I Kirk försvarade sin titel

14 juli 2019

Zawawi Cup är numera Listed men fortfarande ett av Skandinaviens största sprinterlopp med en rund miljon i prissumma, varav 600.000 till vinnaren. Segerchecken hamnade som väntat hos Hästgruppen i Lund AB, efter att I Kirk hade infriat sitt stora favoritskap, nu tillsammans med Oliver Wilson, då ordinarie piloten Carlos Lopez var avstängd.

I Kirk vc

-Klart det är lite nervöst att rida en så stor favorit, men det finns ju en anledning till favoritskapet – att han är den bästa hästen i fältet, och han hade själv ingen aning om favoritpressen, så han var helt oberörd, kommenterade ryttaren.

Bakom den säkre vinnaren, som hade initiativet från start, spurtade Kashgar och Basie storstilat till platserna, vilket gav en svenskuppfödd trippel på pallplatserna, och en fadersdubbel till Eishin Dunkirk. Basie (e Zaahid), numera hos Niels Petersen, överträffade sitt handicaptal med minst 10 kg!

I Kirk, som vann detta lopp även 2018, är uppfödd av Löberöds Hästklinik AB, och modern I Could hade ytterligare två avkommor i storloppselden denna dag; Joker Face i Derbyt och I Rely (trea i Derby Juvenile).

Susanne Berneklint tränar som bekant I Kirk på Jägersro och hon kunde bekräfta att siktet åter är inställt på Dubai till hösten.

-I Kirk kommer inte att starta i Sverige någon mer gång i år. Om allt är väl när det är dags så kommer vi att resa till Dubai med honom igen. Hans mamma I Could hade Fredrik (Reuterskiöld) i träning, så henne känner jag väl till också.


Appelina passerade 4 miljoner


Margareta Wettermarks Minneslöpning om 500.000 kronor hade bara fem startanmälda och drabbades tyvärr dessutom av en sen strykning. Miss Maybach tog ledningen från starten vid 1730 meter och skuggades av favoriten Appelina, som sedan lätt tog över när ett halvvarv återstod.

Appelina

Upploppet var ren defilering för den Stutteri Hjortebo-uppfödda Appel Au Maitre-dottern, medan Marta spurtade förbi Miss Maybach till andraplatsen, och Lea fick fjärdepriset en bit ner.

Appelina reds av Jan-Erik Neuroth och tränas av Wido Neuroth för Stall Perlen AB, synonymt med Bente och Mange Jordanger. Detta team vann nu loppet för fjärde gången på tio år, och Appelina vann sin 14:e seger och passerade 4 miljoner kronor insprunget!

-Jag är väldigt stolt över Appelina, som jag tycker blir starkare och starkare, och hon trivs ju jättebra på Jägersro. Hon är 6 år nu och det är meningen att hon ska gå till avel efter den här säsongen. Nu vann vi ju en betäckning också! konstaterade Bente, som alltså kan låta stoet resa till Lanwades Stud nästa vår.

 

Dubbel till Junior


Malmö Stads Pris, ”det korta Derbyt”, reds över 1730 meter och med 500.000 kr i potten. Plantstepsdream fanns väl placerad nära de tidiga ledarna, och på bortre långsidan gjorde ridande Per-Anders Gråberg ett taktiskt ryck och skaffade sig ett antal längders försprång.

Plantstepsdream

In på upploppet svärmade det plötsligt av hästar på väg framåt, men Plantstepsdream höll undan med nos för stallkamraten Hot Chocolate och en halv längd till danske gästen Primacor.

-Han blev tittig på upploppet när han såg den stora publiken, och där försvann de längder vi hade skaffat oss, men sedan kämpade han ärligt till mål, berättade ”P-A”, som tog sin andra dagsseger.

Vinnaren är fallen efter Planteur, svenskuppfödd av Berit Alfredsson och tränas av Lennart Reuterskiöld jr för ägarna i Stall Deauville KB.

-Plantstepsdream är lite entaktad men behöver ändå pusta under loppet; nu fick han en pust på rätt ställe, och sedan kunde han gå igen när de andra hästarna pustade,
kommenterade tränaren.

Hot Chocolate, bara nos bakom vinnaren i mål, tog sin femte andraplats på de senaste 6 starterna och har sannerligen förtjänat att få en fullträff snart för att hålla debutvinsten som 2-åring sällskap.

Storfavoriten Nipozzano, som kom från seger i Voterlöpning, stod inte att känna igen; sist hela vägen runt och hade inget att ge på upploppet.


Överraskning i Derby Sprint


Pannier Derby Day Sprint över 1200 meter bjöd på en stor överraskning då 40-oddsaren Perfect Girl Ester under Fredrik Janetzky tog befälet direkt från start och inte släppte någon i närheten, trots idoga försök från Mystic Town och Moneytalks, vilket gav ännu en svenskuppfödd trippel.

Perfect Girl Ester

Vinnaren ägs av Stall Oxalis och är en moderlivsimport efter Mayson, uppfödd av Annica Åkesson. Fredrik Janetzky hade ju ”ridit in sig” på Jägersro i Hästarnas Mästare veckan före, och den formen satt i.

-Perfect Girl Ester gör allting rätt och nu fick hon visa lite av vad hon kan,
konstaterade ryttaren.

Caroline Malmborg tränar vinnaren och var, som hon själv sade, i glädjechock.

-Egentligen är jag inte så överraskad, för jag vet att hon är snabb och hon har tränat bra, men att få se henne bara ”rinna undan” på upploppet gav en enorm lyckokänsla. Ägaren är tyvärr inte här, men uppfödaren är på plats. Jag vill passa på att ge en eloge till Tobias, som rider Perfect Girl Ester i träning och som har lagt ner ett stort arbete på henne.

En kvarts miljon var segern värd och Perfect Girl Esters handicaptal lär skjuta i höjden efter detta.

 

Red Hot Chili tillbaka


Tattersalls Malmö Sommarhandicap på 1730 meter innehöll tio mycket meriterade milers, och äntligen var det dags för Red Hot Chili att få komma tillbaka till vinnarcirkeln, efter två andraplatser bakom Plata O Plomo under våren, varav en i Pramms Memorial.

Red Hot Chili

Nu fick han kämpa med Be My Academy och först på målfotot kunde de båda skiljas åt med den kortaste av marginaler, medan Couples blev trea.

Martin Rodriguez fanns i segersadeln och kunde pusta ut efter den knappa marginalen.

-Vi hamnade lite bakom hästar, men på upploppet kunde jag styra ut och då gick han hela vägen till mål, underströk ryttaren.

Red Hot Chili tränas av Patrick Wahl för C Andersson Racing AB men varken ägare eller tränare fanns på plats. Det gjorde däremot uppfödarna, Ivan och Berit Sjöberg i Rävdansens Stuteri, som även kunde glädja sig åt att Eishin Dunkirk räknade in sin andra dagsvinnare.

-Red Hot Chili var en lovande treåring som då inte riktigt blev vad vi hade hoppats på, men sedan dess har han fortsatt att utvecklas hela tiden, konstaterade Ivan Sjöberg om 6-åringen, som har vunnit 9 lopp och tjänat ihop 1,9 miljoner kronor.

 

Taktikseger


Derby Day Summer Cup såg ut som en sorts Derbyrevansch med flera tidigare Derbyhästar i startfältet. Gold Tyranny och Jacob Johansen avvaktade mitt i fältet under första halvan av de 2400 meterna, då tempot var i högsta laget, men tog lätt över och ryckte ifrån i slutkurvan.

Gold Tyranny

Favoriten Suspicious Mind gjorde tappra försök att närma sig på slutrakan men nådde inte ända fram, medan Bokan (som vann Svenskt Derby 2015) knep tredjeplatsen några längder ner.

-Det verkar som om Gold Tyranny har hittat tillbaka till toppformen, för det krävs en del för att slå Suspicious Mind, menade ryttaren.

Lennart Reuterskiöld jr tränar vinnaren åt Omar Zawawi och noterade sin andra tränarseger för dagen.

-Jacob red ett helt perfekt lopp. Efter detta tar vi nog chansen att testa Scandinavian Open Championship på Klampenborg, som jag tror ska passa bra, då han har gått bra på gräs tidigare, berättade tränaren.

Gold Tyranny är danskuppfödd av Stald Jupiter, fallen efter Zoffany, och med dagens 200.000 i segerpris passerade han tvåmiljonersstrecket i insprungna pengar.


Lovande början


Derby Juvenile över 1200 meter för de yngsta utmynnade i en övertygande seger efter ledning från start till mål för Outragusandangerus och Per-Anders Gråberg, längden före Sir Macken och med I Rely som trea. Roy Arne Kvisla tränar och deläger vinnaren tillsammans med bland annat Jessica Jankerup i Stall Blågult.

Outragusandangerus

-Jag såg den här hästen på Doncaster Breeze Up Sale och gillade honom mycket, men han blev lite för dyr i ringen, så jag lyckades pruta lite efter auktionen och fick köpa honom för en rimlig peng.

-Sedan var det meningen att han skulle säljas till ett större konsortium, men när det inte gick som tänkt, behöll jag en del och har honom tillsammans med Jessica och hennes sambo, förklarade tränaren, som härnäst matchar den USA-födde Summer Front-sonen för Lambada Cup.

 

Trösten till Deadline Day


Scandic Svenskt Derby Consolation reds ju över Derbydistansen 2400 m och mönstrade 10 hästar som hamnat utanför huvudlöpningen. Sedan frontrusarna tröttnat, kom Deadline Day med en rykande slutspurt signerad Jan-Erik Neuroth och sprang lätt förbi till säker seger före All Run och Zoo Fun.

Deadline Day

-Nu fick han visa lite av sitt kunnande. Jag ville inte komma för tidigt till ledningen, då han är ganska omogen, förklarade ryttaren.

Wido Neuroth både äger och tränar vinnaren.

-När jag såg hur han löpte i Derby Trial så beslöt vi att den här gången skulle han ridas ”off the pace” och det fungerade ju bra, kommenterade tränaren.

Deadline Day är uppfödd i USA men bakom pseudonymerna MecCom och Hedberg Hall finns ju svenskarna Bengt Thomasson och Lena Hedberg.

 

Andra raka för Half Tiger


Derbydagen inleddes som brukligt med ”amatörernas Derby”, Kronprinsens Husarregementes Memorial över 2400 meter, där Half Tiger under Louise Arnshed ledde från start till mål och höll undan för attacker från favoriten Momentum (som fick ge vinnaren 17 kg) och Label på tredjeplatsen.

Half Tiger

-Jag har tittat på hans tidigare lopp och hur han har löpt då, och han gillar att gå i front. Han är ju en rutinerad häst som vet vad han vill, så han gjorde det mesta själv idag, tyckte ryttaren.

Karl Peter Andersen och hans Stall Australia äger, tränar och har tillsammans med Gerda Rebsdorf fött upp sonen till Königstiger och superstoet Halfsong, och det var andra raka för 8-åringen, som ju även vann ett Fegentrilopp förra tävlingsdagen.

-En sådan häst som Halfsong får jag aldrig igen, men jag är nöjd med den jag har nu också. Louise red helt enligt order, så det var en fin början på den här Derbydagen, bekräftade tränaren.

Nadja Bellander

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Elione.jpg Fredagsbloggen cover Elione.jpg

Det skrivs jockeyhistoria på Bro Park, Epsom Derby-trean kommer till Sverige och vi får en ny jockeylärling nästa år. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten. Läs mer

imageU1EB081V på Jägersro.jpg imageU1EB081V på Jägersro.jpg

Efter flera dagar med regn, snö och kalla temperaturer togs idag beslutet att ställa in galopptävlingarna på Jägersro den 5 och 11 december. Banan är inte i tävlingsmässigt skick. Läs mer

DucaDiComo_ElioneChaves.jpg DucaDiComo_ElioneChaves.jpg

Elione Chaves är en av de främsta jockeyerna i Skandinavien – och dessutom känd för att gärna testa sina vingar utomlands. Säsongen i Sverige lider mot sitt slut och i vanlig ordning är brasilianaren redo för nya utmaningar. Men nu ser pandemin ut att sätta stopp för planerna. Läs mer