Jockeyklubben stöttar svensk galoppsport

13 juli 2020

Jockeyklubben är ett fenomen som många galoppentusiaster säkert har hört talas om. Men vad gör Jockeyklubben och hur blir man medlem? Svensk Galopp har pratat med dess ordförande Jan Kleerup för att få klarhet i saken.

jockeyklubben logga

Jockeyklubben grundades 1890 och dess första ordförande var H K H Kronprins Gustaf (Gustav V) som fortsatte som ordförande i hela 17 år. Från bildandet och fram till 1958 var det Jockeyklubben som styrde sporten på det sätt som Svensk Galopp gör idag. 1959 tog Svenska Galoppsportens Centralförbund (SGC) över som galoppens centralorganisation och senare byter SGC namn till Svensk Galopp.

Jockeyklubben har ett betydande kapital. Under åren har Jockeyklubben fått gåvor från medlemmar och i dagsläget ligger förmögenheten på cirka 25 miljoner kronor.

-De pengar vi sponsrar och ger bidrag med är avkastningen på vår förmögenhet. Vi tullar inte på kapitalet, betonar den nuvarande ordföranden, skattejuristen Jan Kleerup som är Jockeyklubbens 15:e ordförande. I listan över tidigare ordförande i föreningen hittar man till en början i stort sett bara kungligheter och idel ädel adel. Men numera behöver man inte ha en adlig titel att leda Jockeyklubben. Se hela listan över Jockeyklubbens ordförande genom tiderna här.

jan kleerup
Skattejuristen Jan Kleerup är Jockeyklubbens ordförande sedan 2018

 

Jockeyklubben gör betydande insatser för galoppsporten varje år. År 2019 gav Jockeyklubben ut ca 625 000 kr i bidrag och sponsring. Det är både sponsring av lopp med prispengar och fina hederspriser men även stöttning av ponnygalopp, amatörsporten, unga ryttare och svensk avel. Det är i stort sett samma insatser varje år men en nyhet för i år är att Jockeyklubben sponsrar, tillsammans med Svensk Galopp, serien Amateur Grand Prix, läs mer om serien här.  Det är en serie bestående av tio amatörlöpningar där flera av loppen håller högre klass än de vanligtvis gör i amatörsammanhang. Förstapriset totalt i serien är ett resestipendium på 50 000 kronor men även tvåan till femman får stipendiepengar i serien.
-Amatörsporten är en bas för galoppens framtida utveckling. Det är ofta där vi hittar de som tar steget upp och arbetar med galoppen professionellt. Därför är det viktigt att vi stöttar amatörryttarna för att ge en morot till de som redan är aktiva men även för att locka in fler i sporten, menar Jan Kleerup som berättar att det även är därför Jockeyklubben sponsrar ponnygaloppen. Det är genom den vi får in väldigt många nya till galoppen, både ägare, ryttare, tränare och stallpersonal.

-Vi har givit ett bidrag till ponnygaloppen under flera år nu på 50 000 kronor till en serie. Det är en viktig insats där pengarna används för att bekosta galoppkurser för pristagarna. Det är också väldigt trevligt att vi får fina tackbrev från de som har fått ta emot priser i vår ponnygaloppserie, det uppskattar vi jättemycket, betonar Jan.

 

Stipendier, priser och bidrag

per anders gråberg sq
Per Anders Gråberg fick priset Sportens Riddare från Jockeyklubben 2019

Förutom loppsponsring och bidraget till ponnygaloppen gör Jockeyklubben många viktiga insatser, inte minst inom den svenska aveln. Jockeyklubbens främsta ändamål är att främja den ädla hästaveln och galoppsporten i Sverige vilket självklart genomsyrar deras verksamhet.Här nedan ser du vad Jockeyklubben även bidrar med under året:

# Stipendium årligen från Anders Zackrés donation till person som gör betydande insatser för svensk galoppsport. Det här är ett nytt stipendium som hittills har delats ut till Julian McLaren, Fredrik Johansson och Nadja Bellander.

# Priset Sportens Riddare på 10 000 kronor delas ut varje år, på Svensk Galopps Gala, till den jockey som har lägst antal bestraffningar under året. Detta för att främja ”fair play” bland ryttarna i loppen. Förra året blev PA Gråberg Sportens Riddare.

# Jockeyklubbens resestipendium som kan sökas av de som är intresserade av att förkovra sig inom galoppsporten, företrädesvis unga personer. I år har Jockeyklubben beviljat stipendium till lovande amatörryttarinnan Malva Blademo som ska åka till Australien för att utveckla sig som ryttare under hösten.

# Bidrag med 25 000 kronor till uppfödaren av första fölet till sto som lägst har löpt upp till motsvarande handicap 82. Bidraget ges under förutsättning att fölet registrerats i Sverige som svenskuppfött.

# Avelspris i Jockeyklubbens Stolöpning på Bro Park och i Jockeyklubbens Avelslöpning på Jägersro. Det betalas ut ett bidrag på 25 000 kronor till inköp av dräktigt sto till uppfödaren av bäst 1-3-placerade svenskuppfödda häst i loppet.

# Bidrag med 1000 kronor till uppfödaren av samtliga svenskuppfödda åringar som säljs på åringsauktion i Sverige.

 

HM Konungen är beskyddare

christina odenberg björn zachrisson kungen jockeyklubben fest
Bild från Jockeyklubbens 125-års jubileum på Grand Hôtel med H M Konung Carl XVI Gustaf, Björn Zachrisson och före detta ordföranden i Jockeyklubben, biskop Christina Odenberg.

Det får, enligt stadgarna, vara max 200 medlemmar i Jockeyklubben. I nuläget består den av 197 medlemmar förutom dess beskyddare H M Konung Carl XVI Gustaf.

-För att bli invald måste man bli föreslagen som ny medlem av minst två medlemmar som har varit med i Jockeyklubben i minst fem år. Sedan är det inröstning på Jockeyklubbens årsmöte. I år valdes åtta nya medlemmar in i klubben.  Jockeyklubben har också en mycket viktig social funktion för våra medlemmar genom våra årliga middagar, vårmiddag och gåsamiddag ,samt olika aktiviteter framförallt när vi har löpningar som vi sponsrar.

En annan viktig insats är att Jockeyklubben, tillsammans med Svensk Galopp har förvärvat Stefan Uppströms fantastiska bildarkiv.

-Det är oerhört viktigt att vi bevarar galoppens historia och har dokumentation med bilder från åren som gått. Stefan Uppströms bildarkiv sträcker sig från början av 1960-talet och framåt. Bilderna håller på att digitaliseras och katalogiseras och kommer att vara oerhört värdefulla för galoppsporten. Ett axplock av dessa och intressanta artiklar författade av Björn Eklund kan ses löpande på Jockeyklubbens Hemsida och på Facebook. På Facebook ska vi synas regelbundet med våra artiklar och bilder för att på så sätt, med ett modernt verktyg nå ut till allmänheten och sprida budskapet om vilken fantastisk sport vi har , avslutar Jan Kleerup.

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se

Länk:
Jockeyklubbens hemsida

 

 


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Bara miljö TOP Bara miljö TOP

Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade. Läs mer

MOF181205-209231.jpg MOF181205-209231.jpg

Anders Gustafson kommer under våren 2024 att lämna sitt uppdrag som t.f vd för Svensk Galopp AB. Läs mer

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

På tisdagskvällen möttes Svensk Galopps fullmäktigeledamöter för att utse en ny ordförande efter att Stockholm Galoppsällskap och Göteborg Galoppsällskap kallat till extrastämma. Endast en kandidat presenterades för stämman, som hölls digitalt. Efter votering utsågs Anders Lilius till ny ordförande i Svensk Galopp. Läs mer