Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Junior hetaste tränaren på finaldagen av American Days

18 juni 2013

Lennart Jr Reuterskiöld skördade fina framgångar under American Day-meetingets avslutande dag. Hemmatränaren tog hem eftermiddagens tre högst doterade löpningar med hästarna Me Legend, Western Memory och Sehoy.

Western Memory
Western Memory klev undan till en övertygande seger för Carlos Lopez i Oaks Trial.

Lördagen den 24 juli rids Svenskt Oaks, stonas eget Derby på Jägersro. I söndags mätte sju treåriga ston krafterna över fullvuxna 2 400 meter i Oaks Trial. Orutinerade Indian Prize fick något överraskande axla favoritskapet tillsammans med Per-Anders Gråberg. USA-importen tog genast hand om taktpinnen och fick ganska snart sällskap av Fayence med Dina Danekilde.

I ingången till slutsvängen började spetshästarna få det jobbigt. Satin tog över kommandot för Annelie Hollstenius samtidigt som Western Memory och Carlos Lopez liftade med strax bakom Väl inne på upploppet lättade Carlos på tyglarna och Western Memory svarade direkt med att accelerera ifrån till en riktigt övertygande fyralängderstriumf i sin första start över stayerdistans. En motsvarande prestation den 24 juli kommer säkert att räcka en bra bit. Senorita Bloom och Manuel Martinez avslutade fint som tvåa efter vissa trafikproblem över upploppet.

Dehere-dottern Western Memory inledde sin treårssäsong med två relativt anonyma prestationer på Klampenborg. Därefter ströks hon för en infektion inför den senaste starten.

- Western Memory fungerade inte riktigt på gräsbanan i Köpenhamn och sedan blev hon tyvärr sjuk. Idag var hon tillbaka i full form och även om det blev ett relativt uppullat lopp så tycker jag att hon visade en fin inställning sista biten. Hur långt det sedan räcker i Oaks återstår att se. Hon har i vilket fall ett riktigt starkt vapen i sin fina speed, sade Lennart Jr Reuterskiöld.

Western Memory ägs av konsortiet Stall Wivax & Chelteham och kunde lägga goda 50 000 kronor till sitt vinstkonto.

Me Legend fällde storfavoriten

Dagens stora V4-favorit, Elisabeth Gauter-tränade Chips O’Toole, kom med två raka triumfer i bagaget och tog inte helt oväntat hand om kommandot för Elione Chaves i V4-2, en treårssprint över 1 200 meter. Men en bit in på upploppet började krafterna tryta. Me Legend, som liftat med i draget strax bakom Chips O’Toole från start gled upp jämsides om favoriten och skaffade sig ganska snart ett litet övertag. Me Legend blev i sin tur utmanad av starkt avslutande Wriggle och när mållinjen skars var det inte mycket som skiljde mellan de tre hästarna. Målkameran avslöjade dock att det var Me Legend som hade huvudet först under Per-Anders Gråberg.

- Jag hade knappast väntat mig att Me Legend skulle besegra Chips O’Toole idag. I senaste starten uppträdde hon inte helt skärpt. Därför satte vi på blinkers idag och det fungerade bevisligen fint, sade tränare Lennart Jr Reuterskiöld om Milo Racings danskfödda sto.

Ny seger för ridskolehästen

Ridskolehästen Zeeran var ett av fjolårets stora utropstecken. På bara ett par starter höjde englandsimporten sitt formtal från 62 till 79 och fick göra tre besök i vinnarcirkeln. Efter en lite trevande start på säsongen var Barathea-sonen mogen för årets första seger i dagens inledande löpning över 1 1730 meter. Trots en relativt tuff resa utvändigt om tätduon Gauntlett och Sal Tessio kunde Zeeran dra undan till en komfortabel seger över upploppsrakan.

- Vi räknade med att Zeeran skulle göra bra ifrån sig idag. I senaste starten blev han tyvärr rejält störd, sade Alan Jack som driver galoppskolan på Blommeröd.

Zeeran tränas av Seamus Walsh, välkänd hovslagare och träningsryttare i branschen. Det här var Seamus fösta seger som amatörtränare.

Van Ruymbeke profiterade på högt tempo

Van Ruymbeke och Luis Santos hade ingen möjlighet att hänga med i det lite väl häftiga tempo som främst State of Freedom drog upp från start i V4-finalen, tillika TrioKomben. Men med 800 meter kvar började fuxen förbättra sig ute i spåren, svängde in som fyra i början av upploppet och drog till slut det längsta strået efter en upploppsduell med Citizen Kane.

Van Ruymbeke tränas av amatören Sandra Larsen och ägs av pappa Tommy.

- Van Ruymbeke tappar alltid lite från start. Jag sa till Luis att bara låta honom gå i sitt eget tempo från start. Idag profiterade han säkert på ett högt utgångstempo, sade Sandra, som har tre hästar i träning hemma i Hörby.

I det här loppet rumplade Eko Mirabelle till från start och Dina Danekilde hade ingen möjlighet att hålla sig kvar i sadeln. Lyckligtvis fick Dina inga skador och hästen galopperade hem till stallet.

Rätt V4-rad betalade 15 740 kronor.

Välbetalt träningsjobb

Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Sehoy tog helt planenligt hem den första V5-avdelningen över 2 200 meter. Under Annelie Hollstenius spenderade USA-importen de inledande 1 000 meterna i draget bakom ledande Just Nu. Därefter tog Sehoy över kommandot på bortre långsidan och skaffade sig några längders övertag runt slutsvängen. Sedan kunde Annielie bara sitta och finåka över rakan.

Redan på torsdag väntar en betydligt tuffare uppgift för Sehoy.

- Då sadlar vi ut honom i Valley Chapel Memorial i Oslo. Istället för att gå ett förberedande jobb valde vi att ge honom den sista genomköraren i det här loppet, sade Lennart Jr Reuterskiöld om Stall Gransäters fyraåring.

Frågan är hur Sehoy ska hantera gräsbanan i Oslo. Hästens senaste framträdande på gräset var i Stockholms Stora Pris där han fick nöja sig med en niondeplats.

- Men då fick han en lite väl ambitiös öppning. Sehoy är en stor och stark häst som säkert kommer att fungera fint i Oslo, fortsatte Junior.

Mythos betvingade Exhibition

I förra veckan fick Jägersros dirttrackbana ett nytt ytlager. Det var något som många spetshästar fick erfara den här varma söndagen. Banan var något mer tungsprungen jämfört med den snabba dirttrack Jägersro presenterade i våras och att vinna från ledningen visade sig vara svårt. I V5-3, en sprint över 1 200 meter, tog favoritspelade Exhibition planenligt hand om spetspositionen för Manuel Santos. Men i början av upploppet satte täbygästen Mythos in en attack under Per-Anders Gråberg. Exhibition gjorde ett tappert försök att svara men hade ingen möjlighet att följa den femårige Melmac-sonen, som sprintade undan till en relativt säker triumf.

- Mythos blir lätt för pigg om han kommer upp i ledningen för tidigt. Men Exhibition var snabbt ut och vi hittade en bra position strax bakom. Det löste sig perfekt för oss idag, sade segerjockeyn efter segern värd goda 45 000 kronor.

Mythos tränas av Lars Bexell och ägs av Stall Zebb och Nike.

Zavann Zaid från amatören Per Hallqvist i Vänersborg har inte rosat marknaden tidigare i år. Men i söndagens Amatörlöpning fick den sexårige Kateb-sonen in en fin fullträff efter en stark slutspurt under danska Lea Olsen.

- Zavann Zaid har haft god form en längre tid men det har helt enkelt inte klaffat loppet, konstaterade Per Hallqvist, som fångar bovar till vardags. Per jobbar nämligen som polis.

Arabloppet över stayerbetonade 2 200 meter fick ett minst sagt märkligt förlopp. Elione Chaves sände omedelbart fram favoriten Sumaoro till ledningen. Men i början av bortre lång mer eller mindre tvärstannade fuxvalacken och dalade genom fältet. Chaves gav emellertid inte upp. Redan i ingången till slutsvängen styrde han ut Sumaoro i spåren och gick till ny attack. I början av upploppet satt ekipaget på åter i ledningen. Över de resterande 300 meterna höll Sumaoro farten och vann komfortabelt före Pantana.

- Sumaoro har alltid varit lite besvärlig. Han har blivit klart bättre efter kastrationen men kan fortfarande vara ganska svår att rida, sade Anette Svensson, som tränar den sexårige fuxen för Frank Nibbering i Holland.

En synnerligen het söndagseftermiddag avslutades med att lärlingen Nathalie Andersson lotsade sin egen Sputnik till en säker femlängdersviktoria före Isalina och Xtreme Request. Prestationen var ett klart fall framåt jämfört med de två tidigare starterna då Dexterity-sonen varit relativt långt slagen.

- Men idag plockade vi av blinkersen och dessutom var motståndet betydligt enklare, sade Nathalie, som ägt den Jan-Erik Pettersson-tränade treåringen sedan mars månad.

Populärt Quarterlopp

I slutet av tävlingsdagen reds även ett rafflande quarterlopp över den rumphuggna quartern 300 meter. Precis som vid kval/träningsloppen på fredagen var det den karismatiske Paint-hästen Charlies White Iron som var först över mållinjen tillsammans Dina Danekilde. Tvåa slutade Jose Cool Magnum med Charlotta Eriksson och fjolårsvinnaren Ray of Light fick nöja sig med tredjeplatsen under Anette Svensson. Quarterloppet var tveklöst något som föll både publiken och jockeyerna i smaken.

American Days 2010 lockade drygt 6 900 besökare vilket är en något lägre siffra jämfört med fjolåret. Tyvärr krockade arrangemanget med både fotbolls VM och Western Weekend på High Chaparral. Även spelet var ner jämfört med ifjol.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer