Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Fransk gäst överlägsen i DIAR Stockholm Arabian Cup

27 juni 2017

De arabiska fullbloden stod i centrum när Dubai International Arabian Races bjöd in till flera penningstinna uppgörelser på Bro Park i tisdags kväll. Franske tränaren Francois Rohaut gästade banan med hästarna Sha’hir och Rawah. Båda fick besöka vinnarcirkeln med jockeyn Mickael Forest i sadeln. Även Pia Höiom tog en fin dubbel med stona Ishraaq och Bashair.

Shahir mal

Tisdagskvällens program toppades med DIAR Stockholm Arabian Cup (Gr3PA). Här var den franske gästen Sha’hir en klass för sig under Mickael Forest. Den Francois Rohaut-tränade hingsten spårade hela vägen över de 1 800 meterna.

Sha’hir drog upp ett bra tempo redan från start och gled tidigt upp i front med Mad Makz (F Olsson) utvändigt om sig. Vid upploppets början gick det inte att ta miste på att Mickael Forest hade hur mycket som helst att åka med.

När Amer-sonen väl lade in överväxeln förvandlades de sju konkurrenterna närmast till statister. Jaldi Karo (P Gråberg) fullföljde starkt som tvåa, men var ändå nio längder bakom vinnaren i mål.

- Sha’hir var helt överlägsen i det här sällskapet. Han gillade inte den mjuka banan i förra starten, men idag var gräset fast och fint, sade segerjockeyn.

Francosis Rohaut tränar Sha’hir åt Mohammed Bin Khalifa Al Thani, som både äger och har fött upp skimmelhingsten.

- Sha’hir är kapabel att gå med de bästa hästarna. Närmast siktar vi på löpningar i Holland och Belgien, sedan kan Sha’hir förhoppningsvis se fram emot en karriär som avelshingst, sade tränaren efter segern värd goda 90 000 kronor.

Rawah inledde stalldubbeln

Francois Rohaut och Mickael Forest tog även hem dagens inledande DIAR Arabian Fillies And Mares Turf med favoritspelade Rawah.

 Rawah

Efter att ha inlett den 1 800 meter långa uppgörelsen i draget snett utvändigt om ledande Pamills Lipse (De Barros) tog Rawah enkelt över taktpinnen i utgången av svängen. Hurra (S Karlsson) försökte följa över upploppet men kom aldrig i närheten av Amer-dottern, som avgjorde med två komfortabla längder.

- Tempot var inte tillräckligt högt idag, men Rawah svarade för en god prestation och visade att hon är ett bra sto, sade tränare Francois Rohaut, som även meddelade att Rawah närmast siktar på ett stort lopp på Newbury om några veckor.

Rawah, som även hon både ägs och är uppfödd av Sheikh Mohammed Bin Khalifa Al Thani, belönades med 75 000 kronor.

Andra segern i tredje starten

Pia Höiom-tränade Ishraaq förvaltade sitt invändiga startspår på bästa sätt i The UAE Embassy Trophy och accelererade ifrån till en lekande lätt viktoria under Josefin Landgren.

Ishraaq

Ishraaq fick en fin start men svarade aldrig när Assiaf (F Olsson) klev fram och tog hand om taktpinnen i ingången till kurvan. Det femåriga stoet kunde istället glida med i rygg strax bakom ledaren.

När luckan kom vid upploppets början tackade Mared Al Sahra-dottern för draghjälpen, ökade farten och drog ifrån till en lätt triumf till åtta gånger pengarna.

- Vi fick en fin invändig rygg och kunde ligga kvar där till upploppets början. Sedan svarade Ishraaq direkt när jag bad om mer. En fin arabgaloppör som vet vad hon ska göra, sade segerryttaren.

Femåriga Ishraaq har nu vunnit två av sina blott tre starter i livet.

- Hon kom till mitt stall förra året och hade nog haft det ganska tufft nere i Qatar där hon aldrig kom till start. I starten på Gärdet fick hon tyvärr en tryckare genom sista sväng och tappade mycket. Vi får fundera på den fortsatta matchningen, men det blir nog inte några internationella äventyr i år, sade Pia om stoet som ägs av Al Majd Stud.

Fem längder bakom ledaren avslutade Mr Maximus (K Lindsjö) fint och tog andraplatsen före Mahany De Piboul (A Guerrini).

Bashair vann direkt i debuten

Pia Höiom var snabbt tillbaka i vinnarcirkeln. Efter en stark kvalinsats för en månad sedan gjorde nämligen Bashair inga misstag in sin debut i Shadwell Arabian Stallions Sprint. I segersadeln satt Shane Karlsson.

Bashair

Bashair hittade en fin position som utvändig fyra samtidigt som de båda stallkamraterna Neros Expo (F Olsson) och Nickotin (De Geer) stod för farthållningen genom svängen.

Vid upploppets början bad Shane Karlsson fuxstoet om lite mer, varpå hon ökade farten och tog upp jakten på främst invändiga Abduhl (A Pilroth) och Nickotin.

Den sistnämnda bet ifrån sig fint, men kunde ändå inte matcha Bashair fina spurt över de sista 200 meterna. Segermarginalen skrevs till en dryg längd.

- Jag kände att det här är en häst som man inte kan ta tag i alltför tidigt. Bashair har fint talang men mycket kvar att lära sig, sade Shane Karlsson.

Pia Höiom tränar den franskuppfödda Akbar-dottern åt Abdulla Al Mansoori.

- Bashair löper grönt och vinglar en del, men gör ändå allt rätt och jag är väldigt tacksam över att ha fått en så fin arabgaloppör i träning, sade Pia.

Sist in i svängen men först i mål

Shane Karlsson tog sin andra dagsseger efter en inspirerad ritt ombord på Julian McLaren-tränade Alwalaa i en treårsnovis. Det irlandsfödda stoet gick från sista till första plats i den 1 600 meter långa uppgörelsen.

Alwalaa

Sheng Chi Dragon (T Gustafsson) och ytterspårets Express Manhattan (F Janetzky) tog inledningsvis hand om taktpinnen. Ganska snart blandade sig även Paakame Enki (De Geer) in i spetsstriden.

Alwaala fick en betydligt lugnare inledning. Men Shane Karlsson lyckades lotsa fram Elzaam-dottern mellan hästar genom svängen och trots att hon hade en vägg med hästar framför sig vid upploppets början dök det upp små luckor mellan hästar över de avslutande 200 meterna.

Efter en bra spurt avgjorde Alwaala till slut med en dryg längd före en tapper Paakame Enki och Wonder (N Mortensen).

Det var en nöjd Julian McLaren som tog emot sin adept i vinnarcirkeln tillsammans med ägarduon Anders och Erik i Amtravans.

- Jag köpte Alwaala på July Sales förra året. Tyvärr har det varit en del besvär i de tidigare starterna. Hon har både kommit lös från start och haft svårt att hantera dirttracken. Nu fick hon visa lite av sin kapacitet på gräsbanan och jag är glad att ägarna gett mig och hästen tid, sade Julian.

Echippus väl förberedd efter lång vila

Ett längre tävlingsuppehåll var inget som stoppade Echippus från att spurta hem den Bronshandicap som avslutade V5-spelet. Carlos Lopez red sjuåringen som tränas av Ylva Brandt.

Echippus

Från en invändig position mitt i fältet tog Echippus upp jakten på spetstrion Wild Tobacco (T Gustafsson), Who Knows (De Geer) och Lady Kheleyf (P Gråberg) vid upploppets början.

Mr Naughty Boy (K Lindsjö) avslutade fint närmast railen och Magic Kitten (E Chaves) gjorde det bra lite längre ut i banan. Men ingen kunde matcha Echippus, som när han väl fick fritt spelrum kunde spurta undan med 1,5 längd.

- Jag har haft Echippus sedan han var åring och vet att han är mycket bättre på gräset. Han var väl förbered inför den här starten och Carlos känner honom utan och innan, sade Ylva Brandt om Bertolini-sonen som både ägs och är uppfödd av Erna Van Doorn (Stall Amska).

Echippus betalade 8,21 i vinnarodds och fastställde V5-utdelningen till 13 573 kronor.

Stenid avslutade kvällen

Fredrik Janetzky lotsade Henrik Engblom-tränade Stenid först över mållinjen i den fullsatta Järnhandicap som avslutade kvällen och V4-spelet.

Stenid

Från en utvändig position som sexa avancerade Stenid upp som trea bakom tätduon Mazcot Mooze (Tapia Dalbark) och Mistraal (K Lindsjö) genom kurvan, varpå han kopplade segergreppet med 200 meter kvar till mål.

- En fin och lättriden häst som gjorde det lätt på gräsbanan idag. Vi fick en bra resa i draget. Eftersom det fanns speediga hästar bakom mig försökte jag vänta så länge jag kunde, sade Fredrik Janetzky.

Stenid tog årets första seger i åttonde försöket och med ett vinnarodds på 11 gånger pengarna såg han till att V4-utdelningen kom upp i goda 31 693 kronor.

- Det var en handicap med många hästar i fältet och Stenid har gjort det bra i skymundan i de senaste starterna. Han vinner säkert fler lopp i år, sade Henrik Engblom, som sedan en tid tillbaka etablerat en träningscamp utanför Enköping.

Dryga längden bakom vinnaren avslutade Lyrique Hill (S Karlsson) fint och tog andraplatsen före Mistraal.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer