Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Fast Forward.png

Bosse Ahlquist tar emot Fast Forward, som tränas av Fredrik Reuterskiöld, i vinnarcirkeln på Jägesro.

Efter en hjärnblödning var det ett fölsto som var drivkraften

11 november 2022 14:31

Bosse Ahlquist var ett välbekant namn inom galoppsporten som ägare, debattör och inte minst entusiast, sen har det varit tyst om honom under några år. Men nu är han tillbaka, som företrädare för Fribo Economy & Race Horses står han bakom Fourth Commandment som startar i Appel Au Maitre Svenskt Kriterium och Carter i Valley Chapel Janos Tandaris Minne. "Jag kommer att vara på plats på Jägersro för att följa dem, det blir lite speciellt att att få sitta i 'Owners' tillsammans med andra som är riktigt intresserade av sporten."

Om vi går tillbaka fem år i tiden så fick Bosse en riktig ”käftsmäll” i form av en hjärnblödning. Plötsligt förändrades livet drastiskt.

– Idag mår jag förhållandevis bra, jag är väl återställd till 90 procent. Men första året efter hjärnblödningen kunde jag inte ens läsa galopprogrammen, det gick inte. Jag fick ta upp det på datorn, förstora det så mycket det gick och scrolla runt.

Hade det inte varit för stoet Forever Snow så hade Bosse kanske tappat kontakten med sporten för alltid, men hon fanns där som en livlina.

– Jag fick henne av Stefan Friborg och nästan direkt fick jag ett mycket bra och seriöst bud på henne, men jag tänkte på Stefan och hur mycket roligt vi hade haft genom åren och kom fram till att jag inte kunde sälja henne.

Istället blev Fribo Economy & Race Horses uppfödare.

– Nåja, nu är det inte jag som rent praktiskt är uppfödare utan det är Eva Isacsson på HorseNature. Jag betalar bara räkningarna…

Första avkomman döptes till Fabricio, för att hedra tränaren Fabricio Borges som ansvarade för Friborgs hästar på Jägersro, och det var också då som Bosse bestämde sig för att hans uppfödningar skulle ha namn på ”F”.

Andra avkomman February Snow föddes givetvis i februari, tredje avkomman blev Fast Forward.

– Jag åkte bil med en kompis. Det var hans dotter, som satt i baksätet, som kom på namnet. Fast Forward sa hon spontant och förklarade att hon tänkte på snabbspolningen på gamla bandspelare.

Fast bästa storyn hittar vi runt Fourth Commandment – Kriteriehoppet. Det var givet att han skulle heta Fourth eftersom han var nummer fyra, sen fick Bosse tipset Fourth Commandment – översatt till svenska; det fjärde budordet. Och där står det; ”Visa aktning för din far och din mor”.

– Då tänkte jag på mina gamla föräldrar och döpte honom.

Sen tänkte Bosse en sväng till och kom fram till att Fredrik eller Lennart Reuterskiöld Jr skulle träna hästen. Det blev Fredrik – och tanken med det var?

– Drömmen är att få vinna Derbyt, att Fredrik på så sätt också skulle hedra sin far och mor [Lennart och Madeleine], sen vet jag förstås att det är tufft för en svenskfödd att tampas med importerna. Och hoppas inte jag sätter för stor press på Fredrik nu.

Men nu är det först och främst söndagens stora löpningar på Jägersro som gäller.

– Jag hoppas och tror att Carter ska ha en bra chans, sen ser det på papperet lite tuffare ut för Fourth Commandment men jag tror att han kan lite mer än han visat.

Bosse och hans företag är tillbaka i sporten på allvar, däremot står han utanför debatterna och politiken. Men han är bestämd på en punkt.

– Jag ska alltid ha minst en häst att följa.

Och nästa projekt föddes i mitten av februari i år och fick namnet Figaro.

– Eva Isacsson var på väg för att se Figaros Bröllop när fölningen kom igång, så hon fick vända och åka hem till stallet. Så det namnet var givet.

Fourth Commandment

Fourth Commandment har hittills vunnit ett lopp på två försök. På söndag väntar den största utmaningen hittills: Appel Au Maitre Svenskt Kriterium på Jägersro Galopp.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Light Display TOP Light Display TOP

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria. Läs mer

Den femte karnevaldagen är nyss avslutad och två svenskuppfödda hästar var med då Niels Petersen sadlade ut både Ascot Brass och Iron Butterfly.

Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson) har all anledning att vara stolta över sin uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) och det har förstås också ägarna Stall Valley samt tränare Niels Petersen när stoet gång efter gång plockar fram tigerhjärtat och springer så hon nästan sprängs. Den här gången räckte det till en fjärdeplats i Cape Verdi (Gr. 2) över 1600 meter gräs.

Förra året var hon tvåa i det här loppet, i sin årsdebut, men det här såg nog ännu tuffare ut då det också gick några veckor senare på året. Under Dane O´Neill fick hon en fin löpning i rygg på ledande White Moonlight, men fick redan i svängen svårt att följa den (tvåa). Åt vinnaren With The Moonlight med William Buick, nämnda tvåan samt trean Samedi Rien var det en bit upp, men hon vägrade släppa resten av fältet förbi sig. Fjärdeplatsen var värd 9 000 USD.

Rävdansen Stuteri AB:s Iron Butterfly gjorde årsdebut i det sjunde och avslutande loppet. Hon kämpade på fint även om luften inte räckte på slutet och hon slutade oplacerad.

Resultat Meydan 2023-02-03

Foto: Erika Rasmussen / Svensk Galopp
Ascot Brass-2511 Cape Verdi 20230203 (3)
Häst i hage Häst i hage

1 februari 2023 | Nyhet

Svensk Galopps Värdegrund

Ni vet väl om att Svensk Galopp har en värdegrund som vi jobbar mot? Här lyfter vi hur vi ska uppträda, verka och agera för att göra galoppsporten tillgänglig för alla oavsett förutsättningar och bakgrund. Läs mer