Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Auenfurst 4222.jpg

Jägersrohoppet i Stockholm Cup International (Gr.3) på söndag är Auenfürst som rids av Jacob Johansen, tränas av Lennart Reuterskiöld Jr och ägs av Mr Ascot.

Efteranmälan gör Stockholm Cup komplett

16 september 2022 17:23

Femton hästar gör upp i Bro Parks största löpning Stockholm Cup International (Gr.3) på söndag. Malmöhästen Auenfürst tillkom sist i startlistan men kan mycket väl vara först i mål när röken skingras. Därmed är alla stora banor i Skandinavien representerade av minst en deltagare i årets upplaga av Stockholm Cup.

Sveriges främsta galopptränare Lennart Reuterskiöld Jr vet hur det känns att stå i Bro Parks vinnarcirkel efter Stockholm Cup: för fem år sedan sadlade han ut Dorcia till seger i loppet.

I år är det Auenfürst som representerar stallet, men det var nära att inte bli någon start i Stockholm Cup. För bara två veckor sedan bestämde sig kretsen kring Auenfürst för att ta en chans och efteranmäla hästen för 22 000 kronor.

– Det är mycket dagsformen som avgör. Egentligen är det inte så komplicerat. Vi tycker att Auenfürst är i bra skick för dagen. Han är anmäld i Baden-Baden den 16 oktober och det kanske är lite långt fram till det loppet. Därutöver vet man ju inte vem som startar i Baden-Baden, säger Lennart Reuterskiöld Jr om beslutet att efteranmäla.

– Med vetskapen om att Square de Luynes inte ska starta så ser det ju ut att bli ett mycket jämnare lopp än det har varit de senaste åren. Det är ett mycket starkt lopp, men ingen storfavorit som Square de Luynes.

Det var efter en stark insats i Baden-Baden i slutet av augusti som en start i Stockholm Cup blev aktuell. Trots hårt motstånd slutade Auenfürst trea och lovordades av ryttaren Eduardo Pedroza.

– Efter loppet i Tyskland senast var Eduardo Pedroza mycket positiv. Och han har ju ridit en och annan bra häst, säger Junior med en glimt i ögat och syftar på de många storloppssegrar som den panamanska jockeyn har vunnit i Tyskland genom åren.

I Baden-Baden var distansen var distansen 2800 meter, Stockholm Cup är 400 meter kortare.

– Skulle jag gissa på de bästa förutsättningarna för Auenfürst skulle det nog vara 2400 meter på en efterårsmjuk bana.

– Pedroza berättade att Auenfürst nog hade vunnit loppet senast om distansen hade varit 2400 meter. ’Han gick bra när jag bad honom om att öka, men han blev lite trött till slut’ var hans bedömning, berättar Junior.

– Det var givetvis också med i värderingarna, när vi valde att efteranmäla honom.

På söndag är det ordinarie stalljockeyn Jacob Johansen som sitter i sadeln och Auenfürst tillhör utan tvekan en av förhandsfavoriterna.

Lennart Reuterskiöld Jr har ytterligare tre hästar till start på söndag och är positiv om chanserna:

– Irish Action har gjort två kanonlopp i Tyskland. Jag tror det kommer till att passa bra för honom. Han gillar ett högt tempo och jag tror han är med och kämpar om det igen.

– Plantstepsdream har gjort det bra mot dessa hästar innan. Han har tidigare sprungit bra på Bro Park, även om han inte har gått på den nylagda banan.

– Una Matina mötte väldigt bra hästar i Baden-Baden. Egentlig gjorde hon ett bra lopp, till trots för hon bara blev sjunde. Vinnaren var överlägsen och var i fjol tredje i Tysk Oaks. Det var dock inte så långt upp till rätt bra hästar. Motståndet är tufft här, men Una Matina har vunnit på Bro Park tidigare, så vi vet hon tacklar banan bra. Vi ser förväntansfullt fram mot loppet, men vet att motståndet är stenhårt, avslutar Junior.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Lennart Jr.jpg

Jägersrotränaren Lennart Reuterskiöld Jr leder den svenska tränarligan med stor marginal.

Fakta: Stockholm Cup

Stockholm Cup International (Gr.3) är den största av de tio löpningar som avgörs under Stockholm Cup-dagen på Bro Park nu på söndag, den 18 september 2022. Det är Sveriges mest internationella tävlingsdag med starthästar från flera olika länder.

Mer information om tävlingsdagen du på sidan Stockholm Cup.

Du kan följa tävlingarna på plats på Bro Park eller hemma i soffan via TV12 eller ATG:s webb-tv.

Fakta: Stockholm Cup

Stockholm Cup International (Gr.3) är den största av de tio löpningar som avgörs under Stockholm Cup-dagen på Bro Park nu på söndag, den 18 september 2022. Det är Sveriges mest internationella tävlingsdag med starthästar från flera olika länder.

Mer information om tävlingsdagen du på sidan Stockholm Cup.

Du kan följa tävlingarna på plats på Bro Park eller hemma i soffan via TV12 eller ATG:s webb-tv.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg Fredagsbloggen cover Suspicious Mind.jpg

En jubileumslöpning som heter duga, Jägersros kung ska avtackas och Tandari Classic ska snart avgöras. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Under torsdagen reds samtliga lopp på en god dirttrackbana och det blev många spännande upploppsstrider. Vädret var helt okej även om mörkret numera kommer ganska tidigt. Vi fick se två svenska segrar.

Först ut var maidenvinnaren Heshmah (e. Kitten’s Joy) som tillsammans med Elione Chaves avslutade mycket positivt över 1600 meter då man spurtade ner den undflyende Spirit Of Cimmaron (trea till slut). Annette Stjernstrand tränar och Nathalie Mortensen äger.

Xtara (e. Xtension) fick under Ulrika Holmquist rejäl fart över upploppet och vann till slut med över en längd gentemot den stora favoriten Quelle Eleganze. Distansen var 1600 meter. Marie Lustig tränar och Grytåsa Ridcenter och Emelie Gustafsson äger.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Xtara_T3I8466.jpg
Globemaster TOP Globemaster TOP

Onsdagens lunchtävlingar på Bro Park toppades med en fin Guldhandicap. Martin Rodriguez serverade Globemaster en fin smygresa i den 1 200 meter långa uppgörelsen. Över de sista 200 meterna tackade Maria Sandhs adept täthästarna för draghjälpen och säkrade årets andra fullträff i snygg stil. Läs mer