Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
El Camino DSC_4997

El Camino tillsammans med Maria Johansson, tränare/ägare, och Leonard Rios, jockey.

El Camino värmer Maria i vinterkylan

16 december 2022 19:01

”Kaminen” som värmer i vinterkylan. El Camino är något av höstens häst på Bro Park, fem raka segrar på banan och kommer det en sjätte den sista tävlingsdagen så blir han segerrikaste häst 2022. "Ärligt, jag vet inte vad som händer. Men det är fantastiskt roligt att det är på det hållet, något positivt." säger tränaren och ägaren Maria Johansson.

Egentligen började allt med att Maria och sambon Leonard Rios letade en häst, men det var svårt att hitta något vettigt. Allt blev för dyrt. Sista chansen var Tattersalls auktion i Newmarket i slutet av april. Maria tittade ut några tänkbara hästar, den hon gillade allra mest var El Camino, och kontaktade agenten Edgar Byrne.

– Typiskt att El Camino var sist av de intressanta hästarna på auktionen.

Men det löste sig. De andra hästarna Maria kikat ut blev antingen för dyra eller motsvarade inte förväntningarna. Kvar var då El Camino.

– Jag sa till Edgar att vi kunde gå lite över de ramar vi satt upp.

Och så blev det. Vid 4000 pund gick klubbslaget och El Camino var köpt. Sen skulle förstås hästen hem, vilket har blivit rejält mycket dyrare efter Brexit.

Men hem kom han och det visade sig vara en alltigenom mysig och trevlig häst, lätt att handskas med på alla sätt och vis.

Han klev in på Bro med handicaptalet 70, gjorde bra ifrån sig och efter två andraplatser och en tredjeplats har det blivit fem raka segrar och nu har han 88 i tal.

– Han har gjort det så lätt, gånger jag träckt honom har han knappt dragit en pust efter loppen.

Seger på seger på seger…

Hemligheten?

– Jag är inte riktigt säker, men han kom från ett stort stall till vårt lilla stall. Vi har två starthästar [den andra är Ocean Side] och har gott om tid att pyssla och sköta om hästarna. Det blir inte bara träning – som Rios sköter – utan det finns stunder för annat också.

Egentligen var inte planen att starta El Camino den sista tävlingsdagen, men med möjligheten att bli segerrikast så tog ändå Maria chansen.

El Camino har inte bara radat upp segrar, han har också förbättrat ekonomin så att en talang efter Bungle Inthejungle (samma pappa som Henrik Engbloms Jungles Vibes) har inhandlats.

– Planen är att han ska få starta efter nyår, tillsammans med Ocean Side som brukar trivas förträffligt på vintern.

El Camino är tacksam, han går på alla underlag och har vunnit på distanser upp till 1600 meter. Han har gjort två försök på Jägersro utan någon större succé, men det har funnits förklaringar.

– Första gången blev han sadlad med fel sadel, vi fick springa och byta och sen var han aldrig med i matchen. Andra gången var det 1200 meter och 1200 på Jägersro är kanske inte optimalt även om han inte var stort slagen.

Nu hoppas Maria att ”Kaminen” ska kunna starta i lite större löpningar, fortsätta utvecklas och vinna ännu fler lopp. Helst redan på söndag.

Mer information om söndagens tävlingar hittar du i kalendariet.

Fotnot: Inför söndag är Swinging of Venice segerrikast, men han passeras av El Camino om det blir seger för Maria Johanssons segerstaplare.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
El Camino DSC_4985

El Camino och Leonard Rios vinner på Bro Park den 4 december. Om de vinner igen på söndag blir El Camino segerrikast på hemmabanan i år.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer