Tävling Malva Elina Björklund.jpg

Malva Blademo på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp.

Från ponnygalopp till jockeylärling

22 januari 2021

Duktiga Malva Blademo har haft en brant uppåtkurva inom galoppsporten vilken inleddes som ponnyjockey. Efter ett par år som amatörryttare inom den stora galoppen har nu Malva tagit klivet upp som jockeylärling och nyligen kom första segern.

malva blademo square
Malva Blademo efter sin allra första seger i ett amatörlopp på Bro Park
Foto: Elina Björkllund

 

Första gången som Malva Blademo satt på hästryggen var hon bara någon månad gammal, nu – 18 år senare – är hon en av de största talangerna inom svensk galopp och har t o m fått chansen att rida träningsjobb uppför kultförklarade Warren Hill i Newmarket.
Hon har en unik talang, kanske förfinad av alla stunder på hästryggen i unga år.

– Det är klart att min dröm är att bli jockey.

Malva är uppvuxen i en hästfamilj, men från början handlade det mest om hoppning och dressyr. Den första ponnyn fick hon vid fem års ålder och trots att hon haft flera olika ponnyer så dröja det några år innan hon ”hittade” till galoppen.

– Det var genom ponnygaloppen. Jag blev fast från första stunden.

Det slumpade sig så att Malva hade häst i samma stall som Emma Nordin (numera jockeylärling och före detta ponnyjockey) och hennes mamma Annica. De ”lurade med” Malva till en Bakom kulisserna-dag på Täby Galopp där hon fick följa med och se hur det gick till.

– Jag red en del ponnygalopp, men det dröjde lite till innan det blev galopp på allvar.

malva blademo 9 år på plastic wonder
En då nioårig Malva sitter för första gången i sitt liv upp på Plastic Wonder och får hjälp av jockey Shane Karlsson.

 

Tillsammans med kompisen Embla satt hon och funderade vad de skulle göra av sin praotid, då Emblas morfar hittade en artikel på Svensk Galopp att man kunde få praoplats på galoppbanan i Bro. Efter mailkontakt med Cecilia Gråberg på Ung Galopp fick Malva en lista på tränare som hon kunde kontakta. Valet föll på Caroline Malmborg. Malva och Embla gjorde sin tvåveckors prao på Bro Park, men för Malva var det bara början. Hon var hos Caroline och red på helgerna, under loven och även tidiga mornar när skolan började lite senare. För att lära sig ännu mer har hon ett par gånger varit över till det engelska galoppmeckat Newmarket för att rida.

Efter grundskolan började Malva på Sverige Ridgymnasium i Sigtuna, men efter en tid flyttades utbildningen till Kungsbacka så Malva läser på distans – vilket som bekant inte är helt ovanligt i dessa dagar. Studierna är uppdelade i hälften teori och hälften praktik, något som passar Malva väldigt bra.

Hon debuterade på stor häst i december 2018 och slutade tvåa på Surfers Paradise. Andra starten slutade med seger (Persian Wave) och framgångarna bara rullade på.

2019: Nio gånger bland de tre främsta på 24 ritter.
2020: Tjugo gånger bland de tre främsta på 38 ritter.
2021: Som nybliven lärling tog hon sin första lärlingsseger på Spirit River (som för övrigt tränas av Göran Schillström som även han kom in i galoppsporten via ponnygaloppen och dotter Emma)

– Det var förstås en jätterolig seger. Nu ska jag försöka vinna så mycket lopp som möjligt, målet är ju att bli jockey.

Till våren, i början av juni, är Malva klar med skolan. Hon kommer att satsa helhjärtat på att få rida så mycket som möjligt. För rida kan hon, det har hon gjort sedan hon lärt sig att sitta.

Galopptränare då?
– Nej, det är nog inte något för mig. Jag vill rida.

Och grunden la hon tidigt, efter alla stunder på sina ponnyhästar. I hoppning, i dressyr och i galopp.

Är du nyfiken på ponnygalopp?
Skicka då dina frågor och undringar till: cecilia.graberg@svenskgalopp.se
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_2963 copy.jpg DSC_2963 copy.jpg

I strålande sol avreds sex ponnylopp denna söndagseftermiddag. Ett stort tack till våra sponsorer Triton och Jockeyklubben denna tävlingsdag. Med ert engagemang i ponnygaloppen kan vi på bästa sätt utbilda framtida stjärnor till vår sport! Vi vill även tacka Anna Fischer som gav pris till skötarna av Bäst Gjorda Ponny i samtliga sex lopp. Läs mer

Boley Mickey Finn 5369.jpg Boley Mickey Finn 5369.jpg

Skånska Fältrittklubben sponsrade söndagens ponnygalopp på Jägersro Galopp. Läs mer

Annie Lundbäck och Fredriksdals Tarzan.jpg Annie Lundbäck och Fredriksdals Tarzan.jpg

16-åriga Annie Lundbäck började på gymnasiet i augusti. Hon går naturbruksprogrammet med specialisering galopp och drömmer om att bli jockey. "Nu får jag gå en skola där jag får precis den utbildning jag behöver." Läs mer