Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Frontier Star skrällde i Mischa Kahns Minne

19 juni 2013

Efter ett problemfyllt år har Fredrik Reuterskiöld-tränade Frontier Star äntligen hittat formen. Under stallets lärling Valmir De Azeredo besegrade USA-importen storfavoriten Giant Sandman i Mischa Kahns Minneslöpning med 300 000 kronor i samlad prissumma.

Frontier Star
Valmir De Azeredo kunde kosta på sig en ordentlig segergest när han skar mållinjen med Frontier Star i Mischa Kahns Minneslöpning.

Mischa Kahns Minneslöpning hade samlat ett vasst startfält med några av Skandinaviens främsta treåriga milers. Halos In The Hall och Shane Karlsson tog resolut hand om taktpinnen i den 1 600 meter långa uppgörelsen och såg till att det blev bra fart på tillställningen redan från start.

Storfavoriten Giant Sandman fick en betydligt lugnare inledning under Espen Ski. Från en position lägst bak i det sju hästar starka startfältet förbättrade han sig hastigt över den bortre långsidan och i ingången till slutsvängen hade irlandsimporten arbetat sig upp som tvåa snett utvändigt om ledaren.

Frontier Star var dock inte sen med att hänga på. US Star Racings treåring tog tidigt rygg på Giant Sandman och när Canadian Frontier-sonen gled in på upploppsrakan hade han ett perfekt slagläge i draget bakom sin västa konkurrent. Redan med 200 meter kvar var Giant Sandman en slagen häst och Valmir De Azeredo kunde kosta på sig en rejäl segergest när han skar mållinjen. Segermarginalen skrevs till 1,5 längd.

Efter en övertygade seger i sin enda start som tvååring var Frontier Star en av de stora snackhästarna i början av säsongen. Många pekade ut honom som en Derbyfavorit. Men redan i årsdebuten började det gå grus i maskineriet.

- Frontier Star har haft alla tänkbara problem under året och det känns skönt att han äntligen har hittat sig själv. Vi får se om det blir fler starter i år, inget är bestämt, sade Fredrik Reuterskiöld efter sin första seger i Mischa Kahns Minneslöpning.

- Mischa Kahn var ett unikum som tränare med 12 raka championat. Det finns ingen tränare som kommer att prestera någon liknande i framtiden. Mischa jobbade stenhårt och plockade ständigt fram nya fina hästar. För mig känns det speciellt att få vinna hans minneslopp. Bortsett från min far är Mischa faktiskt den enda tränare jag har haft förmånen att jobba för, fortsatte Fredrik.

Frontier Star tog här den andra raka seger i sin nionde start i livet. Med tanke på alla problem är han är relativt lugnt tagen i år och förhoppningsvis har U S Star Racing en häst som kan hävda sig i de lite större loppen nästa år.

Tränare Rune Haugen var naturligtvis inte helt nöjd med Giant Sandmans andraplats.

- Giant Sandman ödslade för mycket krafter när han avancerade på den bortre långsidan. Hästen har en normalt en bra speed och den kunde han inte nyttja idag, summerade Rune.

Bakom de två främsta höll Frontiers Stars stallkompis Halos In The Hall starkt som trea. Gladtoseeme (Martinez) - Fredrik Reuterskiölds tredje häst i fältet - slutade fyra.

Trippelt Fredrik Reuterskiöld

Fredrik Reuterskiöld och Valmir de Azeredo skulle få fler segrar med sig hem den här milda söndagseftermiddagen. I Marienette Silverhandicap, V4-3, forcerades favoritspelade Female Spring genast till spets under Espen Ski. Men en bit in på upploppet började den tuffa öppningen ta ut sin rätt och över de avslutande 200 meterna tvingades det treåriga stoet sträcka vapen mot jämnårige Hurry Lime.

Stall Tredje Mannens Limehouse-son har varit ute i både Voterlöpning och Svenskt Derby tidigare i år. Dock utan någon större framgång.

- Jag har en känsla av att dagens 1 350 meter är en mer optimal distans för hans del. Hurry Lime dyker säkert upp i liknande lopp senare i höst, sade Fredrik Reuterskiöld.

Anton infriade förväntningarna

Fredrik Reuterskiöld fick göra sitt tredje besök i vinnarcirkeln i V5-omgångens inledande Tvåårslöpning. Här hette segervapnet Anton, som spelades till tung favorit i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Antonius Pius-sonen försvarade sitt innerspår för Manuel Martinez, ryckte i början av upploppsrakan och hade inga större problem att hålla undan för Hortensia (De Geer) sista biten in mot mål.

- Tre segrar på en tävlingsdag är inte fel. Det känns skönt att få utdelning för hårt arbete. Anton debuterade över 1 200 meter och har därefter gjort två starter över medeldistans. Därför var det lite vanskligt att ta ner honom på 1 200 meter idag. Men Anton är en fin häst som redan visat att han håller god klass. Om det blir fler starter i år är Svealandlöpning en tänkbar uppgift. Min förhoppning är att Anton ska stå full distans nästa år, sade Fredrik Reuterskiöld om Mr Ascots irlandsimport.

Anton betalade ett vinnarodds på 1,10, ett minst sagt låg siffra för en tvåårig häst.

Tre segrar till Dina

Dina Danekilde är närmast en klass för sig bland de kvinnliga jockeyerna i Skandinavien just nu. Även Dina hade en bra dag på jobbet med tre bokförda segrar efter såväl fint avvägda som inspirerande ritter.

I V4-2, en Svensknovis över 2 000 meter, serverade Dina Novasun utmärkt resa. Från en invändig position i draget bakom ledande Mountain Touch (M Santos) tog Most Welcome-dottern över taktpinnen genom slutsvängen och hade sedan inga som helst problem att försvarade spetspositionen fram till mållinjen, som skars med två betryggande längder före Wild Wilmer (De Oliveira) och All Heart (E Ski).

- Det kändes avgjort i början av upploppet och Novasun hade en del sparat när han skar mållinjen, summerade Dina Danekilde.

Novasun tränas av Tommy Gustafsson och ägs av Stall Direkt.

King Bulltofta spurtade hem 50 000 kronor

Dina fixade dagens andra seger i sadeln på Ole Larsen-tränade King Bulltofta i V5-2, Svenskeliten med goda 100 000 kronor i prispotten. Swedish Shave-fuxen såg verkligen inte ut som en vinnare från sin anonyma position i början av upploppet. Men med 300 meter kvar hittade Dina en extra växel ombord på Stall Daisys valack och efter vass avslutning mellan hästar lyckades King Bulltofta med knapp marginal betvinga länge ledande Avestruz och fint avslutande It's Money Honey.

- Det gick riktigt snabbt från start och vi hamnade betydligt längre bak i fältet än planerat. Men King Bulltofta tog tag i det fint över upploppet och visade fin speed sista biten, sade Dina Danekilde.

Precis som vid segern i Swedish Champion Sprint på Cup-dagen hade Ole Larsen lånat quarterhästen Smokey som följde King Bulltofta till start och även gjorde honom sällskap i vinnarcirkeln.

- King Bulltofta stressar upp sig väldigt när han kommer till tävlingsbanan. Får han ingen följehäst så skenare han iväg i nedstartsgaloppen. Hemma på gården är det annorlunda, där är han hur lugn som helst, sade Ole.

Tyrconnell fullbordade trippeln

Dina behövde inte vänta länge på dagens tredje viktoria. I Happiness Silverlöpning (V5-3) parkerade hon Annika Källse-tränade Tyrconnell utvändigt om ledande Cuikadyke, övertog kommandot med 200 meter kvar och avgjorde med 1,5-komfortabla längder.

- Tyrconnell är en jättefin häst med en stor galopp och ett lika stort hjärta, berömde Dina Danekilde.

Tyrconnell säsongsdebuterade med en god tredjeplats bakom Mythos för ett par veckor sedan. Då var det tränare Annika Källse som skötte tyglarna.

- Han är en av mina stora favorithästar i stallet. Han gjorde det bra redan i säsongsdebuten och med tanke på hur fint han stod till i löpningen förväntade jag mig än ännu bättre insats idag. Nu får jag studera vinterpropparna och se om jag kan hitta någon lämplig uppgift åt honom, sade Annika Källse, som äger Nicolotte-sonen tillsammans med Stall Preavaleo.

Wanders avslutade starkt och skar mållinjen som tvåa, men diskvalificerades senare på grund av att jockey Annelie Hollstenius missat invägningen. Därmed blev Cruikadyke tilldömd andraplatsen.

- Väldigt tråkigt. Jag har faktiskt ingen riktig förklaring till hur jag kunde missa invägningen. Det har aldrig hänt mig tidigare och kommer förhoppningsvis aldrig att hända igen, sade Annelie.

En liten revansch

Annelie fick lite revansch för sitt misstag i den följande Arabhästlöpningen. Här lotsade hon nämligen det femåriga skimmelstoet Mondiale Kossack till en betryggande tvålängdersviktoria före Bomberbad med Leonard Rios på ryggen. Mondiale Kossack tränas av amatören Patrik Tingvall i Hörby.

Midnight Eagle stal showen

Det var ett gäng smutsiga ryttare som återvände till jockeyrummet efter V4-omgångens avslutande Amatörhandicap. Det gällde dock inte Charlotta Ericsson som genast tog hand om taktpinnen ombord på Örnnästets Midnight Eagle. Väl där släppte ekipaget ingen över bron och segermarginalen blev hela sex längder.

Midnight Eagle tränas av Susanne Sivrup-Rosenqvist i Älv strax utanför Göteborg. Susanne är en av Sveriges färskaste proffstränare.

- Midnight Eagle hade en del småproblem tidigare. Vi har lyckats stärka hans själförtroende, bland annat med hjälp av en del dressyrträning. Lotta är en väldigt duktig ryttare och idag gav hon Midnight Eagle ett riktigt fint lopp. Hästens närmaste uppgift blir en final på Övrevoll, sade Susanne.

Midnight Eagle fastställde V4-utdelningen till 8 851 kronor.

Mersmakande debutinsats av Imanuel

Tränare Caroline Malmborg sadlade ut en riktigt fin debutant i eftermiddagens avslutande Svenskmaidenlöpning. Tvåårige Imanuel tog resolut hand om spetspositionen och väl inne på upploppet tackade Mandrake El Mago-sonen för sig genom att dryga ut till en övertygande 4,5-längdersviktoria före Zingoalla Zaid (M Santos). Därefter skilde det ytterligare nio längder ner till trean Castle Lady. Imanuel reds till seger av Valmir De Azeredo, som därmed fick fick göra dagens tredje besök i vinnarcirkeln.

- Imanuel har visat fin talang i träningen och därför hade jag ganska höga förhoppningar inför dagens start. Men debut är ju alltid debut så det var skönt att alla frågetecknen rätades ut. Imanuel kan säkert räcka en bit i de större treårsloppen nästa år, sade Caroline Malmborg.

Imanuel ägs av Stall Storgården och är uppfödd av Marie-Louise Pinét.

En favoritbetonad V5-omgång betalade 467 kronor till 450 rätta system.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer