Bruno Nilsson 1.420550 original.jpg

Bruno Nilsson vinner sin sista ryttarseger på Baygold

En sportens gentleman har gått bort

26 april 2022 12:08

Galopplegendaren Bruno Nilsson har idag lämnat oss. Här kan du läsa Christina Odenbergs minnestext om en av Skandinaviens bästa ryttare och tränare.

Bruno Nilsson, född 1934, avled den 26 april 2022.

Bruno var en del av svensk galopp under hela sin livstid. Han kom från en gedigen galoppfamilj. Han red sitt första lopp som lärling 1948 för sin pappa Baltic Nilsson och han tog ut sin tränarlicens 1962 som den tredje generationen tränare i familjen.

Bruno hade stora framgångar i sin träningsverksamhet, som var förlagd till Täby.

Han vann många storlopp för ägare som Mr Ascot, Stall Question, Stall Lorry med flera. Kronan på verket kom år 2000, när han som tränare fick ta emot Double Net som överlägsen segrare i Svenskt Derby med Nicholas Cordrey i sadeln.

Bruno tränade inte bara hästar. Många ryttare fick sina första lärdomar i ridning i Brunos stall. Han var sträng och noga. Den  jockey som t.ex. i ett lopp inte red ut sin häst hela vägen till mål också för sista pengarna, blev sedan utan ritter. Det är hästägarnas pengar du slarvar bort, sade Bruno.

Bruno hade en oerhörd humor. När han började berätta om sitt liv i vågrum, på banan i lopp eller i tågvagnarna med hästar från Jägersro till Ulriksdal, skrattade man så tårarna rann. Det var hejdlösa historier.

Det fanns en tränare som alltid uppträdde snyggt klädd, artig och med stil. Det var Bruno. Han var en gentleman ut i fingerspetsarna. Den stilen upphörde inte när han slutade sin träningsverksamhet 2007. För bara ett par veckor sedan satt han prydlig som alltid vid sin kaffekopp i serveringen ovanför vågrummet på Jägersro och pratade. Det kommer nu att bli ett stort tomrum efter Bruno. Han var en framträdande person i vår svenska galoppfamilj och vi alla som kände honom och fick vara hans vänner upplever idag sorg och saknad men framför allt tacksamhet över det vi fick dela med Bruno.

Christina Odenberg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

Per–Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? "Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en 'materialsport' vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit." Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer