Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

For The Roses besegrade storfavoriten i Breeders’ Trophy

20 september 2019

Penningstinna Breeders’ Trophy Classic fick en riktig chockvinnare när For The Roses spurtade förbi danska storfavoriten Queen Rouge över upploppet. Shane Karlsson red stoet, som tränas av Anette Stjernstrand och ägs av Nathalie Mortensen.

For The Roses mål

Storfavoriten Queen Rouge (O Wilson) fick egentligen allt serverat i den 1 750 meter långa uppgörelsen. Från sin position som tvåa i draget bakom stallkompisen Aperola (F Janetzky) hade hon alla möjligheter att sätta in segerstöten i rätt ögonblick.

For The Roses fick ett helt annat upplägg. Eishin Dunkirk-dottern var långsam från start och sladdade någon längd bakom huvudfältet över de inledande 200 meterna. Men en formstark Shane Karlsson gav inte upp. Samtidigt som Queen Rouge tog över taktpinnen i utgången av kurvan sände han ut For The Roses i spåren och gav full marschorder.

Queen Rouge hade ett klart övertag med 200 meter kvar, men hon bromsade till lite i sin ensamhet, samtidigt som For The Roses var flygande. Oliver Wilson upptäckte faran och försökte plocka fram en extra växel ombord på favoriten. Men då var det redan för sent. For The Roses susade enkelt förbi Queen Rouge och Shane Karlsson kunde till och med kosta på sig en segergest när mållinjen skars.

- For The Roses kändes stel från start och det var svårt att få henne att komma igång. Så det var bara att sitta still och hoppas på det bästa. Med 700 meter kvar kände jag att det fanns en del att åka med och när jag bad om mer tog hon bara av, sade Shane Karlsson.

Ägare Nathalie Mortensen var på fälttävlan i Danmark och fick tyvärr inte uppleva den stora segern på plats. I vinnarcirkeln fanns däremot Henrik Engblom.

- For The Roses har gjort det bra i många lopp och var bland annat tvåa bakom Jamaica i SM förra året. Det här är en häst som är lite stel och hon har dessutom sköra hovar. Så det är alltid en chansning att starta henne. Nathalie rider henne varje dag och hon är verkligen värd den här segern, sade Henrik Engblom.

Rävdansens Stuteri har fött upp For The Roses, som här tog sin första årsseger i åttonde försöket.

Ascot Brass höll för favorittrycket

Ascot Brass befäste sin position som en av Skandinaviens bästa tvååringar genom att bärga karriärens tredje seger i prestigefyllda Breeders’ Trophy Juvenile Secured By Rapid. Per-Anders Gråberg red den svenskfödda fuxan som tränas av Niels Petersen i Norge.

Ascot Brass

Starlight Runner (J Neuroth) öppnade riktigt friskt från sitt utvändiga startspår och lyckades knipa spetspositionen från innerspårens My Little Sister (De Oliveira) och Globemaster (G Solis). Ascot Brass tog det en smula lugnare och fann ganska snart en fin position som sexa i det fjorton hästar starka startfältet.

I Rely (S Karlsson) klev fram och övertog ledningen med 300 meter kvar och för en kort stund såg det ut att bli en ny storloppsseger till stall Long. Men över de sista 150 meterna fick Gråberg verkligen upp farten ombord på Ascot Brass och Juniper Tree-dottern avgjorde till slut med en halv längd.

- Vi hade lite svårt att gå med runt svängen och Ascot Brass tappade lite värdefull mark. Så jag fick be henne gå lite tidigare än planerat. När hon väl svarade gick hon undan på ett fint sätt, sade Per-Anders Gråberg efter segern värd fina 400 000 kronor.

Niels Petersen var så klart nöjd med stoet som är uppfött i Sverige av Tor Harry Sigfridsson.

- Ett väldigt fint sto med massor av talang. Hon kommer bara att bli bättre med tiden. Om hon behåller formen har vi Magic Million i tankarna, sade tränaren som ropade in hästen på den svenska åringsauktionen.

Ascot Brass ägs av Stall Valley, som även vann just det här loppet med Ramone ifjol.

Ingen kunde fånga Good Eye

Good Eye och Shane Karlsson gjorde mer eller mindre mos av sina konkurrenter i Breeders’ Trophy Mile. Jessica Longs adept forcerades till front och från den positionen släppte Eishin Dunkirk-sonen ingen över bron.

Good Eye

Good Eye fick lägga en del energi på att betvinga Zoffy (Tapia Dalbark) i kampen om spetspositionen. Men när valacken väl nådde fronten var segern aldrig i fara. Liiquing Hill (P Gråberg) och Snake Lake (M Rodriguez) försökte hänga på vid upploppets början, men ganska snart fick de se en frisk Good Eye accelerera ifrån med stor marginal.

- Jag trodde att Good Eye skulle ha bra chans idag. När vi nådde ledningen i kurvan och fick styra tempot trodde jag ändå att de skulle fånga oss till slut, sade Shane Karlsson.

Good Eye är uppfödd av Per Arvidsson och Equo Bloodstock HB. Äger gör konsortiet Oldies but Goodies där bland annat Edvard Vibling är delägare.

- Jessica valde att utrusta Good Eye med blinkers idag och det var ett bra drag. Vi trodde på chans men absolut inte att han skulle vinna så lätt.

Fem längder bakom vinnaren avvisade Liiqing Hill Princeton (J Neuroth) i kampen om andraplatsen.

Hemmaseger i BT Sprint

Per-Anders Gråberg tog kvällens andra storloppsseger ombord på hemmahästen Lushes Lashes i fartesten Breeders’ Trophy Sprint. Roy Arne Kvisla tränar det fyraåriga stoet, som befäste sin fina form genom att bärga andra raka.

Lushes Lashes

Lushes Lashes fick en fin start från startspåret närmast innerrailen och lämnade över taktpinnen till Steps’ Divine (E Chaves) genom kurvan. Därefter styrde Gråberg ut Zaahid-dottern ett hack i banan vid upploppets början och ganska snart fick ledaren sträcka vapen.

Bakifrån avslutade såväl Shady Lady (O Wilson) och topprankade Tante Tove (M Martinez) starkt, men båda var ute för sent. Lushes Lashes höll undan med en halv längd.

- Jag ville komma iväg ordentligt från start, sedan var jag nöjd med att det bara var Steps’ Divine som ville gå till front. För en kort stund kändes Lushes Lashes lite tom, men fick sedan förnyad fart och gick undan på ett fint sätt, sade Gråberg.

Lushes Lashes ägs av HB Travgänget Lushes Lashes och uppfödare är Bo Helander.

- Lushes Lashes kan vara lite reserverad när hon hamnar bland andra hästar, men Per-Anders rider henne alltid med största förtroende, sade Roy Arne Kvisla.

Hård duell i BT Stayer

Breeders’ Trophy Stayer utmynnade i en stenhård duell mellan King Cole och Alchemist. Den förstnämnde såg ut att ha kopplat greppet när Alchemist kontrade invändigt och knep segern med huvud under Per-Anders Gråberg. Därmed fick Roy Arne Kvisla sin andra storloppsseger den här aftonen.

Alchemist

Alchemist och King Cole (C Lopez) delade länge på positionen längst bak i kön samtidigt som Amara (E Chaves) fick stå för farthållningen i spets. Vid upploppets början skedde många positionsväxlingar när ledarhästarna började mattas och andra segeraspiranter anmälde sitt intresse från kön.

Jane (M Martinez) sköt hastigt fram och övertog kommandot. Men ännu längre ut i banan närmade sig såväl Alchemist och King Cole, och det var dessa båda som gjorde upp om den överta pallplaceringen i slutvinjetten.

Gråberg kunde så klart inte vara mer än nöjd efter ännu en storloppstriumf.

- Alchemist gick upp i distans idag och jag ville backa ner i fältet för jag vet att han kan speeda start. King Cole var faktiskt förbi mig strax före mål, men Alchemist har ett stort hjärta och fightades tillbaka.

Alchemist är precis som Ascot Brass uppfödd av Tor Harry Sigfridsson. Ägare är Stall Direkt.

- Det känns bra att hästarna går bra efter en liten formsvacka i stallet. Alchemist löpte lite under par i förra starten, men idag var han lika stark som tidigare, sade Roy Arne Kvisla.

Tredje raka för Iffanny Crow

I tröstlöpningen Breeders Trophy Classic Consolation levererade Iffanny Crow en stark spurt tillsammans med sin tränare Madeleine Smith. Merchant of Venice-dottern tog därmed sin tredje raka viktoria på relativt kort tid.

Iffanny Crow

Iffanny Crow förde länge en anonym tillvaro i ett ganska utdraget fält där Prince Charming (De Oliveira) tog hand om ledningen före Wings of Love (Narvaez Bravo) och Man In The Moon (P Gråberg).

Men en bit in i kurvan hade Madeleine fått upp ångan ombord på Iffanny Crow. Med 300 meter kvar hade stoet hämtat in ledargruppens försprång och även om Prince Charming bet ifrån sig fint över de sista 200 meterna hade han ingen chans att matcha Iffanny Crow.

- Vi har haft en incident med den här hästen tidigare då hon bestämde sig för att kissa just i startögonblicket. Men idag löste det sig bra och jag hoppas att vi fortsätter vinna. Jag är glad att ägarna visat så stort tålamod med den här hästen, sade en nöjd tränare.

Iffanny Crow ägs av Stall Storgården och är uppfödd av Marie-Louise Pinét.

Infriade förväntningarna i debuten

Timo Nurmos blev svaret i en 1 600 meter lång Maidenlöpning. Med Fredrik Janetzky vid tyglarna svarade Caroline Malmborgs adept för en stark avslutning och slog klorna i länge ledande Made By Mack strax före mållinjen.

Timo Nurmos

Timo Nurmos gick aldrig med i det friska tempo som Made By Mack (M Rodriguez) drog upp i sällskap med Shes Like The Wind (De Oliveira) och Nashville West (C Lopez). Men i utgången av kurvan hade Le Havre-sonen sökt sig fram i ett fint slagläge.

Made By Mack gav sig inte utan en fight, men strax före mållinjen tvingades han kapitulera mot Timo Nurmos fina avslutning.

- Idag vann vi på ett fint sätt men med liten marginal. Timo Nurmos är fortfarande lite grön och vinglar en del, men han kommer att bli bättre med tiden, sade Fredrik Janetzky.

Som många säkert känner till har den fransfödde hingsten, som ägs av Stallet StängInteBaren HB m fl, fått sitt namn efter en av landets mest framgångsrika travtränare.

- Timo Nurmos är grön och han gjorde det inte lätt för sig i debuten. Han kostade en del när vi köpte honom i Deauville, men det kommer han nog att visa sig vara värd. Förväntningarna är stora och siktet är inställt på Vinterfavoriternas Pris, sade Caroline Malmborg.

Trippelt Hagman-Eriksson

Maria Hagman-Eriksson sadlade ut tre av de sju hästarna i kvällens inledande Lill Sham Cup. Järlåsa-tränaren lade även beslag på de tre översta pallplaceringarna i den 2 100 meter långa uppgörelsen. Starkast var Ayman, som levererade en god långspurt för Fredrik Janetzky.

Ayman

Ayman tog det riktigt lugnt från start och låg inledningsvis sist i fältet samtidigt som stallkompisen Jaldi Karo (E Chaves) klev fram och satte utvändig press på ledande Eastway (U Holmquist).

I slutet av bortre lång började Fredrik Janetzky mana på den femårige hingsten. Vid upploppets början hade Ayman tagit sig upp som femma och tog resolut upp jakten på Afja’an (P Gråberg) och Jaldi Karo. Strax före mål var stallkompisarna infångade och Ayman kunde ganska säkert lägga beslag på segerpremien som var värd goda 50 000 kronor.

Tackade för draghjälpen

I ARK Amateur Festival Race serverade Maria Heinrichs Meandro en fin resa i draget bakom ledargruppen. Väl inne på upploppsrakan tackade Ylva Brands adept för draghjälpen och visade fin attityd genom att avvisa Lady Kheleyf i en hård duell.

Meandro

Tempot var högt redan från start när Hanni (Jennifer Narding) och senare även Lady Kheleyf (Giovanni Neri) klev fram och satte utvändig press på ledande Hank (Ninni Westerlund). Någon längd bakom tätgruppen låg Meandro fint placerad och bara väntade på att lägga in överväxeln.

Lady Kheleyf var först att svänga in på upploppsrakan, men nu hade Meandro funnit luckan närmast railen. Ganska snart kopplade Devil’s Drink-sonen ett litet grepp, som han förvaltade på ett utmärkt sätt, trots att Lady Kheleyf gjorde ett tappert försök att kontra.

- En jättefin häst som gjorde allt rätt och luckan öppnade sig perfekt i början av upploppet, sade Maria Heinrichs efter sin tredje seger.

Meandro ägs av Berocho AB och är uppfödd av Bengt Morberg.

- SO

> Fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ayani Voter TOP Ayani Voter TOP

Jessica Long-tränade Ayani infriade med råge de högt ställda förväntningarna när han tillsammans med Oliver Wilson lämnade konkurrenterna bakom sig i prestigefyllda Voterlöpning på hemmabanan Jägersro. Chess Racings egenuppfödning framstår nu som en av de tyngsta favoriterna inför Svenskt Derby om en dryg månad. Läs mer

Söndagen den 11 juni rids Stockholms Stora Pris på Bro Park. I år ser Grupp 3-löpningen ut att få en intressant internationell gäst i form av Brave Emperor från Archie Watsons stall i Storbritannien. Minst lika spännande är att treåringen sannolikt kommer att ridas av Luke Morris, jockeyn som lotsade Kirsten Rausings toppsto Alpinista till åtta raka segrar, däribland Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Luke Morris ligger för närvarande sexa i den brittiska jockeyligan och har tagit 48 segrar i sitt hemland i år. Uppgifter till Svensk Galopp säger att Luke även kan tänka sig att ta andra ritter när han gästar Bro Park denna storloppsdag.

Brave Emperor reser till Sverige med dokumenterad form. Sioux Nation-sonen har ett handicaptal på respektingivande 93 och har så här långt segrat i hela sex av sina nio starter. Treåringen kommer närmast från en lätt seger i Grupp 3-löpningen Grosser Preis der Wohnstatte i tyska Krefeld.

i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia i-4nZn8Zn-X2 Twirling Ghost kopia

Han har gjort det lätt i sina två första starter, ja, det har sett ut som att han lekt lite bara innan han fått besöka vinnarcirkeln efter varje start hittills. Nu växlar hingsten efter Twirling Candy upp och går för seger i Voterlöpning när Jägersro Galopp anordnar fina tävlingar på söndag. Läs mer