Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Träningsbana JG-2.jpg

Arkivbild från träningsområdet på Jägersro.

Information beträffande framtida träningsmöjligheter på Jägersro

5 oktober 2021 08:30

Svensk Galopps ordförande Anders Lilius informerar om arbetet med att lösa situationen kring träningsmöjligheter på Jägersro.

Skånska Travsällskapet (STS) har sedan en tid aviserat att de har som ambition att börja tävla på sin nya anläggning redan sensommaren 2024. Ska det tidsschemat hålla måste markarbeten påbörjas redan våren 2022. Det kommer i så fall att omöjliggöra för våra galopptränare att fortsätta träna på det sätt man hittills gjort och på de banor som man använt.

Enligt tidigare tecknade avtal har galoppen rätt att träna och tävla som tidigare fram till och med 2026. Vår bedömning är att vår legala position är stark.

Detta uppkomma läge diskuterades förra veckan, först på ett möte mellan ledningarna för SG/SFK och STS. Ärendet diskuterades sedan vidare i möte med tränarna på Jägersro och sedan med hela SFK. Som alla förstår är det av yttersta vikt att vi hittar en bra lösning på den nu uppkomna situationen.

För att hantera detta har en arbetsgrupp bildats. Den nya arbetsgruppen består av Anders Lilius, Harald Dörum och Håkan Birger. Till sitt stöd har arbetsgruppen den externa juristen Johan Gadd samt Jessica Long för att säkerställa enhällig lokal förankring på olika möjliga förslag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

MOF181205-05853.jpg MOF181205-05853.jpg

Dagens tävlingar på Bro Park är inställda på grund av otjänlig bana. Tävlingsbanan på Bro Park kommer nu att stängas för att förberedas för banomläggning. Tävlingsdagar kan komma att flyttas till Jägersro. Läs mer

Tävlingarna på Bro Park den 28 november är inställda. Artikeln publicerades fredag 26/11 och uppdaterades fredag eftermiddag, lördag förmiddag, lördag eftermiddag och söndag förmiddag.

Fredag 26/11 kl 11.55: Svensk Galopp kommer att göra allt som står i vår makt för att avhålla tävlingarna på Bro Park på söndag, men vi måste samtidigt tydliggöra att djurskyddet fortsatt har allra högsta prioritet. Det råder fortfarande stor osäkerhet om vi kan presentera en bana i tävlingsmässigt skick inför söndagen. Vi kommer att informera om banans beskaffenhet och prognos i morgon lördag kl 10.00. Slutgiltigt beslut kommer att fattas först på söndag morgon. Intresset för en tävlingsdag på Jägersro på söndag var för litet för att det ska vara försvarbart att behålla det som ett alternativ.

Vi kommer fortlöpande att informera om banans beskaffenhet och prognos inför tävlingarna på söndag. Den här artikeln uppdateras med information förmiddagar och eftermiddagar fram till dess att slutgiltigt beslut tas på söndag morgon.

Beträffande den 5 december kommer vi att anmäla även till Jägersro som planerat för att hålla båda alternativen öppna. Vi kommer också att med alla medel försöka avhålla tävlingarna på Bro Park den 5 december. Närmare startanmälningstiden måndag klockan 09.30 kommer vi att informera vidare i frågan.

Banrapport fredag 26/11 kl 16.00: För att skapa så goda förutsättningar som möjligt inför söndagen körs banan dygnet runt fram till söndagens tävlingar. Temperaturen har inte överskridit -2,5 grader idag. Prognosen pekar på fortsatt kallt väder, men ingen nederbörd vilket är en fördel. En hel del hästar har tränat på banan idag.

Banrapport lördag 27/11 kl 9.00: Arbetet med banan har fortsatt med kontinuerlig körning. Det var minus 7 grader under natten och banan beter sig som förväntat, dvs den är frystorkad. Den är något bättre än igår och förhoppningen är att kunna avhålla tävlingarna i morgon som planerat. Banan körs inför tävlingsdagen i morgon som planerat. Ny banrapport publiceras ca kl. 17.00 i dag.

Banrapport lördag 27/11 kl 16.00: Läget är oförändrat. Beslut tas imorgon innan klockan 10.00.

Banrapport söndag 28/11 kl 09.45: Tävlingarna är inställda, vi återkommer inom kort med mer information.

Uppdatering söndag 28/11 kl 11.20: Mer information finns i artikeln Inställt på Bro Park – nästa tävlingsdag flyttas till Jägersro