Suspicious Mind Nina och Gråberg 7488

Suspicious Mind jagar sin fjärde seger i Scandinavian Open Championship på lördag. Som vanligt är det Per-Anders Gråberg som rider Nina Lensviks stora stallstjärna.

Nya utmaningar och glädjeämnen för Nina

25 maj 2023 13:35

Nybliven mamma och publiktränare med elva hästar i stallet. Det senaste halvåret har inneburit stora förändringar för Nina Lensvik. Men säsongen har startat bra för jägersrotränaren och på lördag ska hennes stora stjärna Suspicious Mind försöka vinna Grupp 3-löpningen Scandinavian Open för fjärde gången.

Leendet fyller upp hela fikarummet i stallet. Hon äger stället.

Ellie, snart sex månader, ligger på den lilla soffan och gör ett lyckat försök att vända sig. Ansiktet strålar igen.

Mamma Nina Lensvik är lite upptagen av en intervju och fotostund för ATG–talang så Camilla Lindberg sköter passningen.

Så det där svaret i telefonen: ”Den trötta mamman”, stämmer inte riktigt.

Nej, säger Nina. Hon är världens underbaraste. Sover på nätterna och alla säger att hon ler hela tiden.

Men det har ändå blivit en stor omställning för Nina. Nu handlar det inte bara om Nina och sambon Preben Sövik (travtränare på Jägersro), utan nu finns det en liten dotter som ställer krav. Och det är inte ett helt enkelt schema som ska läggas när mamma rider på sitt jobb och pappa sitter i en liten vagn och kör hästar på sitt jobb.

Nej, det är ett rejält pusslande. Och Preben har haft henne jättemycket.

Foto: Niclas Cronberg
Nina Lensvik

För Ellie är oftast med på Jägersro, antingen i ett travstall eller ett galoppstall. Nu till helgen, när det kör ihop sig med start i Scandinavian Open Championship för Suspicious Mind och Elitloppshelgen i trav för Preben, så kommer svärmor ner från Norge och passar Ellie.

Annars har vi ett fint nätverk här nere också. Eva Pettersson [gift med förre tränaren Janne Pettersson] brukar hjälpa oss en hel del.

Nina och Preben blev alltså föräldrar i månadsskiftet november–december, sex veckor senare var Nina tillbaka i sadeln. Hon är t ex den som alltid rider stjärnan Suspicious Mind. Men vintern har också inneburit andra förändringar. Efter att tidigare varit privattränare för Nils Jansson [360 North Horse Racing] så är Nina nu publiktränare. Hon har fortfarande kvar Suspicious Mind för Nils, men resten av hästarna är sålda.

Jag är så tacksam för den chans jag fick av Nils. Jag hade inte varit här idag utan hans stöd. Jag har nog upplevt mer på de senaste fyra åren än de flesta tränare gör på 14 år.

Håller hårt på principerna

Idag har Nina elva hästar i träning. Hon har 21 boxar och vill egentligen fylla upp alla.

Men precis som för alla andra är det ett tufft läge, det finns en tvekan och en osäkerhet med tanke på situationen i Skåne.

Visst finns det förfrågningar om hennes tjänster, men Nina håller hårt på sina principer. Hon har en månadsavgift och det låter på henne som det inte är lönt att försöka pruta.

Jag försöker hålla kvalitet i mitt stall, hellre det än kvantitet.

En liten finess i stallet handlar om Le Rouge Chinois. Han ägs till större delen ägs av den framgångsrike engelske tränaren Michael Appleby.

Vi lärde känna varandra när jag var nere i Dubai med hästar och har hållit kontakten sedan dess. När jag sedan blev publiktränare ville han gärna vara med och stötta mig.

Och faktum är att när de lärde känna varandra var det Zen Zansai Zaid som Nina passade i Dubai (Tommy Gustafsson tränade) och Le Rouge Chinois är alltså en halvbror (Hurricane Red är pappa) till just Zen Zansai Zaid.

Så här långt den här säsongen har Nina 67 procent segrar, tre starter och två vinster.

– (skratt). Och hade inte Missy Hawk blivit störd i sista sväng så hade hon varit mycket närmare Carter som vann det loppet.

Starthästar på fredag och lördag

Nu väntar alltså två spännande tävlingsdagar. Först AW–fredagen på Jägersro och sedan lördagen ´på Klampenborg.

På fredag ska Askungen och Missy Hawk försöka förbättra statistiken.

Askungen har varit borta länge, hon har inte startat sedan augusti. Men hon har känts fin i de senaste jobben så jag tror att hon gör en fin prestation, sen är det alltid svårt att veta hur långt det räcker efter ett så långt uppehåll. Missy Hawk är kapabel och hade varit nära vinnaren senast utan en störning. Att det är 400 meter längre nu ser jag bara som en fördel.

Nu får de två ursäkta, men mest spännande är att Suspicious Mind ska ut för att försöka vinna Scandinavian Open Championship för fjärde gången.

Han känns bara så fin. Jag har samma känsla nu som när han vann på Jägersro i höstas [Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning]. Så visst tror jag att han vinner.

Fast oavsett hur det går kommer Nina att mötas av ett stort leende när hon kommer hem. Det ser Ellie till.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

Söndagen den 11 juni rids Stockholms Stora Pris på Bro Park. I år ser Grupp 3-löpningen ut att få en intressant internationell gäst i form av Brave Emperor från Archie Watsons stall i Storbritannien. Minst lika spännande är att treåringen sannolikt kommer att ridas av Luke Morris, jockeyn som lotsade Kirsten Rausings toppsto Alpinista till åtta raka segrar, däribland Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Luke Morris ligger för närvarande sexa i den brittiska jockeyligan och har tagit 48 segrar i sitt hemland i år. Uppgifter till Svensk Galopp säger att Luke även kan tänka sig att ta andra ritter när han gästar Bro Park denna storloppsdag.

Brave Emperor reser till Sverige med dokumenterad form. Sioux Nation-sonen har ett handicaptal på respektingivande 93 och har så här långt segrat i hela sex av sina nio starter. Treåringen kommer närmast från en lätt seger i Grupp 3-löpningen Grosser Preis der Wohnstatte i tyska Krefeld.

i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag. Läs mer