Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Hela Stall Poulard HB är samlade i vinnarcirkeln efter att Mendel's Rock vunnit på sin hemmabana Bro Park i maj 2024.

Inför Svenskt Derby: ”Man får gå efter hjärtat”

6 juli 2024 11:13

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången.

Galopphästägarna Stall Poulard HB, bestående av Ulf Byström samt Lena och Marie Sjöstrand, har länge varit engagerade i galoppsporten. De har satsat både på egenuppfödda och inköpta hästar. Just nu har stallet totalt åtta hästar i träning hos Roy Arne Kvisla och Ylva Brandt på Bro Park.

Stall Poulard har tidigare haft två hästar i Svenskt Derby: American Impact år 2022 och Twirling Ghost förra året. När årets upplaga går av stapeln på Jägersro den 14 juli kommer stallet att representeras av minst en häst, två med lite tur.

Ulf Byström delar med sig av strategin bakom deras framgångsrika hästköp:

– Lena och Marie är jätteduktiga på att välja ut hästar inför auktioner. De skickar namnen vidare till Roy Arne som tittar på dem. De är duktiga vad gäller härstamningar och tittar på hästar från från USA till Irland, England och Frankrike. De döper även hästarna, berättar Ulf Byström.

Ulf har varit med i galoppsporten i över 60 år och började besöka Täby Galopp redan under öppningsåret 1960.

– Det startade i början på 60-talet. De första pengarna jag tjänade var när jag sålde "Galoppören" – jag var 16-17 år. Vi gick i skolan i Täby. Det var jag, "Gruffen" (Ulf Zeider) och Mats Olsson och vi har kamperat ihop sedan dess. Vi tog en och annan resa till Köpenhamn – man åkte ner för att spela och vinna lite. Jag har genom åren bland annat vunnit 3,5 miljoner en gång och en gång 1,5 miljon, så jag har varit ganska duktig. Det här var på "Täby-tiden" – numera spelar jag bara lite för husbehov.

Det var nära till Täby från skolan i Näsby Park.

– Det hände väl då och då att man skolkade från skolan och sprang för att "klocka" hästar på Täby Galopp, skrattar Ulf.

– Sedan bildades Stall Örtagård – vi var drygt 70 personer. På den tiden fanns inga telefoner så vi träffade på ett helt annat sätt än nu. Vi hade en egen lokal också i Vasastan. Vissa år abonnerade vi två bussar till Strömsholm – det räckte inte med en.

Åtskilliga är de historier och äventyr Ulf kan berätta om – det kommer bli en tjock bok den dagen memoarerna skrivs.

Foto: Elina Björklund
DSC_5107-X3 (1)

Ulf Byström i vinnarcirkeln med tidtagaruret runt halsen. Han är uppvuxen med att klocka hästarna själv. Kikaren är förstås med den också.

Vem är nummer ett i stallet inför Svenskt Derby?

Stallets högst rankade treåring, Mendel's Rock, har imponerat med två raka segrar och en tredjeplats Voterlöpning, en av de viktigaste förlöpningarna inför Derbyt.

– Han sprang bara och tittade sig omkring, men de sista hundra meterna tog han bettet, sa P-A (Gråberg, jockey). Trots det slog han Zidane med en längd och de övriga hästarna med samma handicaptal. Vi var nöjda med honom och vi tror att han står derbydistansen, berättar Ulf Byström.

Indian Rags har ett handicaptal på 80 och behöver lite tur för att komma med i Derbyfältet när hästarna startanmäls den 8 juli. Han har aldrig tävlat i Malmö, men ståtar med tre raka segrar på Bro Park.

– Vi har hela tiden trott att Mendel's Rock är nummer ett. Vi vet inte hur bra Indian Rags är, men i det sista loppet som han vann med nio längder så gjorde han ett kanonlopp – särskilt med ett sådant tempo på bortre långsidan. Man ska ju inte ha sådant tempo – då blir man ju trött på slutet, men han blev ju inte det. Jag blev förvånad. Jag har svängt lite grann efter den starten – det kan vara så att han är den bästa?

Ulf har alltså blivit lite fundersam, men det är ju angenäma bekymmer... om nu det ordet ens kan användas i ett sådant här sammanhang. Frågan är förstås om Indian Rags kommer med i Derbyt? Han ligger på gränsen och är beroende av att andra hästar inte anmäls. Kommer han med så blir det hans första start på bortaplan.

– Det verkar vara en bra årgång i år – det är bra klass på hästarna, men det vet man förstås inte förrän efteråt, konstaterar Ulf Byström och fortsätter:

– Nu är det väl inte helt säkert att Indian Rags kommer med, men det är första gången vi har möjlighet till att ha två hästar på startlinjen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_5173 copy-X2 Indian Rags

Indian Rags och Per-Anders Gråberg möter upp tränaren Roy Arne Kvisla på väg till vinnarcirkeln på Bro Park den 25 juni.

Tränarens tankar

De två Derbypotentiella hästarna tränas av mycket rutinerade Roy Arne Kvisla, som hoppas på sin första Derbyseger.

– Har man två hästar som är kvalificerade och kommer med i Derbyt – ja, man får gå efter hjärtat. Ska man gå efter huvudet skulle man starta en i Derbyt och en i Derby Consolation och hoppas på att vinna båda loppen, men det är inte aktuellt, säger Roy Arne Kvisla.

– Mendel's Rock främsta egenskaper är att han är otroligt lugn och har både storlek, speed och hjärna. Han har inte startat över längre distanser, men med Indian Rags vet vi att han har stayerförmågan – 2400 meter är mitt i prick och han står längre distanser också. Våra båda i år, liksom resten av det troliga startfältet, står med en vettig chans – det är ett väldigt öppet lopp. Det finns ingen utpräglad favorit i år, avslutar Roy Arne Kvisla.

Foto: David Crona/Svensk Galopp
20240625_174824 (002)

Segerskål efter Indian Rags senaste seger. Från vänster: Marie och Lena Sjöstrand samt makarna Aili och Ulf Byström.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

SFAF och föl TOP
SFAF och föl TOP

Svenska FullblodsAvelsFöreningen (SFAF) är en sammanslutning av uppfödare och andra som är intresserade av att värna om svensk fullblodsavel. Föreningen bildades redan 1920 och firade alltså nyligen 100-årsjubileum. I samband med detta bjöd SFAF publiken på tårtkalas såväl på Bro Park, som på Jägersro och Göteborg Galopp, för att presentera sig och berätta om verksamheten. Trots detta är många, både aktiva och hästägare, inte särskilt väl insatta i vad föreningen gör. Läs mer