Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hans-Inge och Shane rivstartade söndagen

19 juni 2013

Tränare Hans-Inge Larsen och Shane Karlsson rivstartade söndagens tävlingar på en regnigt Jägersro. Duon fick göra två raka besök i vinnarcirkeln med hästarna Windy Gap och Gauntlett. Det norska stoet Female Spring blev 100 000 kronor rikare efter en sylvass slutspurt i Scania Sprint. Mohammed al Nujaifis fuxhingst Al Dahis besegrade storfavoriten SR Dorwan i Jägersro International Arabian Sprint.

Windy Gap
Windy Gap tog andra raka i överlägsen stil.

Tränare Hans-Inge Larsen ser ut att ha en riktigt fin häst i Windy Gap. USA-importen var närmast en klass för sig när han tillsammans med Shane Karlsson klev undan till en smått överlägsen seger före storfavoriten Faithful i V4-inledningen. Från en position längst bak i kön avancerade Distorted Humor-sonen fram och övertog taktpinnen från Faithful runt slutsvängen. Därefter handlade det om ren defilering.

- Windy Gap visade tidigt att han kunde galoppera när han kom till mitt stall i juli. Det är svårt att säga om det finns mer utveckling i hästen, men om han fortsätter att visa samma takter som idag så kan det säkert räcka en bra bit, sade tränare Hans-Inge Larsen om sin häst.

Peas And Carrots yngre bror Faithful (Martinez) sändes till ledningen med halva distansen kvar, men tvingades släppa till vinnaren 600 meter kvar. Faithful höll ändå godkänt och försvarade andraplatsen före Zavijava (Danekilde).

Fjolårets segerstaplare slog till

Redan i löpningen därpå var Hans-Inge Larsen och Shane Karlsson tillbaka i vinnarcirkeln. Den här gången med Gauntlett, en häst som staplade segrar under fjolåret, men som inte riktigt fått till det i sina starter tidigare i år. Nu tog den fyraårige Swedish Shave-sonen genast hand om taktpinnen och lät konkurrenterna göra upp om andraplatsen.

- Det här var riktigt kul. Gauntlett har haft stora problem med hovsprickor tidigare i år men Hans-Inge har gjort ett bra jobb med hästen och nu är han i ordning, sade ägare Göran Falk.

- Det är först och främst Lars Kelp som sett till att Gauntlett fått ordning på hovsprickan, utvecklade Hans-Inge.

- Jag var lite orolig för att distansen skulle vara något kort idag. Att Gauntlett hade kapacitet för att vinna visste jag sedan tidigare. Nu har han en ny intressant uppgift den 7 november.

Fem längder bakom vinnaren knep Wriggle andraplatsen efter en fin smygresa tillsammans med Dina Danekilde. Favoritspelade Sharav fick nöja sig med tredjeplatsen.

Norsk skräll i Scania Sprint

I dagens huvuduppgörelse, stolöpningen Resia Scania Sprint, tog fyndköpet Forward Planning (Hollstenius) över ledningen från snabbstartande Au Pair i början av upploppet och såg länge ut att gå mot en ny triumf. Men långt ut i banan kom norska Female Spring flygande som skjuten ur en kanon och knep förstapriset på 100 000 kronor i de avslutande galoppsprången. Espen Ski red den Cathrine Erichsen-tränade englandsimporten, som bara har syn på sitt vänstra öga.

- Att Female Spring bara har syn på ett öga gör henne extra känslig för sprutet. Därför hade jag inte så mycket att välja på än att ge henne en resa ute i spåren, sade Espen Ski.

Female Spring ägs av The Female Club och bärgade årets andra seger i nionde starten. Forward Planning höll godkänt som tvåa, medan White Cheek Fox avslutade plusbetonat som trea.

Half Girl höll hela vägen

Förra veckan blev Half Girl infångad på mållinjen av Country Town. I V4-omgångens avslutande Lancia Handicap fick Halfsongs yngre helsyster sin revansch då hon spårade hela vägen över fullvuxna 2 400 meter tillsammans med Nicolaj Stott. Det treåriga stoet visade inga tecken på att mattas över upploppet utan drygade snarare ut till en överlägsen femlängderstriumf.

Favoriten Jarayaan (Rios) försökte utmana vinnaren runt slutsvängen, men tappade sedan fart över upploppet och tvingades släppa andraplatsen till bra avslutande Otama Obama (A Svensson)

- I våras trodde jag att Half Girl skulle bli lika bra som Halfsong. Men så började hon stressa upp sig och hade svårt med andningen i loppet. Det är först nu när vi börjat ge henne en lite mer energisnål foderstat som hon hittat formen, sade Karl P Andersen, mer känd som Kalle Dansk.

En V4-omgång som omsatte goda 897 587 kronor betalade 48 663 kronor till 14 rätta system.

Uppercut Action vann trots störning

I V5-1, en tvåårslöpning över medeldistans, tog storfavoriten Uppercut Action genast hand om taktpinnen under Jacob Johansen. I början av upploppet närmade sig flera konkurrenter bakifrån. När Jacob bad om mer bröt Statute of Liberty-sonen ut ett par spår, möjligen skyggade hästen för två röda koner som stod placerade på travbanan strax intill innerrailen.

I samband med att Uppercut Action skiftade spår störde han störde stallkompisen Mrs Flimmer med Shane Karlsson på ryggen. Uppercut Action lyckades försvara sin ledning fram till mållinjen, men galoppdomstolen tryckte genast på protestknappen och det tog en stund innan det definitiva resultatet kunde meddelas.

Galoppdomstolen valde att inte ändra ordningsföljden och Stall Gransäters Uppercut Action tog därmed sin fjärde seger i sjätte försöket. Bakom vinnaren avslutade såväl Avateer (M Rodriguez) som Digger John (M Martinez) plusbetonat som tvåa respektive trea.

Al Dahis fällde favoriten

Arabhästarna gjorde upp i penningstinna Fiat Jägersro International Arabian Sprint över raska 1 200 meter. Med ett handicaptal på otroliga 90 hade derbyvinnaren SR Dorwan en straffspark på pappret. Under Marc Stott tog fyraåringen över kommandot från Sanovagan (R Schistl) i början av upploppet, men kunde sedan inte freda sig mot Al Dahis, som avgjorde relativt lätt efter en stark spurt under Manuel Santos.

Sexårige Al Dahis har gått från klarhet till klarhet i Pia Höioms regi och tog här sin femte seger i den sjunde starten för året. Extra kul för ägare Mohammed Al Nujaifi, som själv var på plats och tog emot sin häst i vinnarcirkeln.

Mohammed al Nujaifi driver ett stort arabstuteri och äger mer än 250 hästar, både i hemlandet Irak och England.

- Jag är verkligen nöjd med dagens lopp och uppskattade Al Dahis fina prestation. Det var min vän Mats Genberg som tipsade mig om att sätta hästar i träning i Sverige. Här tävlar arabhästarna kontinuerligt och prispengarna är dessutom bland de bästa i Europa. Jag vill passa på att tacka tränare Pia Höiom som gjort ett väldigt bra jobb med mina hästar, sade al Nujaifi.

Pia Höiom var naturligtvis nöjd med sin adept.

- Al Dahis är en klassig häst som var väldigt nervös när han kom till mig. På senare tid har han blivit mer avslappnad och idag visade han verkligen att han har ett hjärta av guld. Nu blir det ett par månaders välbehövlig vila hemma i hagen, sade Pia.

Seger direkt i debuten

Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Black Grouse svarade för en mersmakande debut för Espen Ski i en svenskmaidenlöpning över 1 200 meter. Efter en inledning i draget bakom ledande Primus Motor tog Nicolotte-dottern över kommandot mitt på upploppsrakan och drygade ut till en lekande lätt viktoria.

Stall Question både äger och har fött Black Grouse, som är undan Diana-vinnaren Fernet Branca och därmed helsyster med hästar som Auchroisk, Tebheagnaneilan och Premier.

- Black Grouse har två äldre syskon som båda vunnit i debuten. Det här är en häst som visar helt rätt inställning till sitt jobb och tar hon det här loppet på rätt sätt får vi nog fundera på Svensk Kriterium eller Götalandlöpning, sade Junior.

Karakorun från start till mål

Efter flera starka prestationer i betydligt tuffare gäng tidigare i år hade Bent Olsens sto Karakorun inga problem att reglera de 1 000 meterna från start till mål i Ducati-löpning, V5-4. När Jacob Johansen lättade på tyglarna i början av upploppet accelererade Kheleyf-dottern undan till en lekande lätt viktoria. Favoriten It’s Brown tappade lite mark i en trång situation i ingången till slutsvängen och avslutade sedan godkänt som tvåa, 3,5 längder bakom vinnaren.

- Karakorun är en riktigt fin häst och om vi bortser från senaste starten på Övrevoll har hon aldrig varit sämre än trea. Hon kommer säkert att göra bra ifrån sig nästan år, trots att 1 600 meter säkert kommer att vara hennes maxdistans, sade Bent Olsen.

Emilio och Jonna spurtade hem V5-finalen

Confirmation med debuterande Martina Hallenheim på ryggen spårade länge i dagens avslutande amatörhandicap. Strax före mållinjen fick hon dock se sig besegrad av starkt spurtande Emilio, som rutinerade Jonna Gustafsson serverat en spårsnål resa över de 1 200 meterna.

Emilio tillhörde den skandinaviska eliten som treåring med segrar i både Dansk 2000 Guineas och Treåringarnas Elitlöpning. Numera lever den nioårige valacken livets glada dagar hos amatörtränare Marie Lustig i Örkelljunga.

Rätt V5-rad betalade 2 874 kronor.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer