Hard one to please fredagsblogg.jpg

Niclas Cronberg bloggar bland annat om Hard One To Please som på söndag ska försöka ta årets andra Derbyseger

Fredagsbloggen: Årets sista Derby, Good Eye gånger två och galopptränaren som skaffat travare

19 augusti 2022 10:11

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan.

Spännande Norsk Derby på söndag

Det blir en intressant söndag för oss galoppälskare då det är dags för Norsk Derby. Den svenska derbyvinnaren Hard One To Please (tränad av Annike Bye Hansen) gör sin första start efter den överraskande segern i den svenska motsvarigheten. Det blir första gången på gräset över den långa distansen och det är så klart spännande. Jacob Johansen har engagerats för ritten och det är den troliga favoriten till segern.

Motstånd saknas inte och personligen tror jag att Wido Neuroth-tränade Pas De Faux kommer att bjuda upp till hård strid. Både Jan-Erik och Wido Neuroth talade väldigt varmt om den här 3-åringen tidigare och man hade planer på det tyska derbyt. Nu blev det inte så och man har tagit nya tag. Segern senast i Derby Trial var imponerande och jag blir definitivt inte överraskad om det är far och son Neuroth som står i vinnarcirkeln efter Norskt Derby 2022.

Från svenskt håll så startar Tobias Hellgren-tränade Utopia i derbyt och kommer som vanligt att ridas av Anna Pilroth. Roligt också att se att lärlingen Willa Synöve Schou som har en kanonsäsong får chansen med en derbyritt.

Man rider flera andra storlopp under dagen, bland annat Marit Sveaas Minnelöp med Tobias Hellgren- tränade Quebello och Anette Stjernstrand-tränade Valence, Giant Sandman Polar Cup med deltagande från Nina Lensvik-tränade Sanary och Anette Stjernstrand-tränade Astron, Lanwades Stud Stakes med Ricardo Ramallo-tränade Numeira, Anette Stjernstrand-tränade For The Roses och Maria Lamm-tränade Freed From Desire.

Här hittar du banprogrammet till den norska derbydagen (pdf).

Mycket bra svenska insatser utomlands

Lennart Reuterskiöld Jr-tränade Irish Action gjorde en mycket bra insats som trea i listedloppet Hoppegartener Fliegerpreis i söndags. Det här var sprinterns först start på gräs och den här insatsen bådar så klart väldigt gott för framtiden. I samma lopp slutade Dina Danekilde-tränade Buddy Bob sjua. I Youtube-klippet nedan kan ni se deras lopp.

Fyra svensktränade arabiska fullblod startade i Belgien i onsdags. Bäst gick det för Annelie Eriksson-tränade Mohaymin som slutade tvåa i sitt lopp. Det handlar om Johanna Ericsson-tränare LS Max Factor blev sexa i samma löpning. I listedlöpningen IFAHR Trophy blev det en jätteplats för Maria Hagman-Erikssons adept Djelano och en åttondeplats för Annelie Erikssons Pharitz Munla.

Ytterligare en som var utomlands förra helgen var Niklas Lovén. Han hade två ritter i Merano. Det blev en seger i ett Cross-Country över 4100 meter på King Artur.

Good Eye kort slagen på York - nytt försök imorgon

Ytterligare en svensktränad häst på utlandsäventyr är Good Eye som för närvarande befinner sig i England.

Good Eye, som tränas av Jessica Long, gjorde en lysande insats på York i onsdags, i en tuff handikapp slutade han 10:a endast fyra längder bakom vinnaren.

Good Eye är anmäld igen i morgon i en handicap över 6 furlongs (1200 meter), denna gång med Ray Dawson i sadeln. (Ray Dawson red även Good Eye till en fjärdeplats på Goodwood för ett par veckor sedan.) Startlistan hittar du på Racing Post. ATG tar spel till tävlingarna - dock inte på Good Eyes lopp då det är för många startande. Med lite tur kommer det ändå gå att se loppet (som rids som lopp 4) på ATG Live.

Jossan and and Good Eye all settled in at York

Posted by Long Racing on Tuesday, August 16, 2022

Svenska starter i Düsseldorf och Hannover på söndag

Good Eyes tränare Jessica Long har anmält My Motivate Girl i ett listed lopp på söndag i Düsseldorf. Distansen är 1400 meter och Miguel Lopez ska sitta i sadeln. Här finns startlistorna till Düsseldorf.

Roger Osberg är ytterligare en av de skandinaviska tränarna som tar chansen och ger sig ut i Europa med sina hästar. På söndag så är det dags för Blue Gem och Hawthorn att starta i Hannover. Blue Gem, som i sin senaste start var tvåa bakom Havana Red, går ut i Hannoverscher Stuten Steher-Cup, ett listed över 2400 meter och i sadeln på Blue Gem kommer Eduardo Pedroza vara. Hawthorn startar i ett lopp över 2400 meter och kommer att ridas av Michal Abik. Här finns startlistorna till Hannover.

På Youtube kan du följa en livestream från båda banorna.

Blue Gem

Det svenskuppfödda stoet Blue Gem med Roger Osberg och Andreas Tapia Dalbark efter en seger på Göteborg Galopp förra året.

Inte bara galopphästar för Tobias Hellgren

Tobias Hellgren är inte bara galopptränare, han har även blivit travtränare! Tobias har en travhäst på sin träningslista och häromdagen var det dags för den första starten. Det blev en väldigt stark andraplats för Fury Scoop som sänkte sitt rekord rejält och personligen blir inte jag förvånad om Tobias första seger som travtränare kommer inom en snar framtid.

David Crona från Svensk Galopp passade på att ställa ett par frågor till Tobias häromdagen om första starten som travtränare:

– Det är roligt att vara nybörjare på något. Man lär sig mycket.  Jag var både nöjd med hästen och Iina Ahos prestation i sulkyn och man trodde att vi skulle vara med och ”hugga om det” när man går en sådan tid – det var lite oturligt att vi mötte en så bra häst. Hon hade vunnit alla andra lopp under tävlingskvällen.

– Fury Scoop ingick på ett sätt i köpet av vår nya gård. Säljaren har många travhästar och sade: ”Ni får henne, vinner hon ett lopp så köper jag en galopphäst”, berättade Tobias Hellgren.

Som kuriosa kan vi nämna att kusken Iina Aho red två galopplopp för några år sedan.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Anna och Tobias 3603.jpg

Tränare Tobias Hellgren med sambon tillika stalljockeyn Anna Pilroth. Nu har de även en travhäst i stallet!

Fiftyshadesfreed: En elvaåring som levererar

Jag måste också nämna Lennart Jarvén som tränade vinnaren av Göteborgs Stora Pris i söndags. Elvaåriga Fiftyshadesfreed med Cornelia Hartsmar kom längst ut i banan och avslutade vasst till en knapp seger. En väldigt väl avvägd ritt av ridande Cornelia Hartsmar och så klart ett otroligt tränarjobb. Bara att ha en häst som levererar på den här nivån i den åldern är enormt och hade det funnits ett pris att dela ut i en kategori som passat så hade jag utan tvekan gett det till Lennart Jarvén. Få aktiva idag vet om att Lennart bland annat vunnit Stockholm Cup, Norskt Derby och kanske framförallt tre segrar i grupp 3-lopp i Tyskland.

– Cornelia lyssnar alltid och gjorde en bra ritt. Det blev överpace och hon styrde ut i banan där banan var torrare. Nu får jag fundera på vad det blir i nästa start. Mina största segrar är väl mina grupp 3 i Tyskland, sedan har jag vunnit en del här i Skandinavien också. Vad jag vet är det bara jag och Wido (Neuroth) som vunnit tre grupplopp utanför Skandinavien. Men man är inte bättre än sin senaste start så det här är så klart stort att vinna, berättade Lennart för mig efter Göteborgs Stora Pris.

I artikeln Lennart, 81, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan kan du läsa mer om Lennart Jarvén och hans fina häst.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Fiftyshadesfreed Jarvén2.jpg

Lennart Jarvén och Fiftyshadesfreed visar att åldern inte är något hinder

Ile De Circe tog fjärde raka

En annan sak värt att notera från tävlingarna i Göteborg i söndags är Tina Mortensen-tränade Ile De Circe som med Oliver Wilson i sadeln tog den fjärde raka segern. Den här treåringen ser ut att utvecklas för varje start och än har vi inte sett botten i Ile De Circe. Tina som bara har sex hästar på sin träningslista tog med sig två till Göteborg. Den andre är Flambeau Rouge som avslutade väldigt bra efter lång frånvaro och troligen är en vinnare i nästa start.

Ile De Circe

Ile De Circe vinner på Göteborg Galopp

Baaeed bland det bästa jag sett

William Haggas-tränade Baaeed är en av de bästa jag någonsin sett på en kapplöpningsbana. Så imponerande Baaeed var i grupp 1-loppet Juddmonte International i onsdags där han fullkomligt klädde av de övriga motståndarna. För att använda Richard Hoiles kommentar om Baaeed: "Look at the brilliance of Baaeed, soak it up and enjoy – he is a fantastic racehorse"

Tränaren har redan rapporterat att Baaeeeds sista start i karriären blir Champion Stakes på Ascot i oktober, sedan kan man alltid hoppas att kretsen runt Baaeed ändrar sig.

Racing Post kan du läsa mer om Baaeed och här nedan finns en jämförelse mellan Baaeed och den legendariska hästen Frankel:

Two great horses, two great races

Two great horses, two great races ❤️

Posted by Racing TV on Wednesday, August 17, 2022

Underbar träningsmiljö

Jag hade för övrigt förmånen att få följa med Kajsa Lindsjö och Annie Nilsson Lindahl till Vombs Nygård utanför Veberöd förra veckan. Där tränar färska amatörtränaren Kajsa Lindsjö sina egna hästar. Vilken härlig miljö, det var fantastiskt mysigt att se. Sandbanorna var lockande och en rakbana på 1400 meter var det som imponerade mest på mig. Kan lätt säga att vara där ute i naturen, men ända med sådan träningsmiljö var otroligt inspirerande och gav en ny energi även för en lekman som mig själv.

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
River Plate 7441.jpeg

Kajsa Lindsjö med hästen River Plate efter en seger för några år sedan. Kajsa red över 50 vinnare i Skandinavien och är nu tillbaka på svensk mark igen efter ett par år som träningsryttare utomlands.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer