Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
AngelikaBerg.jpg

En skenande ponny räddade Angelika Berg från kontoret

27 november 2021 16:21

Hade det inte varit för en liten ponny som inte alls ville hoppa över hinder utan mest skenade omkring kanske Angelika Berg suttit på kontor idag. "Hemska tanke, det är ju jockey jag vill bli", säger hon och skrattar.

Angelika, 23-årig lärling, håller på att avsluta sitt mest framgångsrika år någonsin. Hon har ridit tio vinnare, har varit bland de tre främsta vid 39 av de 124 starterna och över 800 000 kronor har har hon ridit in.

– Det har varit ett kul år. Jag har fått rida mycket och skaffat mig erfarenhet.

Som så många andra i sporten är hon skolad på ponny. Den ”lille” som inte ville hoppa förde Angelika till ponnygaloppen. Där hade hon sedan stora framgångar med Just My Easy Lover.

– Det var tack vare ponnygaloppen som jag kom in i sporten och fick möjlighet att lära mig en massa.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Just My Easy Lover och Angelika Berg vinner på Täby Galopp 2013.jpg

Angelika Berg, i rosa dress, vinner ponnygalopp på Täby Galopp.

Hon red ett drygt 20–tal lopp som amatör innan hon tog chansen och flyttade till England direkt hon slutat gymnasiet. Resan gick till Newmarket och en tränare som heter James Tate. Klassiska Warren Hill blev hennes träningsbacke.

– Oj, vad jag lärde mig mycket där. Jag fick chansen att rida en massa olika hästar. Det är en jättenyttig erfarenhet att ha med sig.

Trots att hon trivdes jättebra i England kom hemlängtan ikapp henne och efter dryga två år utomlands så vände hon hem och tog ut lärlingslicens. Efter en period hos Caroline Malmborg är hon nu hos Patrick Wahl.

– Jag rider ut där, försöker rida så mycket som möjligt för att skaffa mig ännu mer erfarenhet. Olika banor, olika hästar, olika förhållanden. Det är så du utvecklar dig.

Mellan arbetspassen tränar hon på Plastic Wonder och någon gång blir det också ett pass i ”gymmet”.

– Men mest blir det Plastic och ridträning.

Målet är givetvis att bli jockey. Hon arbetar målmedvetet och erkänner att det var med viss stolthet som hon fick rida för championtränaren Lennart Reuterskiöld Jr.

– Det är klart att det var lite speciellt.

Angelika satsar målmedvetet och försöker få ritter på alla svenska banor, men har också ridit en del på Övrevoll och vid två tillfällen även på Klampenborg.

– Det ger också erfarenhet att rida på olika banor.

Givetvis hoppas hon att det ska bli löp på Bro imorgon, söndag. Hon är uppsatt på fem hästar och gillar verkligen tävlingsmomentet.

Jockey är alltså det stora målet, men tankarna finns också långt fram i tiden. Efter karriären på hästryggen.

– Då vill jag kanske träna lite hästar. Jag satsade ju allt på sporten då jag åkte utomlands direkt efter gymnasiet.

Och det närmaste målet?

– Jag vill bli lärlingschampion i Sverige nästa år.

Just nu är hon fyra i Sverige, men med möjlighet att nå andraplatsen. Men det hörs på Angelika att det finns en vinnarmentalitet, ett driv – tvåa, trea eller fyra vill hon inte vara.

Hon vill vinna.

Fotot: Alina Öhgren är just nu ohotad etta bland lärlingarna med 22 vinnare.

Porträtt_Angelika Berg.jpg

Angelika Berg på Bro Park.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fyra jockeys.jpg Fyra jockeys.jpg

Emma Nordin, Per-Anders Gråberg, Malin Holmberg och Ulrika Holmquist är i elden den här veckan – på två av världens mest berömda galoppbanor. Emma Nordin tog en tredjeplats i sin debut på Gulfstream Park igår och Gråberg, Holmberg och Holmquist tävlar på Meydan under helgen. Läs mer

SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG SUSPICIOUS MIND (DEN)-2877.JPG

Vilken härlig fredagseftermiddag vi fick förra veckan när ”karnevalen” invigdes. På fredag är det dags igen och den här gången är det hela sju skandinavisktränade hästar i listorna som ska förgylla vår helguppladdning. Läs mer

Travvolt 220118.jpg Travvolt 220118.jpg

Planeringen och förberedelserna inför omläggningen av dirttrackbanan på Bro Park pågår för fullt. Nu lägger vi sand på en provslinga på travvolten för att alla ska få se och känna på materialet. Läs mer