Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Niclas Cronberg foto Magnus Östh.jpg

Fredagsbloggen: Vi har en härlig galopphelg framför oss

30 april 2021 22:48

Galoppexperten Niclas Cronberg bloggar på fredagar om de senaste händelserna inom galoppsporten. Läs om bland annat den kommande galopphelgen och Fredrik Reuterskiölds tränarcomeback i den här veckans blogg.

Stormy Ocean och Couples visade bra form

Stormy Ocean övertygade vid segern i söndags på Jägersro och står nu som en av förhandsfavoriterna när Pramms Memorial rids. Även tvåan i loppet Couples lär bli mycket betrodd.

Stormy Ocean som var borta och inte tävlade på 1,5 år mellan 2017 och 2019 på grund av en allvarlig skada har verkligen kommit tillbaka på bästa sätt. Det visar på stort tålamod från ägarna Bo Andersson och Wiveka Jardby. Att sedan Stormy Ocean kan komma tillbaka och prestera bättre och bättre för varje start är en fantastisk prestation och lite av en saga förstås. Man måste verkligen ge en eloge till tränare Lennart Reuterskiöld Jr och hans personal som fått hästen att komma tillbaka och prestera på detta härliga sätt. Tränaren tog även hem en dubbelseger i det ena treårsloppet där War Hawk kom med en fin avslutning och precis hann fram till stallkamraten Hey Brother.

Både Stormy Ocean och War Hawk reds till seger av Jacob Johansen som på Stormy Ocean tog sin 1000:e seger, om man räknar alla hans starter i Sverige och på svenska hästar utomlands. En imponerande siffra av den i Skandinavien så framgångsrika jockeyn.

Stormy Ocean TOP

Stormy Ocean och Jacob Johansen tog hem ITM Spring MIle (L) på Jägersro i söndags.

Stark som björn

Treåriga Bearman i träning hos Annika Sjökvist vann över distansen 2100 meter på Bro Park i onsdags. Han såg verkligen ut att uppskatta varje meter av loppet under Andreas Tapia Dalbark. Att styrkan finns hos denna avkomma efter Verde Mar råder det inga tvivel om.

En annan som såg läcker ut vid sin vinst var treåriga debutanten Apple Valley hos Henrik Engblom. Segern togs med mersmak och även tvåan i mål, Rocket Sam, som avslutade starkt i sin första start får en notering i anteckningsboken.

Bearman

Bearman efter segern på Bro Park.

En av de främsta tränarna har gjort comeback

Jag bytte några ord med Fredrik Reuterskiöld i veckan som gjort comeback som tränare på Jägersro efter att ha varit VD på Svensk Galopp AB. Fredrik, som under många år var en av Skandinaviens främsta tränare, har en väldigt lång meritlista inom galoppen, bland annat genom tre segrar i Svenskt Derby på 2000-talet med Zenato, Mad Dog Slew och Swing That Cat. En sak som kanske inte alla vet om är att Fredrik Reuterskiöld var en av de första som insåg att man kunde göra fynd på den amerikanska marknaden. Genom åren har han varit inblandad i köp av runt 50 hästar på Keeneland. Några av dem han varit med och ropat in har fortsatt att göra avtryck i svensk avel. Bland annat ropades Volatiles mamma Look That Chick in på Keeneland.

Att komma tillbaka som tränare är inte helt lätt, förklarade han. De flesta av hans gamla kunder har nya tränare som de byggt upp ett samarbete med, så för honom handlar det så klart om att hitta nya kunder berättade han. På min fråga om vad som driver honom att komma tillbaka som tränare svarade han att det är att letandet efter nästa stjärna som är den stora drivkraften för honom. Bland de närmsta målen är så klart att Nocentsinkentucky kan komma ut och visa sig vara så bra som han tror han är. På lite längre sikt så är så klart drömmen att vinna ett fjärde Svenskt Derby tillsammans med frun Lisa, konstaterade Fredrik Reuterskiöld.

Freestyler gör första starten för året

På lördag på Klampenborg ser jag verkligen fram emot Danish Jockey Club Cup (L) över 1800 meter. Förra årets vinnare av loppet, Jessica Long-tränade Freestyler med ständiga partnern Shane Karlsson i sadeln, gör årsdebut. En spännande start och utmanar Freestyler gör King David för sin nya tränare Niels Petersen. En man inte ska glömma bort är Bent Olsen tränade Learn By Heart.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Freestyler 3169.jpg

Freestyler gör årsdebut på lördag. Här ses Freestyler och Shane Karlsson tillsammans med Padraig Long efter en seger på Göteborg Galopp år 2019.

Ett litet men fint fält inleder tävlingsdagen

På Jägersro på söndagen ser jag främst fram emot det första loppet, en Guldhandicap. I startfältet finns Alwaysonmymind (nu i träning hos Jessica Long), Havanna Red och Marieappel - dvs ettan, tvåan och trean ifrån Svenskt Oaks 2020. De möter Sel Sea, Harry - dvs fyran och femman i Svenskt Derby 2020. Utmanar dessa fyraåringar gör nu femåriga Leo The Lion som är den enda av de startande som startat i år.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Alwaysonmymind 6372.jpg

Alwaysonmymind vid segern i Svenskt Oaks förra året.

Vilken härlig galopphelg vi har framför oss

För galoppälskare så är det en fullspäckad helg vi har framför oss med Klampenborg på lördag och Jägersro på söndag. Dessutom rids engelska 2000 guineas på Newmarket på lördagen och lite senare på kvällen svensk tid rids Kentucky derby. På söndagen är det först tävlingar på Sha Tin, senare är det bland annat Prix De Ganay (Gr.1) på Longchamp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Tiger Wolf TOP Tiger Wolf TOP

Ylva Brandt-tränade Tigerwolf ser ut att ha övervintrat väl. I onsdagens huvudbegivenhet på Bro Park, en Open Handicap över 1 200 meter, säsongsdebuterade irlandsimporten på ett lika fint sätt som han avslutade fjolåret. Med Andreas Tapia Dalbark i sadeln kunde åttaåringen bärga sin tredje raka viktoria. Läs mer

Denna vecka pågår en informationskampanj om smittspridning där kvarkan står i fokus. Häng med och lär dig mer om sjukdomen och om förebyggande smittskydd rent allmänt.

Stoppa kvarkan-kampanjen har sitt ursprung i Storbritannien och går där under namnet Strangles Awareness Week (SAW). Den 3-9 maj 2021 sprids kampanjen i andra europeiska länder för att öka kunskapen och minska stigmatiseringen. Kampanjen i Sverige organiseras av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med flertalet kampanjpartners, bland annat Svensk Galopp.

Hashtaggarna #StoppaKvarkan och #StoppaSmittan används i sociala medier under veckan för att uppmärksamma kampanjen. Under dessa taggar kan du hitta information om kvarka och smittskydd.

SVA har samlat massor av information och filmer och det fylls på med nytt material varje dag. Häng med!

Länk till SVAs sida Stoppa Kvarkan: Stoppa Kvarkan - SVA

Bild8-Medveten-om-kvarka_FB.PNG

Den danska storloppssäsongen inleddes på lördagen med Danish Jockey Club Cup (L) och Per-Anders Gråberg bara fortsätter att vinna sedan comebacken i april.

I huvudloppet vann Gråberg och Cathrine Erichsen-tränade Match Maker före favoriten King David och Christmas. Titelförsvararen Freestyler, tränad av Jessica Long, slutade femma. Segern var värd 110 000 DKK. Per-Anders Gråberg vann också Al Shemali Sceptre Stakes med Sören Jensen-tränade Margrethe. Tvåa var Malekha och duktig trea var den numera Roger Osberg-tränade Blue Gem. Segern var värd 100 000 DKK.

I det fjärde loppet segrade Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki), ägd av Grytåsa Ridcenter AB. Uppfödare till stoet, som tog sin första seger, är Scanstar Farm AB. I segersadeln satt Cornelia Hartsmar. Redan i loppet efter var det dags för svensk seger igen. Irlandsfödde Moomba vann sitt första lopp i karriären. Chess Racing AB äger valacken som reds av Shane Karlsson och tränas av Jessica Long.

Vi fick ytterligare en svensk uppfödarseger i det åttonde loppet. Sankt Peder, uppfödd av Tor Harry Sigfridsson, vann under Andres Chavez. Bent Olsen tränar.

Läs mer: Lopprepriser på Fasttrackracing.dk, nyheter på Galopsport.dk, resultat på Dansk Galop och kommande tävlingar på Galopbane.dk.

MATCH MAKER_D2I7035.jpg