Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Monseiur Vic DSC_1427.jpeg

Monsieur Vic och Cristopher Roberts vinner Autoexperten Svenskt Champion Hurdle år 2022.

Grand National och Champion Hurdle på lördag: Här är starthästarna

10 juni 2024 12:11

Hindersportens stora höjdpunkt är de årliga kapplöpningarna på Strömsholm med de två stora hinderloppen EMC Svenskt Grand National och Autoexperten Svenskt Champion Hurdle. På lördag är det äntligen dags och nedan presenterar vi starthästarna i de båda huvudloppen.

EMC Svenskt Grand National

Det är upplaga nummer 53 av Svenskt Grand National. Den fagra Österängen är ett måste att besöka och känslan när man går på kapplöpningar av bästa sort samtidigt som man deltar i en av Sveriges största picknickar är svårslagen. Sporten är förstås i full fokus och nedan presenteras årets fält i huvudloppet EMC Svenskt Grand National.

1 Don Diablo (e Flemensfirth) har hinderstammen i ordning och tränas av Lars-Åke Enström som även äger Three Is Company. Man var trea i Jockeyklubbens Stora Pris, men segrade enkelt i årsdebuten. Det ser ut som om Don Diablo har tagit ett kliv framåt i år och han ser ut att stå bra till viktmässigt. Elliot Öhgren rider och han blir bara bättre och bättre i sadeln och kan vara den som står näst på tur att ta över efter Niklas Lovén som allas vår champion.

2 Three Is Company (e Mahler) tränas av Henrik Engblom, men ägs av Lars-Åke Enström som tränar och äger Don Diablo. Han segrade enkelt i årsdebuten i Truckers Glory Memorial och var sedan inte långt slagen som fyra i Jockeyklubbens Stora Pris. Distansen kan vara lite väl krävande, men han var tvåa ifjol i Familjen Perssons Minneslöpning. Att Kevin Parkin rider är ett stort plus, Parkin har 11 segrar över hinder på 25 starter de senaste två åren och den segerprocenten visar att han är en stjärnjockey.

3 Last Reference (e Helsinki) tränas av Madeleine Wittgren i Värmland och har en lång karriär bakom sig. Kapabel att göra mycket själv från ledningen är Last Reference alltid ett tillskott till alla våra löpningar. Segrade i Lindarängen Memorial över häckarna och har visat sig vara en riktigt lovande steepler som förutom ett missöde senast aldrig har varit sämre än tvåa i disciplinen. Paddy Barlow har ridit en gång i Sverige tidigare, men gör debut på Strömsholm. På Racing Post har han 5 registrerade segrar på 65 ritter de senaste fem åren.

4 French Warrior (e Soldier of Fortune) rids av Christopher “Cricke” Roberts och ekipaget kommer från seger i Jockeyklubbens Stora Pris där man segrade med ett kort huvud före Three Is Company. Den längre distansen är inga problem och ju lättare bana desto bättre för French Warrior. Det här blir tuffare än senast, men French Warrior har i alla fall visat att han kan besegra sina svenska konkurrenter regelrätt.

5 Pretty King (e Bathyrhon) tränas av Greg Wroblewski som har segrat i Grand National två gånger tidigare. 2005 med Fanti Dancer under Tony Gammell och 2006 med Dalfors under Henrik Engblom. Han var dock även assisterande tränare till 2022 års vinnare Her Him, som också reds av Henke. Pretty King får stöd av rutinerade Niklas Lovén i sadeln, som sedan tidigare har tre segrar i Grand National, två med Lights Out 2008 och 2010, och den senaste kom ifjol med Mutadaffeq, så han hittar runt Österängen. Tränaren vet också vad som behövs för att göra sig gällande här och även om formen från Polen inte skriker mordvinnare måste Pretty King räknas mycket tidigt.

Foto: Elina Björklund
DSC_1752

Three Is Company (t.v.) i ledningen över sista hindret i Svenskt Grand National 2022. Han fick dock nöja sig med en andraplats efter att Her Him (t.h.) tog övertaget på upploppet.

Autoexperten Svenskt Champion Hurdle

Det är den fyrtiosjätte upplagan av Svenskt Champion Hurdle och distansen är som vanligt 3700 meter. Det är ett litet, men naggande gott fält och ingen är chanslös på förhand.

1 Latour (e Reliable Man) har varit tvåa över häckarna i sina två årsstarter. Det är rimligt att tro att toppformen sitter som en smäck och att Latour därför kommer ha med segerstriden att göra. Valacken har haft lite problem att göra sig gällande på toppnivå och föll här i en novis ifjol. Paddy Barlow rider och han rider även samma tränarens Last Reference i Grand National.

2 Sankt Peder (e Reliable Man) har visat lovande takter över hinder och går nu upp lite i klass. Känslan är att han har utvecklats över vintern och mycket tyder på att han är redo att ta ett kliv in i eliten. Anna-Maria Andersson har firat flera framgångar med Niklas Lovén i sadeln på Sankt Peder och det finns inte mycket att klaga på inför den här starten. Sankt Peder visade fin fart även på släta banan och måste räknas här.

3 Monsieur Vic (e Lawman) rids av skicklige Kevin Parkin som red skimmeln hela fjolåret då det blev fem segrar. Monsieur Vic segrade i Champion Hurdle 2022, men var struken 2023. Han har dessutom segrat i Drottningens Pris, Lindarängen Memorial, Ormus Memorial, Calvados Memorial och Swartlings Memorial. Sissi Dysell har fått fram en riktig hinderstjärna och han utsågs till Årets Hinderhäst ifjol. Kort sagt är det här en segermaskin som knappast kommer vara långt borta när mållinjen närmar sig.

4 Impact of Bloom (e Barocci) kommer från den fina Bloomers-linjen (mormorsmormor var Bloomers) och tränades i början av karriären av Patrick Wahl. Han tog sitt maiden, men inte mycket mer, och gick över till Henrik Engblom som skolade om valacken till häckhäst. Ifjol blev det en Novisseger och i årsdebuten blev det seger i Swartlings Memorial vilket vittnar om att tränaren lyckats förbättra Impact of Bloom till i år. Engblom sätter upp Christopher “Cricke” Roberts i sadeln och det är ingen nackdel, snarare tvärtom.

DSC_3778

Impact of Bloom och Monsieur Vic sida vid sida på Bro Park.

Fakta: Tävlingarna på Strömsholm

Galopptävlingarna vid Strömsholms slott den 15 juni är en fartfylld dag för hela familjen. Ta med picknickkorgen och njut av spännande galopplopp och den vackra miljön.

Dagens höjdpunkt är Skandinaviens största hinderlöpning EMC Svenskt Grand National. Under dagen avgörs också sex andra löpningar samt SM i ponnygalopp.

Läs mer på sidan Svenskt Grand National

Fakta: Tävlingarna på Strömsholm

Galopptävlingarna vid Strömsholms slott den 15 juni är en fartfylld dag för hela familjen. Ta med picknickkorgen och njut av spännande galopplopp och den vackra miljön.

Dagens höjdpunkt är Skandinaviens största hinderlöpning EMC Svenskt Grand National. Under dagen avgörs också sex andra löpningar samt SM i ponnygalopp.

Läs mer på sidan Svenskt Grand National

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2
DSC_6183-X3 Seakine i vinnarcirkeln bild 2

Han har alltid varit intresserad av galoppsporten och det engelska fullblodet – Stefan Melander. En tisdagskväll i juni kom så den första tränarsegern och av bara farten kom den andra också: – Att ta två tränarsegrar är väldigt stort och läckert för mig, berättar han. På söndag startar den vinnande duon igen. Läs mer

King David TOP2
King David TOP2

På söndag avgörs listedlöpningen Lelles Open Mile (L) på Bro Parks gräsbana. Hästar som King David och Admiral De Vega och flera andra av Skandinaviens främsta milers kommer till start. Läs mer