Fredagsbloggen cover Meydan.jpg

Niclas Cronberg skriver bland annat om Miss Maybach i den här veckans blogg.

Fredagsbloggen: Miss Maybach och en hel del Meydan

14 januari 2022 17:46

Miss Maybach till avel, många skandinaver i elden på Meydan och Bodil Hallencreutz slutar träna. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten.

Miss Maybach + Jimmy Mack

I en tidigare blogg noterade jag att Miss Maybach har gått till avel. Jag blev lite nyfiken och slog en signal till hennes nya ägare Lars Almrin.

Miss Maybach har åkt till Tommy K Nilsson där hon i februari ska betäckas med Jimmy Mack. Lars som varit i galoppen många år firade stora ägarframgångar med Jimmy Mack som Patrick Wahl tränade, men hur började det?

– Det startade med en polskuppfödd häst som Hubert Doria tränade på 80-talet vid namn Manhatan. Manhatan vann en hel del lopp och sedan var man ju fast. Samma Manhatan användes sedan i aveln av Lars och lämnade bland annat Sardinya och Dark Man. Båda två tränades av Hubert Doria och vann Götalandlöpning. Det blev ett litet break från sporten en tid därefter, men jag kom tillbaka till galoppen i mitten av 2000-talet, berättar Lars Almrin.

– Jimmy Macks framgångar är de största jag haft som hästägare. Han vann ju bland annat båda Breeders-loppen. Det var riktigt häftigt på den tiden, jag minns jag åkte på årets hästfest som travet och galoppen hade tillsammans. Det var ett bra utbyte man hade på den tiden och det är något jag saknar idag.

– Jag har haft mycket hjälp hela tiden med uppfödningarna av Ivan Sjöberg som ju är fantastiskt duktig och har enorm erfarenhet. Man kan säga att han är min mentor. Det här året måste vara mitt bästa så här långt som uppfödare. Thunder Mack visade att man lyckats i sitt tänk. Det ser bra ut framöver och nu siktar jag så klart på att 2022 ska bli ännu bättre, avslutar en förhoppningsfull Lars Almrin.

Här kan ni läsa mer om Lars Almrin: Asfaltuppfödare som upplevde sin största dag i karriären

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Miss Maybach 0592.jpg

Miss Maybach har vunnit sju lopp på Bro Park och har nu gått till avel.

Appel Au Maitre hävdar sig

Appel Au Maitre är den mest framgångsrika avelshingsten Skandinavien, i år blev han dessutom nr 8 på The Owner Breeders' lista Leading Sires in Europe by Win%. Mer om det kan du läsa här på GalopSport.dk.

L9 Appel au Maitre 052.jpg

En bild från arkivet: Appel Au Maitre efter segern i Svenskt Derby 2007

Bodil Hallencreutz har slutat som tränare

Jag har tidigare nämnt att Bodil Hallencreutz har slutat som tränare. Bodil som bland annat tränat Jazz Explosion som 2021 vann Pramms Memorial, samt den fantastiska sprintern Let'sgoforit.

Här kan ni se en härlig intervju som Anders Engman gjorde med Bodil om att hon nu ska dra sig tillbaka från tränaryrket.

Tack för allt Bodil Hallencreutz!

En tränare som nu slutar gå upp i ottan är Bodil Hallencreutz. Den stora ikonen inom svensk galoppsport, och framför allt på sin hemmabana Jägersro Galopp, har i årsskiftet lämnat in sin tränarlicens. 🏇 Journalisten Anders Engman tog ett snack med henne innan jul och hon verkar nöjd med beslutet hon har tagit. Hör henne prata om favorithästar, hur hon började och hur hennes dagar kommer komma att se ut i framtiden i videon här nedan. Tack för allt Bodil! 🙏

Posted by Svensk Galopp on Tuesday, January 11, 2022

Meydan, Meydan och mer Meydan

Det har väl inte undgått någon att vi har över 25 skandinaviska hästar på plats i Meydan, varav sex startar idag. Det ska bli otroligt spännande att se loppen. Man är nyfiken på var de våra står någonstans när vi möter internationellt motstånd. På något sätt känner i alla fall jag mig mer förhoppningsfull än tidigare år. Det har blivit en del framgångar tidigare år, men jag har en känsla att i år ser det ännu bättre ut.

En av de som startar under kvällen är Ascot Brass. På Jockeyklubbens hemsida kan du läsa lite om uppfödarna bakom Ascot Brass.

På Dubai Racing TV:s Youtube-kanal kan du se en intervju med Kahlil De Burca:

Missa inte 2021 års höjdpunkter

Förresten, ni har väl inte missat att återuppleva höjdpunkterna från galoppåret 2021? På ATG Play kan du se det 20 minuter långa inslaget.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

PJERROT (USA)-0510 Pjerrot bild 1 använd.JPG PJERROT (USA)-0510 Pjerrot bild 1 använd.JPG

Lone Kaj-Nielsen och tränare Bent Olsen har en riktigt bra treåring i Pjerrot. Det kan vi konstatera efter en väldigt fin insats i Jumeirah Derby Trial. I övrigt bjöds vi tyvärr inte på några större framgångar för det skandinaviska laget den här tävlingsdagen. Läs mer

21 januari 2022 | Notis Ingen fredagsblogg den här veckan

Fredagsbloggen tar en liten paus den här veckan och är förhoppningsvis tillbaka igen nästa fredag.

Fyra jockeys.jpg Fyra jockeys.jpg

Emma Nordin, Per-Anders Gråberg, Malin Holmberg och Ulrika Holmquist är i elden den här veckan – på två av världens mest berömda galoppbanor. Emma Nordin tog en tredjeplats i sin debut på Gulfstream Park igår och Gråberg, Holmberg och Holmquist tävlar på Meydan under helgen. Läs mer