Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Celtic Realm - en gentleman med talang för hoppning

28 september 2017

Nu startar vi en artikelserie om galopphästarnas liv efter galoppkarriären. Först ut är Celtic Realm som har gjort karriär som hopphäst.

Celtic Realm (IRE) mbr valack född 2002 (Celtic Swing - Recherchee /Rainbow Quest
Max hcp 59, galopptränare: Katarina Stenefeldt, nuvarande ägare: Nathalie Johnsson

celtic realm
Celtic Realm kopplar av i hagen

 

Celtic Realm köptes av Nathalie Johnsson direkt från galoppbanan (Jägersro) från Katarina Stenefeldt, 2006. Skadefri men enligt tränaren inte tillräckligt snabb.

-Jag gick på Bollerups Naturbrukskola när jag köpte honom billigt för 15.000 kronor och jag började så smått skola om denna vackra varelse till ridhäst. Målet var att göra om honom till hopphäst och jag fick stor hjälp med omskolningen och ett träningsschema att följa, berättar Nathalie.

Celtic var lyhörd, lättlärd och han visade stor potential för just hoppning.

-Under gymnasiet utvecklades jag tillsammans med Celtic och vi började så smått åka ut och tävla. Han var alltid cool,  lugn och fokuserad på sin uppgift. Vi startade i hoppning upp till 120 cm och han gjorde det väldigt bra, vi fick alltid rosett med oss hem. Folk som såg honom på tävlingar trodde inte han hade gått galopplöp. Men även om han aldrig var någon stjärna där så startade han sju gånger, två gånger i England och fem gånger på Jägersro.

celtic realm
Celtic Realm träningshoppar

 

-Celtic är utbildad upp till 130 cm i  hoppning (löshoppad 160 cm) och han är även skolad inom dressyr. Han kan skolor som skänkelvikning (alla gångarter), öppna och sluta, förvänd galopp och galoppombyten. Han är verkligen en inspiration att rida!

Tyvärr brast Nathalies intresse för hoppningen då galoppintresset tog över. Det fanns inte så mycket tid för Celtic och Nathalie försökte sälja honom. 

Jag tyckte det var synd på en sån fin häst att inte få komma ut och tävla men det blev aldrig någon försäljning. Det var fel folk som var intresserade och istället lånade jag ut honom. Han fick då fortsätta att tävla och lyckades även då bra på tävlingsbanan. Efter ungefär ett år tog jag hem honom igen då jag miste en av mina galopphästar väldigt hastigt och tragiskt.

-Jag började att tävla hoppning för att komma på fötter igen och Celtic gjorde verkligen allt för mig - en riktig gentleman. Efter ett år börja lyckan i mitt liv komma tillbaka och jag började så smått finna motivationen tillbaka in i galoppen igen. Så jag skaffade en medryttare till Celtic vilket fungerar helt ypperligt.

celtic realm nathalie johnsson
Celtic Realm med matte Nathalie på Jägersro där han ibland agerar "galopphäst" som publiken får klappa och hälsa på

 

Celtic är inte bara en fin ridhäst han är också förhäst till de yngre hästarna. Dom känner trygghet hos honom och han stärker deras självförtroende.

-Celtic är även en publikfavorit då han vid vissa tävlingsdagar på Jägersro ställer upp som uppsadlad galopphäst där folk kan komma nära och se, ställa frågor och klappa - väldigt poppis både hos Celtic och hos publiken. En mycket okomplicerad och klok häst är han och det har han alltid varit. Jag får aldrig en sån här häst igen, han är fantastisk på alla plan, familjehästen som har blivit allt-i-allo häst. 

Lotta Malmborg
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat Ulrika Holmquist med häst i Nya Zeeland redigerad privat

När vintermörkret är som mörkast och dagarna korta så är en del av den skandinaviska jockeyeliten på äventyr i olika delar av världen. Vi har tagit pulsen på tre av våra absolut mest framgångsrika ryttare som skördar framgångar i Nya Zeeland och Australien. Läs mer

Jacob Johansen 50 Jacob Johansen 50

22 februari 2024 | Nyhet

Så övervintrar Jacob Johansen

På sociala medier ser vi bilder på svenska ryttare som jobbar och njuter i solen under vintern. Nya Zeeland, Australien, USA och andra länder med ett behagligare klimat än den svenska vintern. Men det gäller inte alla. Jacob Johansen övervintrar på hemmaplan. Läs mer

Galoppåret 2023 Galoppåret 2023

Återupplev höjdpunkterna och andra stora och viktiga händelser från året som gått i årskrönikan Galoppåret 2023. Läs mer