Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Inspirerande comebackseger av Fredrik

18 juni 2013

För en månad sedan gjorde Fredrik Johansson comeback efter den ryggskada han ådrog sig i samband med ett fall på Klamenborg i våras. Sedan dess han den flerfaldige championjockeyn bland annat varit tvåa och trea i Norskt och Svenskt Derby. Men den där riktiga fullträffen har låtit vänta på sig. Fram till i söndags då han lotsade Fredrik Reutersköld-tränade Senorita Bloom först över linjen efter en inspirerad ritt.

Senorita Bloom
Fredrik Johansson lotsade fuxan Senorita Bloom först över mållinjen efter en väl avvägd ritt.

Fredrik är känd för sina iskalla och avvaktande ritter. Och det var just en sådan publiken bjöds på då han sände favoritspelade Senorita Bloom först över mållinjen i Summer Fillies, söndagens högst doterade löpning på Jägersro. Fredrik parkerade fuxstoet sist i det fem hästar starka fältet och lämnade inte railen förrän en bit in på upploppet. När Senorita Bloom väl hittat ett fritt spår plockade hon fram en spurt av nästan samma fina märke som hennes två år äldre helbror Tertio Bloom brukar bjuda på.

- Det kändes bra hela vägen. Jag fick instruktioner om att komma på speed och jag chansade att gå invändigt, analyserade Fredrik Johansson.

Segermarginalen blev visserligen bara en halv längd till Qubool (Johansen), men det såg ut att finnas en hel del krafter sparade när Fredrik Reuterskiölds adept skar mållinjen.

- Senorita Bloom har inte haft det rätta flytet så här långt men jag tror att det finns fortsatt utveckling i henne. Får hon bara koppla av så kan hon säkert stå längre distanser än det här, sade Fredrik Reuterskiöld om Triple Crown Bloomers och Falkbolagens treåring.

Delad seger i Ole Larsen Young Riders

Skandinaviens unga jockeys och lärlingar red de tre finalomgångar av Ole Larsen Young Riders Championship. Inför de avslutande löpningarna hade Natalie Mortensen en knapp ledning före Annelie Hollstenius och Shane Karlsson. När poängen summerades efter dagens avslutande löpning visade det sig att Natalie och Annelie fått exakt samma poäng. Dött lopp i årets upplaga av Ole Larsen Young Riders med andra ord. Det har aldrig hänt sedan turneringen startade 2003.

Il Padrino trivdes i ledningen

I den inledande avdelningen av Ole Larsen Young Riders sände Leonard Rios genast fram Il Padrino till ledningen. Den fint härstammade hingsten fick sedan själv bestämma takten i den 2 400 meter långa uppgörelsen. Hårt betrodde Embarkation (S Karlsson) försökte ta upp jakten på ledaren runt slutsvängen men en bit in på upploppet började krafterna tryta. Även Propelino (R Schistl) ställde en sista fråga strax före mållinjen, men inte heller han lyckades ta sig förbi Il Padrino som höll undan med en hals. Lady Star Line (V Azeredo) spurtade fint som trea från en position längst bak i fältet.

Sadler’s Wells-sonen Il Padrino var en av de stora snackhästarna hos tränare Francisco Castro ifjol. Men de riktigt stora framångarna uteblev sedan i våras finns femåringen hos amatörtränare Eva Olofsson i Trelleborg.

- Vi har tyvärr haft infektioner i stallet och det är den främsta förklaringen till att Il Padrinio inte fått till det i loppen. Inför dagens start hade han droppat några kilo i handicap och att gå undan i ledningen såg ut att vara rätt taktik för honom. En underbar häst att rida och ha att göra med, sade Eva.

Valmir bedömde tempot rätt

Lovande lärlingen Valmir De Azeredo förvaltade sina chanser på bästa sätt tillsammans med Peter Jardby-tränade Full Acoount i den andra finalomgången. När Chorosso (Mortensen) och (Western Five) gjort sitt i ledningen efter lite väl friskt utgångstempo tog treåringen över taktpinnen i början av upploppet och bärgade till slut en säker seger före Nazgul med Rafael Schistl på ryggen.

Tufft upplägg gynnade Strictly Confident

Den tredje delfinalen fick en överraskande vinnare i Strictly Confident med Isadora Karlsson på ryggen. Sexåringen fick en ganska tuff resa i tredjespår runt slutsvängen och till på köpet gled sadeln bakåt under resans gång. Trots det lyckades fuxen slå klorna i Swedish Time (Pilroth) över upploppet och avgöra med en hals. Confirmation (Schistl) avslutade plusbetonad som trea.

- Strictly Confident har varit lite besvärlig i sina tidigare starter och bromsat när han hamnat i sprutet. Han måste nästan gå i front för att lyckas och behöver därför en stark jockey som är på honom hela tiden. Jag vill påstå att Isadoras ritt var helt avgörande idag, sade ägare Glen Johansson om Troon-sonen, som tränas av amatören Christina Hillman i Veddinge på västkusten.

Äntligen Swedish Cat

Efter flera fina prestationer fick stoet Swedish Cat äntligen in årets första fullträff i Resia-löpning, V4-2, över raska 1 000 meter. Tillsammans med Shane Karlsson klev Swedish Shave-dottern genast fram utvändigt om en ovanligt snabb Stormy Grey (Azeredo). De två hästarna låg länge sida vid sida över upploppet, men över de avslutande 100 meterna var det inget snack om vem som var starkast.

- Swedish Cat kan gå från alla positioner men hon trivs nog bäst i front. Hon kan vara lite svår att ha att göra med före start men när det väl bli tävling sköter hon sig perfekt, sade tränare Hans-Inge Larsen om fuxstoet, som ägs av Bonny Hallberg Konsult AB och är uppfödd av Stall Lambada och Stig Hansson.

Stormy Grey höll strålande som tvåa och bör nog passas i nästa start. Viejo Perro fick ett tråkigt lopp i spåren, men spurtade ändå plusbetonat till tredjeplatsen.

Montgomery infriade favoritskapet

Montgomery hade inga problem att infria favoritskapet i Chile-löpning över 2 400 meter. Under Jacob Johansen inledde Mjahid-sonen i draget bakom ledande Flying Award (Slot), övertog ledningen runt svängen och klev undan till en överlägsen viktoria. Sju längder bakom vinnaren avslutade Sputnik fint för Manuel Santos och knep andraplatsen före Dr McDreamy (De Souza).

Danske Bent Olsen tränade Montgomery som unghägst men finns sedan ett år tillbaka hos amatören Bo Zetterström i Klågerup.

- Montgomery kan lätt bli lite styv och det har tagit lite tid innan vi hittat det rätta upplägget i träningen. Dagens uppgift såg bra ut på pappret och det är skönt när förväntningarna infrias, sade Bo Zetterström, som till vardags arbetar som drifttekniker för Malmö Stad.

Montgomerys är uppfödd av Jenny, Ture och Ulla Lindblad, som hade en strålande dag med två vinnare. De är nämligen även uppfödare till Full Account.

Värdefull seger för Al Neri

Francisco Castro-tränade Al Neri blev drygt 160 000 kronor rikare efter att han tillsammans med Elione Chaves reglerat Uruguai-löpning över 1 200 meter från start till mål. Utöver förstapriset på 45 000 kronor belönades nämligen Dr Fong-sonen med en extra bonus på 10 000 pund från den irländska auktionsfirma där Francisco Castro köpte honom som föl.

Al Neri är liksom årets derbyvinnare Moe Green uppväxt hos Göran Åsheim utanför Kristianstad. Men Al Neri har mer gemensamt med Moe Green än så. Han ägs av Mac Racing, Stall Chicken och Nils Bernerup, alltså nästan samma konstellation som döljer sig bakom Stall Genco Oil.

Favoritfall i Ramonia Cup

Åtta arabiska fullblod gjorde upp över 1 200 meter i Ramonia Cup. Esperanza Royal kom med en god andraplats i bagaget och spelades till stor favorit. Men skimmelstoet skulle på nytt få nöja sig med en andraplats bakom 10-oddsaren Al Tayar, som enkelt klev undan till karriärens första seger tillsammans med Elione Chaves. Fyraåringens insats var ett rejält fall framåt jämfört med de tidigare fem starterna.

- Al Tayar har alltid visat att han kan springa, men efter att vi kastrerade honom ifjol blev han väldigt nervös och osäker. Som det såg ut idag är det helt klart sprintdistans han ska ha, sade tränare Khalil Soufi.

Country Town vann med nos

En lång tävlingsdag avslutades med novislöpning för treåriga och äldre svenskuppfödda hästar. Den 1 730 meter långa uppgörelsen utmynnade i en stenhård duell mellan stoet Country Town med Dina Danekilde och Trombino under Martin Rodriguez. När måldomarna analyserat fotot utnämndes den förstnämnde till vinnare. Country Town både tränas och ägs av Jan-Erik Pettersson.

Söndagens totalomsättning landade på drygt 3,1 miljoner kronor, vilket får betraktas som en riktigt fin siffra.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

SMk0AgQU Närbild på Andreas och Titannia.jpeg SMk0AgQU Närbild på Andreas och Titannia.jpeg

Jockeyn Andreas Tapia Dalbark tog sin allra största seger i karriären när han nyligen vann Dansk Derby tillsammans med stoet Titannia. Hör Andreas berätta om känslorna kring segern och sin karriär som jockey i det här härliga videoreportaget. Läs mer

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

15 augusti 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 33 (15-21 augusti). I Skandinavien har vi fem tävlingsdagar att se fram emot. Den stora höjdpunkten är Norsk Derby på Övrevoll på söndag! Läs mer

Två svensktränade och svenskägda hästar prövade lyckan i den tyska huvudstaden när man på banan Berlin-Hoppegarten firade att det var 200 år sedan tysk galoppsport tog sin början.

Irish Action (e. Zoffany) stod näst längst in (2), men eftersom samtliga ryttare bedömde att banan var gynnsammare åt vänster så fick han ändå inte den bästa positionen på rakbanan – dock bra ryggar. Han gjorde ett riktigt bra lopp under toppjockeyn Andrasch Starke och var med och slogs om segern in i det sista. Han slutade till slut trea över 1200 meter i Ittlingen-Pokal (Hoppegartener Flieger-Preis) (L) på en god gräsbana och sprang in 3 125 euro. Stall Gransäter äger och Lennart Reuterskiöld Junior tränar.

Segrade gjorde Kindred Spirit under Hugo Journiac som satt längre in i banan och spurtade strålande. Dina Danekilde-tränade Buddy Bob under Adrie De Vries var i många trafikproblem under vägen, men spurtade piggt när han fick chansen. Då hade dock tåget gått för längesedan och han slutade sjua.

Resultat och lopprepriser

Resultatlista på deutscher-galopp.de

Se loppreprisen på youtube.com (spola fram till cirka 2:37:55 in i sändningen).

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
i-vGH7NRL-X3 Irish Action.jpg