Foto: ©hesteguiden.com
Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Quebello och Anna Pilroth på väg mot segern i Oslo Cup (L) 2022.

Hellgren om Quebello: "Fortsatt svara ja på alla frågor vi har ställt till honom"

19 augusti 2022 18:55

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet?

–Framtiden får utvisa vad det innebär att att ha en reklamhäst, men folk betalar mycket pengar för att använda en reklambyrå och kan man slippa det så är det ju bra, säger tränare Tobias Hellgren och fortsätter av bara farten att prata om söndagen då Quebello ska starta:

–För mig har den norska Derbydagen varit en av de bästa på året och det var den bästa dagen att rida hinderlopp på. Jag minns när Wido Neuroth vann "Marit Sveaas" och "Derbyt" var och vartannat år. För oss är det oerhört roligt att ha en häst på denna dag som inte bara är med utan förhoppningsvis har lite chans. också. Han är f-bannat snabb och uthållig.

Stallet har alltid haft stor tilltro

Quebello är efter stjärnhingsten Sea The Stars och de brukar ju inte vara gratis, men just i det här fallet kunde man fynda. Priset var 3 000 euro.

Varför har ni trott på honom ända från början?

–Jag gillade hästen direkt och jag har alltid handlat med en budget som är väldigt liten och väldigt ofta får man då leva med vissa svagheter exteriört. Han hade inga svagheter exteriört och då får man fråga sig varför han var ostartad?

Vad fick du för svar på den frågan?

–Han hade varit hingstig och väldigt svår att rida, men de svarade också att det inte var något fel på honom. Han var bara svår att rida.

Var han det?

–Första gången vi red honom var han snäll som ett lamm, men sedan blev han väldigt utåtagerande. Utan att gå i hage så hade vi nog inte fått honom till start. Han stod på box i många timmar när han var i träning i Tyskland.

Hur lyckades ni att "komma vidare" med honom?

–Han har ett litet koncentrationsspann och mycket energi och nu kan vi säga: ”Hej, nu kräver vi av dig att du är med oss i 40 minuter och sedan får du lattja med kompisarna i hagen åtta timmar per dag” och det fungerar. Han går i flock och är väldigt snäll. Han är också snäll att resa med.

Han fortsätter:

–Grejen med Quebello är att han fortsatt svara "ja" på alla frågor vi har ställt till honom. Har vi frågat: Kan du springa så här fort så har han svarat ja, kan du springa så här långt så har han svarat ja och kan du gå på mot de här hästarna så har han svarat ja. Nu ställer vi frågan om han kan gå mot de bästa hästarna i Skandinavien så får vi se vad svaret blir?

Foto: ©hesteguiden.com
Quebello_A5A0381 på väg mot vinnarcirkeln.jpg

Quebello, Tobias Hellgren och Anna Pilroth på väg mot vinnarcirkeln på Övrevoll efter segern i Oslo Cup (L).

Om Stockholm Cup International

Blir det Stockholm Cup International (Gr.3) också efter starten i Norge?

–Stockholm Cup är huvudmålet för säsongen. Anledningen till att vi går i "Marit Sveaas "är att planera säsongerna framåt. Om han inte klarar 1800 meter i Norge så har han bara Scandinavian Open Championship, Stockholm Cup och Oslo Cup per säsong, det vill säga bara tre lopp, och då måste vi tänka om. Han fortsätter:

–För mig har han alltid varit en häst som skulle kunna gå Stockholm Cup. Hade man sagt i juni att vi gör en kampanj om att vi går mot Stockholm Cup så hade folk undrat om han är bra nog? Så fort han gick i mål i Oslo Cup så började man planera baklänges vad som är bästa vägen dit. Han hade kunnat gå ett listedlopp i Tyskland i stället, men det var hälften av pengarna och han hade blivit bestraffad för listedsegern. Dels hade han också behövt resa och vara borta tre, fyra dagar, dels är motståndet tuffare på kontinenten. Visst, det hade varit bekvämare att starta honom på en längre distans, men det är sämre betalt, bättre hästar och en bestraffning. Nu gör vi så här för att som sagt var få ett kvitto inför framtiden. Efter "Cupen" finns alla möjliga vägar, men vi ska få söndagen ur världen innan vi gör några storslagna planer, avslutar Tobias Hellgren.

Ett tufft lopp på söndag

Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) går alltså över distansen 1800 meter och även om det kan tyckas kort för de som föredrar 2000 meter och uppåt så är just den distansen en riktig prövning för många hästar. Den norska tränarnestorn Wido Neuroth har uttryckt det om just den sträckan på Övrevoll: "1800 meter är en väldigt tuff distans"*. När han säger så vet man att det är allvar. Vi får se om jockeyn Anna Pilroth återigen får stå i vinnarcirkeln på söndag och upprepa orden efter Oslo Cup:

— Quebello är en häst lite utöver det vanliga. Han är både snabb och stark… och dessutom lättplacerad.

För övrigt rids bland annat Polar Cup (L), Lanwades Stud Stakes (L) och Norsk Derby. Dagen startar klockan 13:00.

*Sagt till Galopptips.se inför starten med Sugar Crust i Svenskt Derby Consolation den 17/7-2022. På den sajten kan ni läsa mer om vad Tobias Hellgren tror om hans möjligheter i loppet.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer