hurricane-red-top

Marianne och Charles Andrén tar emot stjärnhästen Hurricane Red efter den stora segern i Svenskt Derby 2013

Marianne Andrén in memoriam

31 januari 2023 19:30

För några dagar sedan nåddes vi av beskedet att Marianne Andrén har avlidit, 92 år gammal. Få har varit en del av den svenska galoppsporten under så många år som Marianne.

Stall Zadas ägarfärger har anor som sträcker sig tillbaka till 1900-talets första hälft. Stjärnorna på kapplöpningsbanorna har varit många. Men de klarast lysande är nog ändå Skirner och Hurricane Red, som båda triumferade i Svenskt Derby – med 70 års mellanrum.

Marianne och hennes sedan tre år tillbaka bortgångne make Charles värnade alltid om galoppsporten. Främst som hängivna hästägare, men även som engagerade medlemmar i Skånska Fältrittklubben och som donatorer.

För att göra publikområdet på Jägersro mer trivsamt bekostade ägarparet för fyra år sedan ett nytt trädäck med tillhörande utomhusbar. Hurricane Red Bar blev snabbt en populär mötesplats på tävlingsdagarna.

För att uppmärksamma och tacka för allt som Stall Zada gjort för kapplöpningssporten var det tänkt att Marianne skulle ta emot ett Lifetime Achievement Award på galoppens stora hästgala om bara några veckor.

Nu får Marianne tyvärr inte uppleva denna stora stund. Men hennes barn Catarina med maken Malcolm Briem, som blir nästa generation att förvalta Stall Zadas ägarfärger, kommer att vara på plats för att ta emot priset.

Tobeegood

Marianne Andréns dotter Catarina och Lennart Sr Reuterskiöld tillsammans med hästen To Be Good i vinnarcirkeln på Jägersro 2007.

Bakom varje framgångsrik galoppör finns som alla vet även en skicklig tränare. Lennart Sr Reuterskiöld och därefter sönerna Lennart Jr, Fredrik och Johan har alla haft ett nära samarbete med Stall Zada i decennier. Nedan följer familjens minnesord för Marianne:

Så kom den oundvikliga dagen då Marianne inte orkade längre.

Marianne Andrén blev 92 år, och så länge vi, familjen Reuterskiöld, har känt Marianne har hennes intresse och kärlek för sina hästar varit lika stort som intensivt.

Marianne och Charles Andrén, Stall Zada, var ett unikt par i våra ögon. Ett hängivet intresse och kärlek till sina hästar var deras adelsmärke. Som tränare är ägare som Stall Zada få till antalet, som är lojala i med och motgång genom åren.

Segrarna är otaliga och minnena likaså. Vi minns lilla svarta Chic som var Stall Zadas egna uppfödning och kom till oss på Borup redan 1978. Lennart Jr minns att det var på Chic han fick sin första canter!

Namn som Pastoral Gem, Western Hero, Katwil, Diaghliew (24 år idag), Gladtoseeme, To Be Good och som kronan på ett långt ägande: Hurricane Red.

Storheten i vår bransch möts ju över tid, och då Marianne som 13-åring fick stå med sin pappa och ta emot Skirner som Svensk Derbyvinnare, och 70 år senare ta emot Hurricane Red belyser just det.

Det har varit en ynnest att träna och managera Marianne och Stall Zadas hästar. Vi är väldigt tacksamma för det.

Bra nyheter är att Marianne och Charles dotter Catarina och hennes man Malcolm kommer att driva Stall Zada vidare, och kanske kommer fina framgångar genast genom fine Tin Win.

Vi kommer att minnas dig Marianne länge, länge.

Madeleine, Lennart Jr & Linda, Fredrik & Lisa och Johan

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jägersro Jägersro

27 mars 2023 | Nyhet

Galopp den här veckan

På hemmaplan har galoppsporten tävlingsuppehåll fram till den 12 april. I väntan på vårpremiären går det att se internationell galoppsport på ATG.se hela veckan lång. Läs mer

Stallbacksvisning på Jägersro Stallbacksvisning på Jägersro

Lördagen den 25 mars kan bli en rolig och intressant dag för alla som gillar galopp. Som den perfekta uppstarten på säsongen arrangeras stallbacksvisningar på både Bro Park och Jägersro. Senare på eftermiddagen visas även Dubai World Cup på banornas TV-skärmar. Läs mer

Suspicious Mind - Årets häst TOP Suspicious Mind - Årets häst TOP

Det kanske är en klyscha; men det var festligt, folkligt och fullsatt. Årets Galoppgala blev en succé. Och tillslut, runt 22.30 på lördagskvällen, stod Nina Lensvik där på scenen och tog emot priset som tränare för Årets Häst – Suspicious Mind. Läs mer