Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om söndagens Sysav SFK Jubileumslöpning (L) på Jägersro.

Fredagsbloggen: Spinterkungen avtackas, klassiska serien ska avgöras och vem är bästa dirtstayern?

7 oktober 2022 11:21

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Alpinista – vilken otrolig framgång

Alpinista vann Prix de l'Arc de Triomphe. Vilken oerhörd framgång för uppfödare/ägare Kirsten Rausing, tränare Sir Marc Prescott och jockey Luke Morris. Så otroligt häftigt med en svenskägd vinnare i ett så stort lopp. Jag följde sändningarna på min dator och det var härligt att se lyckan från alla involverade. Att stoet är ett resultat av mångårigt avlande i flera generationer måste vara en otrolig känsla. Det här var Alpinistas åttonde seger i rad, bara det är så klart fantastiskt. Samarbetet mellan Kirsten Rausing och Sir Marc Prescott har varat i 35 år och nu kom alltså segern i Europas största lopp Prix de l’Arc de Triomphe.

Du kan läsa mer här på Svensk Galopp men även Expressen och Racing Post har skrivit om segern.

Foto: Frank Sorge / Galoppfoto
221002D839LONGCHAMP Alpinista.jpeg

Kirsten Rausing och Alpinista efter segern

Hear The Drums bäst i Breeders Prize Classic

Niels Petersen-tränade Hear The Drums var en besvikelse i sin senaste start på Bro Park. I söndags visade han med all tydlighet att det bara var en tillfällighet. Han avslutade klart bäst i Breeders Prize Classic på Övrevoll.

Wido Neuroth-tränade Ami De Vega var bara bäst av 2-åringarna i Norsk Kriterium och vann enkelt och blir spännande att följa framöver.

Övrevolls hemsida kan du läsa mer om storloppsdagen.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Hear The Drums DSC_0972.jpeg

Hear The Drums efter segern i Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park i juni. Den danskfödda valacken har nu galopperat in 2,2 miljoner kronor.

Amanda vann St Leger

På hemmaplan reds klassiska St Leger på Göteborg Galopp i lördags och segern gick till Jessica Long-tränade Amanda med Oliver Wilson i sadeln. Det blev en spännande upploppsduell med Entangle Rose, men Amanda kämpade till sig segern precis på linjen. Nästa start för det treåriga stoet, som var trea i Danskt Derby tidigare i år, blir eventuellt Norskt Oaks meddelade Jessica Long i intervjun efter loppet. Stall Perlen som äger Amanda tog tre segrar den här dagen då både Miss Haven och Master Zone vann båda tränas av Wido Neuroth och reds av Jan-Erik Neuroth.

I tävlingsreferatet kan du läsa mer om tävlingsdagen. Det här var också säsongens sista tävlingsdag i Göteborg och här finns listan på de som blev champions.

Amanda mål

Amanda, i Stall Perlens blå/vita färger, vann Svenskt St Leger efter en spännande duell med Entangle Rose.

Oliver Wilson i ledning

I och med den klassiska segern för Oliver Wilson så tog han över ledarrollen i den klassiska ryttarserien Tandari Classic när nu bara två lopp återstår: Norsk Oaks den 12 oktober och Dansk St Leger den 15 oktober.

På sidan Ryttarserier kan du hitta ställningen.

Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp
Lopp 5 Oliver Wilson efter segern med Amanda gbg221001-5.jpeg

Tumme upp från Oliver Wilson efter segern i Svenskt St Leger, vilken också tog honom till ledning i ryttarserien Tandari Classic.

I Kirk avtackas

På Jägersro på söndag kommer en av Sveriges allra bästa sprinters att avtackas. I Kirk som har en otrolig karriär bakom sig är så klart saknad i alla de stora loppen på hemmaplan. Han har ju varit väldigt dominerande de senaste åren på Jägersro. 15 segrar på 22 starter visar klart och tydligt att den svenskuppfödde valacken var en undantagshäst på tävlingsbanan. Tack I Kirk och kretsen runt honom för alla fina prestationer ni bjudit oss på, personligen så minns jag hur jag verkligen jublade när han vann i Dubai!

Här nedan kan du se ett härligt hyllningsreportage till I Kirk:

Ett av de bästa loppen någonsin på Jägersro

Vilket fantastiskt fält det blev i Sysav Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning (L) som avgörs på Jägersro på söndag.

Treåriga Steinar som var tvåa i Svensk Derby utmanar den äldre eliten; Stroxx Carlras och No Short Cuts som var inblandade i en häftig upploppsstrid senast; Espen Hill som bara var 2,5 längd från vinnaren av Stockholm Cup; härliga Gold Tyranny som har två segrar och två andraplatser sedan tidigare i det här loppet; Jet Action som var överlägsen senast han var på Jägersro när hann vann Jägersro Cup. Trots alla de här härliga utmanarna så tror jag att Nina Lensvik-tränade Suspicious Mind har en bra chans att ta hem segern i loppet för tredje året i rad.

Hur som helst är det med all säkerhet ett av de bästa loppen som ridits på Jägersro över 2400 meter. Man rider också Peas And Carrots Mile (L) den här tävlingsdagen. Även här har man fått ihop ett härligt och högklassigt fält. De fyra första i Roussica Mile kommer ut och möts igen. Den gången vann Pusjkin, före Planstepsdream, Wolfof Vancouver och Ellis St Martin. Kan det bli samma ordningsföljd igen eller kan Thunderey, Weltruhm och Downtown Leo utmana? På söndag vet vi vem som var bäst den här gången och jag ser verkligen fram emot loppen.

Här på Svensk Galopps hemsida finns presentationer av starthästarna i storloppen.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Suspicious Mind 0865.jpeg

Suspicious Mind (grön/vit dress) och Gold Tyranny (vit/röd/grön) är två av hästarna som gör upp i Sysav Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning (L) på söndag.

Toppbudet på Areion-avkomma

Efter tävlingarna i Göteborg i lördags var det dags för åringsauktion och Areion-avkomman Dream You Can toppade auktionen på 300 000 kr. Det var Lennart Reuterskiöld Jr som la det vinnande budet. Jag noterade även att Julian McLaren, som sadlat ut två tvåårsvinnare under hösten, höll sig framme och köpte fem nya hästar till stallet. Auktionen ska enligt de som varit på plats varit ett lyckat ställe att ha den på. Tyvärr var det många åringar som inte hittade nya ägare och buden överlag kändes låga.

Du kan läsa mer i nyheten Toppnumret till Reuterskiöld Jr och fem till McLaren på åringsauktionen i Göteborg

Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Åringsauktion 2022 Amie Karlsson -1877.jpg

Auktionsutropare Alastair Pim under budgivningen av Dream You Can

Intressant intervju med Jessica Long

Läste för övrigt en intressant intervju med Jessica Long på Galopsport.dk där hon efterlyser drastiska åtgärder för galoppsporten och ett ökat samarbete mellan de skandinaviska länderna och jag kan bara hålla med Jessica om det mesta hon skriver. Jag har själv framfört liknande tankar och tror mycket på att vi måste genomföra en hel del drastiska förändringar för att öka ägandet och locka fler spelare till galoppen. Vad passar bättre än att göra det när vi har en uppfödare från Sverige som vunnit Prix de l’Arc de Triomphe i form av Kirsten Rausing och en norsk ryttare som William Buick som firar otroliga framgångar runt om i världen.

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

Tränare Jessica Long framförde sina idéer och åsikter i en intervju på Galopsport.dk häromdagen

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jet Action TOP 6878 Jet Action TOP 6878

I söndags avgjordes årets sista tävlingsdag på Jägersro Galopp och i slutet av tävlingsdagen kunde årets champions koras. Det var riktigt jämnt i några av championatstriderna och spännande in i det sista! Läs mer

El Camino DSC_3482 copy El Camino DSC_3482 copy

28 november 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 48 (28 november till 4 december). Årets galoppsäsong närmar sig sitt slut och det är numera endast Bro Park som håller öppet. Läs mer

Footfall TOP Footfall TOP

Flera av banans lokala champions fick påpassligt nog besöka vinnarcirkeln när Jägersrogaloppen arrangerade årets sista tävlingsdag på söndagen. Per-Ander Gråberg säkrade jockeychampionatet efter en hård kamp med Jacob Johansen. Dessutom nådde Ricardo Ramallo sin 100:e tränarseger. Läs mer