Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
jockeys ledvolt Elina Björklund.jpg

Minimiåldern för ryttare höjs

29 mars 2021 21:23

Åldersgränserna för ryttare ändras. I slätlopp för professionella ryttare ska ryttaren ha fyllt 18 år. I de allra flesta amatör- och hinderlopp får ryttare som har fyllt 16 år delta, men i några av loppen är åldersgränsen 18 år. Anledningen är att Spelinspektionen inte längre tillåter vadhållning på deltagare som är under 18 år.

Skärpning av den svenska spellagen

Sedan tidigare gäller att spelbolag med svensk licens inte får erbjuda vadhållning på händelser eller evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.

Den 1 januari 2021 skärptes reglerna ytterligare. Då får inte vadhållning erbjudas på individuell prestation i en match, tävling eller turnering av en deltagare som vid tidpunkten för erbjudandet av vadhållning är under 18 år. Det gäller alla idrotter, inklusive hästsport. Det innebär att spelbolag inte längre får ta emot spel på hästar som rids av en minderårig ryttare. Däremot får spelbolag exempelvis arrangera head-to-head-spel på övriga deltagare i loppet.

På grund av den nya lagstiftningen måste Svensk Galopp vidta åtgärder som gör att konsekvenserna för galoppsporten blir så små som möjligt.

Ändring av reglementet föreslås

Inom galoppsporten har man tidigare kunnat tävla från och med 15 års ålder. För att övergången till den nya spellagen ska ske så smidigt som möjligt föreslås nu en ändring av reglementet. Förslaget är att amatörryttare i framtiden måste vara minimum 16 år för att ta ut ryttarlicens. Lärlingar ska vara minimum 18 år för att ta ut lärlingslicens, samt att amatörryttare som önskar att delta i professionella löpningar måste ha fyllt 18 år och vunnit minst 10 segrar.

Den föreslagna reglementsändringen tas upp för beslut i Svensk Galopps styrelse den 15 april. Tills vidare skrivs samma regel in som en generell regel för propositionerna. De nya åldersgränserna gäller därmed för alla lopp redan från säsongstart.

Amatör- och hinderlöpningar kan ridas utan spel

Amatörryttare som är 16 eller 17 år kommer att kunna rida i nästan alla amatörlopp och hinderlopp under året. Det rör sig om ungefär 70 löpningar under ett år, vilket är lite mer än 10% av det totala antalet lopp som arrangeras i Sverige under ett år.

Om en minderårig ryttare anmäls till loppet, kommer detta att meddelas spelbolag som har avtal med Svensk Galopp. Skulle det vara så att ingen ryttare under 18 år anmäler sig till ett lopp kommer detta att registreras och upplysningarna skickas vidare till de spelbolag som har avtal med Svensk Galopp. Det betyder att loppet kan bli spelbart.

Reglementsmässigt kommer detta att påverka regeln om ryttarbyte. Skulle ett ej spelbart lopp innehålla minderåriga ryttare och dessa stryks kommer vår samarbetspartner ATG inte att öppna för spel. I spelbara lopp kommer det inte heller vara möjligt att göra ett ryttarbyte till en minderårig ryttare, eftersom detta skulle betyda att spel är olagligt i ett lopp som har varit planerat för spel.

Vissa amatörlopp endast för ryttare över 18 år

För att kunna leverera en bra spelprodukt och en tv-sändning inom avtalad tidsram kommer Svensk Galopp att skriva ut ett fåtal propositioner gällande amatörlöpningar under året, där det inte är tillåtet för ryttare under 18 år att delta.

Vissa begränsningar kommer också att göras i samband med Svenskt Grand National-dagen på Strömsholm den 19 juni. Tidigare har alla lopp på Strömsholm varit öppna för amatörryttare, vilket i teorin skulle betyda att tävlingsdagen rids helt utan spel. Därför har Svensk Galopp att utarbetat propositioner som gör dagen spelbar och attraktiv för spelare och tv-tittare.

Läs mer

Spelinspektionens föreskrift SIFS 2020:2 om vadhållning och matchfixning
Spelinspektionens frågor och svar om föreskriften

Fler nyheter, artiklar och bloggar

BP22APRIL2020_05.jpg BP22APRIL2020_05.jpg

Skatteverket har nyligen publicerat en omarbetning av ett ställningstagande om beskattningsbar person. Svensk Galopp har tillsammans med Svensk Travsport och LRF Häst sedan en tid tillbaka varit starkt engagerade i att påverka för en rimlig tillämpning av situationen för hästverksamheter i det ställningstagandet. Här beskriver vi vad det nya ställningstagandet innebär. Läs mer

Ponnyer på väg till start på Bro Park DSC_9786.jpg Ponnyer på väg till start på Bro Park DSC_9786.jpg

På måndag kväll arrangerar Svensk Galopp en digital föreläsning med idrottspsykologen Johan Fallby. Föreläsningen handlar om att skapa de bästa förutsättningarna för barn och ungdomars idrottande, för att må bra och utvecklas optimalt. Läs mer

Tävling FältetbakifrånNovember Elina Björklund.jpg Tävling FältetbakifrånNovember Elina Björklund.jpg

Från och med nu gäller nya riktlinjer för påföljder vid överträdelse av reglementet. Riktlinjerna finns att ladda ner i pdf-format här på hemsidan. Läs mer