Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-Nv5vWdd-X2 Duca Di Como vinner Nickes 2022 redigerad

Elione Chaves visade stor segerglädje när han och Duca Di Como återigen var först över mållinjen i Tattersalls Nickes Minneslöpning (L) 2022.

Kan Dettori och Pusjkin stoppa Duca Di Como från femte raka i Nickes?

15 september 2023 17:59

Duca Di Como är utan tvekan en av de främsta galopphästarna i skandinavisk galoppsport någonsin och när han är i form, vilket är mer regel än undantag, så gör han livet surt för motståndarna genom att dra i väg till ledningen i ett tempo som för nästan alla hästar skulle betraktas som ohälsosamt...ja,, nästan alla då...utom för honom själv. Kanske är Francisco Castros nya stjärna Pusjkin redo att försöka gå med i tempot och slå honom på speed?

Den som älskar "sanden", det vill säga det som kallas dirttrack, eller bara "DT", ska vara på plats senast klockan 15:00 för då går det enda loppet för dagen på det underlaget. Loppet går över 1600 meter och heter Tattersalls Nickes Minneslöpning (L) där Skandinaviens DT-kung är på plats för att vinna för femte året i rad!

Nicke, Nicke, Nicke

Galopphästen Nicke (e. Moderne) var suverän på banan. I händerna på sin tränare John Huber blev han en häst vars namn var känt även utanför inbitna galoppkretsar. Rubriken anspelar på vad Täbys legendariska referent, Jan-Inge Olsson, refererade över målgång när denna anmärkningsvärda galoppör segrade i Stockholm Cup för andra gången 1984 och med det avrundade en mycket framgångsrik karriär, innehållande 24 segrar och nästan 1,2 miljoner insprunget...på den tiden! Han blev galoppens första miljonär. Loppet kan ses här och är ett måste! Notera att på den tiden fanns det inget krav på att nämna numret före hästnamnet när man refererade (vilket i många stora galoppländer är det normala).

Nicke kom att ägna sig åt avel efter karriären, men fick bara 23 registrerade fullblodsavkommor. Man måste ändå säga att han lyckades rätt bra i aveln med tanke på förutsättningarna han hade. Denna legendariska galopphäst har alltså gett namn till ett av årets häftigaste lopp i allmänhet och på dirttrack i synnerhet. För alla DT-älskare är det här höstens lopp nummer ett!

Ny uppvisning att vänta?

Med 21 segrar på 35 starter och handicaptal 97 så är Duca Di Como given favorit i Tattersalls Nickes Minneslöpning (L). Startfältet är mycket konkurrenskraftigt där Francisco Castro-tränade Pusjkin måste ses som främste utmanare på förhand. Han var femma här förra året, men har sedan dess vuxit till sig ordentligt. I sadeln? Självaste Lanfranco "Frankie" Dettori med bland annat 282 Grupp 1-vinster och 21 klassiska vinster i Storbritannien. Tränaren är dock försiktig, väl medveten om det "monster" som står på startlinjen och spekulerar inte i att gå med Duca Di Como om han drar i väg.

– Jag tycker det ser bra ut för Pusjkin, men det är ett tufft och stort lopp som alla är laddade för. Vi har slått de flesta och vice versa. Som vanligt är hästen att slå Duca Di Como. Med honom blir det som två lopp i loppet – vem ska komma tvåa? Det är första gången Dettori rider för mig så det är jätteskoj, säger Francisco Castro.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
i-tQXvDtG-X3 Pusjkin på Bro Park i augusti 2023

Pusjkin och Elione Chaves (utvändigt) lyckas "brotta ner" tappra Wolfof Vancouver under Carlos Lopez på Bro Park i augusti.

Vad kommer 2020 års nyligen comebackande vinnare av Svensk Derby – Bullof Wall Street säga om saken? Niels Petersen har väntat länge på att han ska komma tillbaka och senast såg han bländande ut och tränaren var mycket nöjd.

Lennart Reuterskiöld Junior tränar Plantstepsdream som nu gör sitt tredje försök att vinna loppet. Den här kämpen var trea 2021 och tvåa ifjol och är en häst som alltid försöker och de försöken brukar räcka långt. Han är den enda hästen i fältet som har slagit Duca Di Como och det kan hända igen. J J Jumbo tränas av Ricardo Ramallo som nog överraskade de allra flesta genom att testa den här sprintern över medeldistansen. Flemming Velin tränar mycket välstammade Unconquerable som får Per-Anders Gråberg i sadeln och ingen känner Bro Park som han gör. Slutligen rider Andreas Tapia Dalbark hemmahoppet Ellis St Martin och han var fyra här ifjol.

Duca Di Como vinner sällan på annat sätt än det som kan stoppas in i facket "spektakulärt". Det är helt enkelt galet publikfriande när han oftast lämnar sina motståndare en bra bit bakom sig...redan efter några hundra meter. Det är inte heller vilka motståndare som helst utan oftast de bästa som finns över distans och underlag inom Skandinavien. Det är svårt att inte hålla med Francisco Castro – med honom blir det som två lopp i loppet och vem ska komma tvåa? Det ligger mycket i det och även om han inte startat på länge så lutar det åt en ny uppvisning.

– Duca Di Como är det riktigt bra med och han verkar vara i toppform. Han har haft problem med ett öga och det är ett frågetecken. Startspåret är inget problem, det är ett så pass gott stycke ner till svängen och det kommer gå fort med några av motståndarna här. Han kommer att göra sitt lopp så som han brukar göra. Elione Chaves har varit väldigt nöjd med honom – väldigt nöjd, hälsar Cathrine Erichsen.

Oavsett hur det slutar på söndag i "Nickes" så kommer publiken garanterat att ha fått valuta för pengarna.

Stall Cathrine Erichsen med många chanser

Stallet kommer inte bara med Duca Di Como utan sadlar ut ytterligare fem fina hästar, där årets succéhäst inom eliten, Captain Chorus, startar i Stockholm Cup International (Gr.3) och City Code i Bro Park Sprint Championshop (L). Cathrine Erichsen låter optimistisk på förhand.

– Global Gathering (lopp 5) bär inga blinkers nu då det gick lite väl snabbt fort från start senast. Han verkar nästan vara en antivinnarhäst – han har förlorat två stora handicapper med nos, men på Bro Park så ska han kunna ha chans. Vi får hoppas på revansch. Han känns väldigt fin och Elione Chaves har valt att rida honom.

– Close To Perfect (lopp 5) är en fin häst han också. Jag tror att Bro Parks banprofil passar honom bra och han är en outsider, hälsar Cathrine Erichsen.

– City Code (lopp 6) har fått ett fint startspår och verkar fin för dagen. Han är en av flera som kan vinna detta lopp. Han gör inte sina bästa lopp på Övrevoll och det var väldigt tung bana senast och han gillade inte det speciellt.

– Entangle Rose (lopp 7) är ett sto som är på väg framåt – hon var väldigt bra i Göteborg och är bra på en flack bana. Det var väldigt tungt senast på Övrevoll. Jag är väldigt spänd att se henne på Bro Park. Hon är sent utvecklad och vi hoppas att det är en häst som är under lite utveckling.

– Captain Chorus (lopp 8) vann Oslo Cup. Men har en tuff uppgift här. Får vi en premie är vi nöjda med det, avslutar Cathrine Erichsen.

Om Duca Di Como tar femte raka segern i loppet så är det en galen svit som kommer bli mycket svår att upprepa framöver. På söndag eftermiddag har vi facit.

Här hittar du alla vinnare i Nickes Minneslöpning (L) sedan år 2000.

Startlista Tattersalls Nickes Minneslöpning (L)

1

1

BULLOF WALL STREET (USA)

Ryttare: Lopez Carlos     Tränare: Petersen Niels

Ryttare: Lopez Carlos     Tränare: Petersen Niels

2

2

PLANTSTEPSDREAM

Ryttare: Rodriguez Martin     Tränare: Reuterskiöld Jr Lennart

Ryttare: Rodriguez Martin     Tränare: Reuterskiöld Jr Lennart

3

3

UNCONQUERABLE (IRE)

Ryttare: Gråberg Per-Anders     Tränare: Velin Flemming

Ryttare: Gråberg Per-Anders     Tränare: Velin Flemming

4

4

ELLIS ST MARTIN

Ryttare: Tapia Dalbark Andreas     Tränare: Brandt Ylva

Ryttare: Tapia Dalbark Andreas     Tränare: Brandt Ylva

5

5

PUSJKIN (IRE)

Ryttare: Dettori Lanfranco     Tränare: Castro Francisco

Ryttare: Dettori Lanfranco     Tränare: Castro Francisco

6

6

DUCA DI COMO (IRE)

Ryttare: Chaves Elione     Tränare: Erichsen Cathrine

Ryttare: Chaves Elione     Tränare: Erichsen Cathrine

7

7

J J JUMBO (IRE)

Ryttare: Ghiani Marco     Tränare: Ramallo Ricardo

Ryttare: Ghiani Marco     Tränare: Ramallo Ricardo

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer