Lilla Ross Man

Lilla Ross Man vinner på Täby Galopp.

Lilla Ross Man kunde allt – en riktig drömponny

27 januari 2023 15:49

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler och ponnyer inom galoppsporten som haft en betydande roll. Nu har det blivit dags att träffa a-ponnyn Lilla Ross Man - som vann flera ponnygalopplopp men även travloppet Lilla Elitloppet.

Han fick smeknamnet ”Kungen” för att han var bäst på allt. Han älskade att arbeta, var en personlighet och alltid snäll och bussig. Lilla Ross Man var nog drömponnyn. En shettis som kunde lära sig allt och som var en drömhäst för de barn som kom i kontakt med honom.

Egentligen började han som framgångsrik ponnytravare, men när familjen Åkesson med mamma Teresia i spetsen letade en liten ponny till den då 8-åriga sonen Jeff började nästa del av karriären.

– Han var inte så mycket riden när han kom till oss, men Jeff började rida lektioner i dressyr, hoppning och galopp och snart hade vi en väldigt ridbar ponny, berättar Teresia.

– Första starten i galopp gjorde han på våren efter att vi haft honom över vintern och första vinsten kom lite senare på sommaren. Han gillade verkligen att tävla även om han inte var någon segermaskin. Man han var alltid med långt fram.

Lilla Ross Man1

Jeff och "Kungen" ute på tur i skogen.

Lilla Ross Man var med på allt, han älskade att bli ompysslad och han älskade att arbeta. Och tittar vi på meritlistan är det nog inte många shettisar som är lika meriterade – inom olika grenar.

# Han vann Lilla Elitloppet i ponnytrav med Camilla Nilsson–Borg
# Han vann steeplechaseloppet i Globen under Stockholm Horse Show
# Han vann ponnygalopp
# Han tävlade i hoppning
# Han tävlade i dressyr
# Han var med i showen under Stockholm Horse Show
# Han var med i hästagility

– Han kunde verkligen lära sig allt, säger Teresia och berättar en liten anekdot:

– Jag har en funktionsnedsättning som gör att jag använder en permobil. Och när Jeff hade två hästar hände det att jag hjälpte honom, jag tog med Lilla Ross Man på en tur och han sprang glatt med vid min lilla elmoped.

Lilla Ross Man hade en lång karriär vilket gjorde att han flyttade ett par gånger under sin karriär. Men ponnyns utstrålning gjorde att alla tidigare ägare började följa honom under karriären.

När Jeff Åkesson blev för stor för Lilla Ross Man flyttade han till Camilla Löwbeer och en familj med tre barn. De sista åren blev det lugna ridturer och lite dressyr.

Hösten 2022 fick han problem med sina tänder och sedan november det året betar han på de evigt gröna ängarna och förmodligen är han fullt sysselsatt med olika aktiviteter där också - för sån var han, ”Kungen”.

Fotnot: Jeff Åkesson var den som lotsade Lilla Ross Man till framgångarna med ryttare på ryggen.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

alla-1 alla-1

Snart drar ponnygaloppsäsongen igång. I vanlig ordning arrangeras aktivitetsdagar på de olika galoppbanorna för både de som redan tävlar men också de som vill börja tävla. I lördags hade Jägersro och Göteborg sina kick off:er och den 2 april blir det på Bro Park. Läs mer

Alan Jack Alan Jack

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som hållit på med just ponnygalopp. Nu har det blivit dags att träffa mannen som bland annat står bakom att Svensk Galopp tog över ponnygaloppverksamheten i Sverige - Alan Jack. Läs mer

Without Fear 1174 Without Fear 1174

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler inom galoppsporten som började med just ponnygalopp. Nu har det blivit dags att träffa den f.d. championjockeyn Fredrik Johansson som numera är anställd jockeycoach på Svensk Galopp. Läs mer