Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Dansk seger i Kopparmärralöpning

18 augusti 2014

Näst efter Göteborgs Stora Pris är stonas Kopparmärralöpning den mest prestigefyllda uppgörelsen på Göteborg Galopp. I år gick det ståtliga vandringspriset till Danmark efter att Sören Jensen-tränade Imagine besegrat norska Whistler i slutvinjetten.

Imagine

Oliver Wilson hade det femåriga stoet fint placerat som fyra i den 2 400 meter långa uppgörelsen där framför allt Larydia (M Santos) stod för farthållningen i spets. Med halva upploppet kvar gick Sing in Colours (E Chaves) till attack närmast railen, samtidigt som andra hästar anmälde sitt intresse längre ut i banan.

Fyraåriga Whistler (P-A Gråberg) avslutade starkt, men torrast spurtkrut hade Imagine som till slut bärgade förstapriset värt 87 500 kronor med en halv längds marginal.

- Imagine är en tuff häst som kämpar in i det sista. Det var nog hennes fina kämpavilja som gjorde att det blev seger idag. Imagine brukar göra sina bästa prestationer över lång distans och gärna med lite regn i banan, sade en belåten Oliver Wilson.

Singspiel-dottern Imagine både ägs och är uppfödd av Elkär stutteri i Danmark. Med ett vinnarodds på goda 10,77 såg Imagine till att utgångsvärdet på V4-spelet blev höga 353 kronor.

Som skjuten ur en kanon

V4-2 utgjorde en fin treårslöpning över 1 600 meter. Visiteur Du Pom (E Chaves) hade legat med i den främre träffen från start och kämpade storstilat över det långa upploppet.

Stuckinamoment

Men i de avslutande galoppsprången tvingades ledaren dock sträcka vapen mot norske Stuckinamoment, som kom som skjuten ur en kanon efter att länge ha sladdat längst bak i kön. När mållinjen skars skilde det endast en hals mellan de båda hästarna.

Stuckinamoment reds av lärlingen Marius B Andersen, som ersatte skadade Aase Marie Brown.

- Stuckinamoment har en väldigt bra speed och som tur var fick vi luckan över upploppet, sade Marius som till vardags jobbar hos Wido Neuroth.

Tränare Cathrine Witsö Slittemark var naturligtvis både lättad och nöjd med att det löste sig för Stall Exits englansimport, som tog sin fjärde seger i karriärens trettonde start.

- Ridordern var att placera Stuckinamoment bakom de främsta hästarna och inte allra sist i fältet. Men nu löste det sig som tur ändå och segern var välförtjänt, sade Cathrine, som skulle få göra ytterligare ett besök i vinnarcirkeln senare under dagen.

Forward Planning med ny taktik

Efter två invändiga ritter med en andra- respektive tredjeplats som facit i de inledande V4-avdelningarna valde Elione Chaves en helt annan taktik ombord på hemmahästen Forward Planning i V4-3.

Forward Planning

Efter en lite sen start sände han ut det åttaåriga stoet längst ut i banan närmast publikplats och när USA-importen väl fått upp farten under hovarna på den mjuka banan spurtade hon förbi hela fältet över de sista 200 meterna.

Lotta Månsby-tränade Forward Planning har verkligen hittat formen. Detta var Orientate-dotterns andra raka viktoria på hemmabanan Göteborg Galopp.

- Forward Planning har varit lite trögstartad i år och jag var nästan rädd för att hon hade tröttnat på att tävla. Men nu har hon ju nästan hittat sitt livs form. Nu siktar vi in oss på en stolöpning den 31 augusti och därefter blir det förhoppningsvis Göteborgs Stora Pris, sade Lotta, som även tog en fjärdeplats med Saint Sebastian (C Lopez) i samma lopp.

En dryg längd bakom vinnaren avslutade favoritspelade Well Tried (J Johansen) gott som tvåa och Silver Ridge (R Schistl) bärgade tredjeplatsen ytterligare en längd bakom.

Kombinationen Stuckinamoment – Forward Planning betalade ett LunchDubbel-odds på 20,16.

Norsk skrällseger i V4-finalen

V4-omgången avslutades med en riktig smällkaramell i form av 26-oddsaren Rossmos Tyson från Rune Haugens stall i Norge.

Rossmos Tyson

Med lätta 54 kilo på ryggen inklusive rutinerade Luis Santos bidade Rail Link-sonen länge sin tid i kön samtidigt som framför allt Power Bar (F Olsson) och Hidden Hero (P Gråberg) såg till att det blev bra fart på tillställningen.

Det fjorton hästar starka startfältet svängde in som en lång solfjäder vid upploppets början. Efter ytterligare 200 meter hade Rossmos Tyson skaffat sig ett litet grepp, som han till slut drygade ut till två komfortabla längder före Tam O’Final (De Oliveira) och Hakuna Matata (S Karlsson).

- Rossmos Tyson är en stark häst som varken hade problem med distans eller bana idag. Dessutom red Luis Santos helt enligt instruktionerna, sade Ronny Nygård från Rune Haugens stall.

Lite smolk i bägaren för tränare Rune Haugen var att Rossmos Tyson tävlade utan de flexibla blinkers, som var angivna i programmet. Galoppdomstolen utfärdade en bot på 2000 kronor för att hästen startat med felaktig utrustning.

Som vanligt blev V4-utdelningen på Göteborg Galopp femsiffrig. 36 rätta system fick vardera 28 366 kronor.

Allinornothing mot större uppgifter

När hösten börjar göra sig påmind blir tvååringslöpningarna alltmer intressanta. V5-inledningen hade samlat ett litet men naggande gott fält unga talanger som vi förhoppningsvis kommer att få se mer av de närmaste månaderna.

Allinornothing

Innerspårets Pouline (De Oliveira) tog hand om taktpinnen från start, men blev ganska snart rejält uppvaktad av både Tip Toe Taylor (E Chaves) och Allinornothing (C Lopez). Trion höll sällskap fram till 200 meterspålen då fuxstoet Allinornothing tackade för sällskapet och accelererade ifrån till en säker tvålängdersviktoria.

Irlandsimporten Allinornothing tränas av Cathrine Witsö Slettemark, som kunde återvända hem till Övrevoll med två segrar i bagaget.

- Allinornothing är en fin häst som vi har höga förhoppningar på. Den här starten var ett led i matchningen mot lite större lopp. Närmast går vi till Heartherwold Cup på Övrevoll den 5 september och därefter Amacitalöpning på Täby Galopp.

Minst spelad men först i mål

Endast fyra hästar kom till start i V5-2, en klass 4-löpning över 1 600 meter. Cultural Desert, fältets minst spelade och dessutom lägst handicapade häst, tog genast hand om befälet under Martin Rodriguez och vägrade sedan släppa någon över bron.

Cultural Desert

Favoritspelade Gulapa (E Chaves) gjorde ett tappert försök att ta upp jakten på ledaren över upploppsrakan, men Martin Rodriguez hade en pollett sparad i tyglarna ombord på Cultural Desert, som svarade fint och sträckte ut till en knapp men säker seger i slutvinjetten.

Sexårige Cultural Desert tränas av Alingsås-amatören Margret Johnson och ägs av Stall Djupevik. Detta var englandsimportens första seger på skandinavisk mark.

- Den här segern var vi väntat på länge. Cultural Desert trivs väldigt bra här på Göteborg Galopp och jag visste att hans form var bättre idag jämfört med de tidigare starterna i år. Dessutom hade han en bra jockey i sadeln, vilket betyder mycket. Cultural Desert är anmäld till en löpning på norska Derbydagen om en vecka, sade tränaren.

Fyra av fyra för Josefin

Josefin Landgren verkar vara helt oslagbar i amatörlöpningarna på Göteborg Galopp i år. I ARK Champion Cup 9, V5-3, tog hon sin fjärde viktoria på lika många ritter. Och precis som senaste tävlingsdagen hette segervapnet Golden Shine från Pia Höioms stall.

Golden Shine

Bengt Nilssons sjuåriga sto fick en väl avvägd resa över de 1 300 meterna. Från en utvändig position mitt i fältet styrde Josefin ut Academy Award-dottern i banan vid upploppets början och måttade mer eller mindre in segern med en halv längd före Brat Camp (Therese Fredriksson).

- Vi kom iväg fint från start men jag valde att backa ner henne en bit i fältet och undvika det värsta sprutet för det gillar hon inte. Jag blev lite orolig när Golden Shine började toppa med öronen sista biten, men idag höll hon hela vägen in i mål, sade Josefin, som började sin ryttarkarriär som lärling hos Pia Höiom, men numera rider med amatörlicens.

Pia hade naturligtvis bara gott att säga om ryttarinsatsen.

- Josefin är en riktigt duktig ryttare som jobbade i mitt stall under flera år. Det är kul att se henne rida så bra.

Om Golden Shine kan man nog säga att hon har prickat sitt livs form. Detta var hennes tredje seger i sjunde starten för året.

Spräckte segernollan med en nos

Tränare Catharina Vång från Bälinge strax norr om Uppsala brukar alltid komma med en välfylld hästtransport när arrangeras kapplöpningar på Sävefältet. Söndagen tävlingar var naturligtvis inget undantag.

Bloomeretta

I V5-4 fick Catharina leda in egenägda Bloomeretta i vinnarcirkeln efter att den fyraåriga fuxan spräckt segernollan med minsta möjliga marginal.

Tertullian-dottern fick en perfekt start från sitt invändiga startspår, men redan i ingången till svängen hade lärlingen Fanny Olsson backat ner henne till en position längst bak i tolvhästarsfältet.

Väl inne på upploppet styrde hon ut Bloomeretta i banan, varpå fuxan satte in en välriktad slutspurt som betvingade Terracina (C Lopez) med en nos i det allra sista galoppsprånget.

- Jag red Bloomeretta vid senaste starten på Göteborg Galopp och visste att hon hade en bra speed, fastslog segerryttaren.

Bloomeretta är uppfödd i Sverige av Triple Crown Bloomers AB. Hennes mamma Yankee Bloom har tidigare lämnat topphästar som Tertio Bloom, Milibloom och Senorita Bloom.

Överlägsen seger för Norges häckstjärna

En mulen och småregnig tävlingsdag avslutades med Berthram-häcklöpning över mastiga 4 800 meter. Norska häckfenomenet Omoto Sando spelades till tung favorit och gjorde naturligtvis inga misstag under sin ordinarie partner Henrik Engblom.

Omoto Sando

Efter en avvaktande öppning några längder bakom ledarna Apocal (K Stern) och Russian Roulette (A Pilroth), fick Omoto Sando marschorder med knappa varvet kvar till mål, skaffade sig snart ett rejält övertag och vann till slut med 18 överlägsna längder. Apocal höll bra som tvåa.

Med 25 segrar på 82 starter och elva år på nacken är Stall Bonne Nuits Omoto Sando fortfarande i god form och matchas närmast mot Bärum Häcklöpning på hemmabanan Övrevoll senare i september.

- På pappret skulle han ju bara vinna ett lopp som det här, men det är ändå nervöst häckarna måste ju hoppas. Omoto Sando är en häst med solid kapacitet och han har en förmåga att spara på krafterna i träning. Det är nog förklaringen till att han fortfarande är i så god form, sade Are Hyldmo, som fick priser av Berthrams tränare Birgitta Paulsson i vinnarcirkeln.

Trots en tung favoritseger i avslutningen kom V5-utdelningen upp i 3 264 kronor fördelat på 80 rätta system.

Söndagens totalomsättning nådde 3 670 544 kronor och sammanlagt delades det ut 681 980 kronor till hästägarna. 445 personer såg tävlingarna på plats.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Fredagsbloggen Swinging.jpg Fredagsbloggen Swinging.jpg

Svenska framgångar på kontinenten, Swinging Of Venice fortsätter att vinna, en speciell GN-seger och fina lopp på Övrevoll. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer

Moon String TOP Moon String TOP

Sprinten Kay Jensens Pris för de treåriga hästarna toppade onsdagens program på Jägersro. Den 1 200 meter långa uppgörelsen fick en fin vinnare i form av Moon String från Fredrik Reuterskiöld stall. Skimmeln reds till seger av Valmir De Azeredo. Läs mer

Una Matina Una Matina

20 juni 2022 | Nyhet

Galopp den här veckan

Här är galopptävlingarna och sändningarna du inte får missa under vecka 25 (20-26 juni). Höjdpunkten i Skandinavien är lördagens storloppsdag på Övrevoll. Läs mer