall affär och på söndag kan Couples vinna Pramms Memorial (L) på Jägersro med 600 000 kronor till vinnaren. "Jag vill att han gör ett bra lopp, men precis som alla andra hoppas jag att han vinner. Det gör man ju varje gång en häst startar", säger Annika Delinder. Läs mer

pramms 7525 på Jägersro.jpg pramms 7525 på Jägersro.jpg

På söndag avgörs de två listedlöpningarna Meccom Group Pramms Memorial och Jägersro Sprint på Jägersro Galopp. I Galoppappen har vi samlat presentationer av de 19 starthästarna. Direktlänkarna hittar du här! Läs mer