Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Dansk dominans i Stockholms Stora Pris

16 juni 2019

Bent Olsen-tränade Learn By Heart skrällde ordentligt när han tillsammans med Rafael De Oliveira tog hem Stockholms Stora Pris (Gr 3) före de två landskamraterna King David och Christmas. Nioårige Captain America spurtade hem Zawawi Bro Park Vårsprint (L). I JK 2000 Guineas tog Arabianranta en lika populär som oväntad hemmaseger under Ulrika Holmquist.

Learn By Heart vc

Learn By Heart var både den minst spelade och den lägst handicapade hästen i Stockholms Stora Pris. Men det var inget som stoppade den Bent Olsen-tränade fyraåringen från att bärga en lekande lätt viktoria i det prestigefyllda Grupp 3-loppet. I segersadeln satt Rafael de Oliveria.

Learn By Heart fick närmast en liten tappstart samtidigt som Swedish Heart (C Lopez) resolut tog hand om taktpinnen före Our Last Summer (R Schistl) i den 1 750 meter långa uppgörelsen. Frankel-sonen hämtade dock snabbt in förlorad mark och redan i ingången till kurvan hade han hittat ett perfekt slagläge i draget bakom ledaren.

Vid upploppets början red Rafael De Oliveira för fullt och med 300 meter kvar hade Learn By Heart slagit klorna i Swedish Dream. King David (O Wilson) avslutade storstilat lite längre ut i banan, men Learn By Heart avvisade attacken på ett gediget sätt och vann komfortabelt.

- Learn By Heart svarade hela tiden idag. Med 1000 meter kvar kände jag att det skulle gå bra, sade Rafael de Oliveira.

Ägare Lone Kaj-Nielsen och Bent Olsen ropade in Learn By Heart för 1,4 miljoner danska kronor. Efter söndagens segercheck på 700 000 kronor är att han på god väg mot ”break even”.

- Hästen var helt otrolig idag och sättet han kom tillbaka på var riktigt starkt. Learn By Heart svarade för flera fina insatser i tuffa gäng under fjolåret och han har mognat ordentligt som fyraåring. Vi kommer att gå för flera stora lopp senare i år, sade Bent Olsen.

Det blev heldanskt på prispallen i Stockholms Stora Pris. King David avslutade som nämnt starkt, en längd bakom vinnaren och treårige Christmas (J Johansen) fullföljde gott som trea.

Captain America visade att gammal är äldst

Som väntat gick det riktigt fort i fartfesten Zawawi Bro Park Vårsprint (L). Så pass fort att spetshästarna inte hade mycket att svara med när Captain America kom flygande långt ut i banan. Sandro De Paiva red nioåringen, som tränas av Annike Bye Hansen i Norge. Den tidigare proffsjockeyn Espen Ski både äger och har fött upp Academy Award-sonen.

Captainamerica

Från utvändiga spår tolv fick Captain America en avvaktande öppning i den 1 200 meter långa uppgörelsen, samtidigt som Shantou (D Swift) tog hand om spetspositionen i sällskap med innerspårets Sarookh (S Karlsson) och förhandstippade Ambiance (P Gråberg). Men med 200 meter kvar började tempot ta ut sin rätt i tätgruppen.

Istället närmade sig flera hästar bakifrån. Riwaj (E Chaves) gick starkt, men ännu starkare spurtade Captain America, som satte hela fältet schack matt i slutvinjetten.

Tränare Annike Bye Hansen var inte så överraskad efter den fina triumfen, som var värd 200 000 kronor.

- Captain America vann ju det här loppet för två år sedan och sedan fick han tyvärr en skada ifjol. Jag tycker dessutom att han gick bra med hög vikt i förra starten.

Praktskräll i 2000 Guineas

Klassikern Jockeyklubbens 2000 Guineas fick en riktig praktskräll i form av Arabianranta från Annika Sjökvists stall. I segersadeln satt Ulrika Holmquist, som rider med ett härligt självförtroende just nu.

Arabianranta

Från startspåret närmast railen fick Arabianranta en närmast perfekt resa över de 1 600 meterna. Helsinki-sonen tog rygg på spetsduon Yrroll (C Lopez) och betrodde Wishformore (R Schistl) genom kurvan.

Vid upploppets början lyfte Ulrika ut Arabianranta och gav order om avancemang. Yrroll höll starkt hela vägen, men kunde ändå inte svara när Arabianranta svepte förbi i de avslutande galoppsprången. Segermarginalen skrevs till ett huvud.

- Arabianranta gjorde egentligen allt som vi inte hade förväntat oss idag. Vid upploppets början kände jag plötsligt att vi skulle vinna, sade Ulrika Holmquist, som tillsammans med fjolårssegraren Josefin Landgren kommer att rida i World Lady Jockeys Championship på Bro Park om några veckor.

Annika Sjökvist var minst lika överraskad efter hennes hittills största seger i karriären.

- Vi hade inte speciellt stora förhoppningar på Arabianranta och trodde aldrig att han skulle blixtra till på det här sättet. Tidigare har han varit ganska feg i loppen, men idag gav Ulrika honom ett perfekt lopp och då fann han det självförtroende som behövdes, sade Annika.

Arabianranta ägs av Stall Ladybird och är uppfödd av Scanstar Farm AB. Segern betyder att han kunde lägga goda 500 000 kronor till sitt vinstkonto.

Queen Rouge regerade

Dagens andra klassiker, stonas 1000 Guineas, fick en betydligt mer väntad vinnare. Queen Rouge från Marc Stotts formstall bättrade nämligen på sin redan fina formrad med att dansa undan till en överlägsen viktoria för Oliver Wilson.

Queenrouge

Queen Rouge hade ingen möjlighet att följa med i det tempo som främst Semiramis (S Karlsson) och Love You Vero (M Martinez) drog upp över de första 800 meterna. Men från sin position mitt i fältet visste Oliver Wilson vad han hade att åka med.

Vid upploppets början styrde han ut Lord of England-dottern i banan och när fuxan väl fått upp farten kunde ingen av konkurrenterna hänga med. Sea Race (E Chaves) avslutade bra till andraplatsen efter en sen start, men var ändå tre längder bakom vinnaren i mål.

- En häst med väldigt mycket klass. Jag tycker att vi fick en bra position genom kurvan, men Queen Rouge blev nästan lite lat och det var först när jag bad om mer som hon piggnade till. Det ska bli riktigt intressant att se hur långt hon kan räcka framöver, sade Oliver Wilson.

Marc Stott tog hem Voterlöpning på Jägersro för en vecka sedan och kunde nu lägga ytterligare en storloppsseger till sin meritlista.

- Vi har funderat på att gå mot Svenskt Derby med Queen Rouge och som hon gick idag får vi nog göra ett försök, sade tränaren.

Queen Rouge ägs av Mme Fernande och är uppfödd av Stutteri Hjortebo. Detta var stoets tredje seger på lika många starter i år och vinstkontot fick ett tillskott på hela 700 000 kronor.

En bättre häst på gräs

Frasetti Cieli avslutade storloppsdagen med att bärga en kassaskåps-säker seger i tröstlöpningen Guineas Classic Consolation. Stoet tränas av Lennart Jr Reuterskiöld på Jägersro och reds till seger av Jacob Johansen.

 Frasetti Cieli

Efter en ganska jämn start där flera hästar låg uppe i spets sände Jacob fram Frasetti Cieli till ledningen genom svängen. Därefter hade Jacob full koll över upploppsrakan och när Juniper Tree-dottern nådde mållinjen var det nästan tre längder ner till Lunar (P Gråberg).

- Frasetti Cieli låg ganska långt uppe i fältet redan från start och efter att jag skickat fram henne till spets kändes det väldigt lätt, sade Jacob Johansen om Light Valley Stud-uppfödningen.

Detta var Frasetti Cielis första start på gräs och även den första segern i karriären.

- Frasetti Cielis är halvsyster med Spicy Mix. Hemma på Jägersro har hon inte fått till det på dirttracken, nu testade vi gräs och det såg trevligare ut. Framöver får vi fundera på Dansk Derby och Breeders-löpningarna, sade Lennart Jr Reuterskiöld om stoet som ägs av Stall Tandem.

Appelina visade klass

Wido Neuroth-tränade Appelina var topprankad i stonas Champagne Taittinger Bloomers’ Vase (L). Med tränarsonen Jan-Erik på ryggen gjorde den sexåriga fuxan inga misstag över de 1 600 meterna.

Appelina

Från utvändiga spår 14 sände Jan-Erik fram Appelina utvändigt om ledande My Adelia (P Gråberg) genom svängen. Därefter kunde Appel Au Maitre-dottern koppla greppet vid upploppets början. Trots att både Ella Fitz (S Karlsson) och senare även Seaside Song (C Lopez) försökte gå i närkamp avvisade Appelina alla attacker och avgjorde med en säker längd.

- Jag var lite orolig för det utvändiga spåret och vi kom nog lite tidigt till front. Men sedan hade jag ganska bra koll på hästarna bakom mig. Appelina har verkligen utvecklats och nu går hon lika bra på alla banor, sade segerjockeyn.

Appelina var knappt slagen trea i Pramms Memorial tidigare i år och Wido Neuroth funderar lite på testa Hjortebo-uppfödningen i England.

- Appelina var inte helt lätt att ha att göra med som unghäst, men nu har hon blivit en fantastisk häst. Nu har vi  en inbjudan till Goodwood och det är inte omöjligt att vi reser dit, sade Wido.

Bente Jordanger i Stall Perlen fanns på plats i vinnarcirkeln.

- Det är alltid lite extra nervöst när förväntningarna på en häst är så stora. Appelina gör alltid sitt bästa och hon fungerar väldigt bra tillsammans med Jan-Erik, sade Bente, efter segern värd 200 000 kronor.

Sandtastic överraskade i Killicks Minne

Sandtastic blev svaret i handicapen Bobbie Killicks Minneslöpning över 1 600 meter. Josefin Landgren ersatte Anna Pilroth på den Bettina Andresen-tränade fuxen, som svarade för en urstark insats genom att hålla undan för Good Eye över de sista 200 meterna.

Sandtastic

Med 54 kilo på ryggen fick Sandtastic en offensiv inledning och klev tidigt fram och satte utvändig press på ledande Stureplan (F Janetzky). Redan i utgången av kurvan hade Sandtastic övertagit kommandot.

Good Eye (S Karlsson) försökte gå i närkamp över de sista 300 meterna och Buddy Bob (J Neuroth) närmade sig från kön, men Sandtastic höll farten och bärgade till slut förstapriset värt 100 000 kronor med en halv längd.

Det här var hästens första seger sedan 2017.

- Men han har varit nära flera gånger så det är mest marginalerna som avgjort. På förhand tyckte jag att distansen var i längsta laget så planen var att försöka hålla nere farten, sade tränaren.

Bettina Andersen äger Sandtastic tillsammans med Hotell Fortunen m fl och Footstepsinthesand-sonen är uppfödd av svenska Akinita Group AB i Frankrike.

Ayman fångade in ledaren

200 000 kronor stod på spel i Diar Stockholm Arabian Cup (Gr3PA). Polske gästen Salam Al Khalediah såg länge ut som en vinnare, men fick se sig besegrad av Maria Hagman-Erikssons Ayman strax före mållinjen. Fredrik Janetzky red vinnaren.

Ayman

Salam Al Khalediah (P Gråberg) tog relativt tidigt över ledningen från Eastway (Tapia Dalbark) och försökte sedan göra ett vinnande ryck vid upploppets början. Fredrik Janetzky hade dock inte gett upp hoppet i sadeln på Ayman.

I sällskap med stallkompisen Jaldi Karo (C Lopez) avslutade den femårige skimmeln riktigt rappt över de sista 200 meterna och fångade in ledaren strax före mållinjen.

- Jag vet att Ayman har en bra speed. Jag försökte hålla min position och åka med så länge det gick, sade Fredrik Janetzky efter segern värd 100 000 kronor.

Maria Hagman-Eriksson var så klart nöjd efter segern.

- Jag har nog aldrig varit så här glad. Jag tyckte att loppet såg tufft ut på förhand och trodde inte riktigt att min häst skulle vara bäst, sade tränaren och ägaren.

Cleopathre tog igen det på slutet

DIAR International Fillies & Mares blev nästen en repris av den föregående löpningen. Polske gästen Anood Al Khalediah hade en klar ledning med 200 meter kvar, men fick se sig infångad med ett huvud av gott avslutande Cleopathre. Vinnaren tränas av Annelie Eriksson och Andreas Tapia Dalbark stod för styrningen.

Cleopathre

Anood Al Khalediah (P Gråberg) tog relativt tidigt hand om ledningen i fyrahästarsfältet och gjorde ett försök att rycka vid upploppets början. Taktiken var väldigt nära att lyckas. Men med 200 meter kvar började Cleopathre närma sig alltmer och striden in mot mållinjen blev riktigt tight. Målkameran visade snart att det var Cleopathre som var först.

- På förhand var det ett tvåhästarslopp. Min häst gillar att komma bakifrån, men genom svängen kändes det som om hon hade svårt att följa med. Men vi tog igen det på slutet, sade Andreas Tapia Dalbark.

Annelie Eriksson köpte egentligen Cleopathre för distansritt.

- Men säljarna rekommenderade mig att starta henne i galopp-löpningar. Det såg lite trögt ut idag, men Andreas gjorde det bra och hämtade in ledarens försprång på slutet. Vi får ta oss en funderar på om vi åker till England efter det här, sade Annelie.

Speedade hem The UAE Embassy Trophy

Assuan plockade fram en vinnande speed för Elione Chaves i dagens inledande The UAE Embassy Trophy för de arabiska fullbloden. Camilla Nilsson tränar fyraåringen åt Abdulla Al Mansoori.

Assuan

Elione Chaves placerade Assuan en bra bit ner i ett fält där stallkompisen Benjie (Narvaez Bravo) genast tog hand om taktpinnen. När den franskfödde hingsten sedan fick marschorder med 300 meter kvar ökade han resolut tempot och accelererade undan till en lätt trelängdersviktoria före Poloniz (F Janetzky).

- Assuan var en av de hästar jag fick från Pia Höioms stall. En jättefin individ som fortfarande är lite grön, sade Camilla Nilsson, som även tog hem lördagens arablöpning på Strömsholm.

- SO

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Light Display TOP Light Display TOP

Tränare Catharina Vång har fått en bra start på det nya galoppåret. I samband med söndagens försenade tävlingar på Bro Park fick hon göra två besök i vinnarcirkeln, först med debutanten Light Display och senare med formstarke Day Trader. Den förstnämnde reds av Leonard Rios, som även lotsade grållen Ocean Side till en övertygande viktoria. Läs mer

Den femte karnevaldagen är nyss avslutad och två svenskuppfödda hästar var med då Niels Petersen sadlade ut både Ascot Brass och Iron Butterfly.

Tor Harry Sigfridsson (vilket är Tor och Helena Sigfridsson) har all anledning att vara stolta över sin uppfödning Ascot Brass (e. Juniper Tree) och det har förstås också ägarna Stall Valley samt tränare Niels Petersen när stoet gång efter gång plockar fram tigerhjärtat och springer så hon nästan sprängs. Den här gången räckte det till en fjärdeplats i Cape Verdi (Gr. 2) över 1600 meter gräs.

Förra året var hon tvåa i det här loppet, i sin årsdebut, men det här såg nog ännu tuffare ut då det också gick några veckor senare på året. Under Dane O´Neill fick hon en fin löpning i rygg på ledande White Moonlight, men fick redan i svängen svårt att följa den (tvåa). Åt vinnaren With The Moonlight med William Buick, nämnda tvåan samt trean Samedi Rien var det en bit upp, men hon vägrade släppa resten av fältet förbi sig. Fjärdeplatsen var värd 9 000 USD.

Rävdansen Stuteri AB:s Iron Butterfly gjorde årsdebut i det sjunde och avslutande loppet. Hon kämpade på fint även om luften inte räckte på slutet och hon slutade oplacerad.

Resultat Meydan 2023-02-03

Foto: Erika Rasmussen / Svensk Galopp
Ascot Brass-2511 Cape Verdi 20230203 (3)
Häst i hage Häst i hage

1 februari 2023 | Nyhet

Svensk Galopps Värdegrund

Ni vet väl om att Svensk Galopp har en värdegrund som vi jobbar mot? Här lyfter vi hur vi ska uppträda, verka och agera för att göra galoppsporten tillgänglig för alla oavsett förutsättningar och bakgrund. Läs mer