TravGaloppMontage.width-980

På tisdag får vi se både trav- och galopplopp på Bro Parks gräsbana. Dock inte samtidigt (bilden är ett montage).

Bro Park på tisdag: Hästsportens dag med extra allt

14 juni 2024 17:14

Vill du uppleva trav, galopp och en synnerligen intressant paneldiskussion så ska du bege dig till Bro Park på tisdag. Då arrangeras Hästsportens dag, ett gemensamt initativ av Svensk Galopp, Sundbyholmstravet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport och ATG.

Det är fullspäckat med aktiviteter under hela eftermiddagen och kvällen. Bland annat kan man testa den mekaniska galopphästen Plastic Wonder eller varför inte prova ponnytrav tillsammans med Sundbyholms Travskola och låna en käpphäst och hoppa Agria ponnyklubb Glädjehoppet?

– Vi startade Hästsportens Dag för ganska många år sedan. Initiativet kom till i syfte att föra sporterna samman – över gränserna. Vi har mycket att lära av varandra och många hästägare och även aktiva står med ett ben i de olika sporterna. Debatterna har haft formen av ett panelsamtal som bland annat handlat om hur man tränar och hur de aktiva förbereder sig mentalt och fysiskt från olika infallsvinklar, berättar Sundbyholmstravets initiativtagare Stefan Eriksson och fortsätter:

– Förra året kom jag på det här med grästravspåret – tanken väcktes att flytta det här till Bro Park och då också ha panelsamtalet där. Förra året kändes det som väldigt lyckat – det var också en välbesökt paneldiskussion. Vi har bjudit in ridskolorna runt omkring och vi vill utveckla travet och göra det mer rejält så då har vi lagt fem lopp som blir en V5-omgång. Det yttersta målet är att ha en gemensam V64 – ATG är inte riktigt där ännu, men det utvecklas hela tiden. I år har vi tittat på tävlingsdagen mer och vi varvar sporterna, vilket gör att det blir ännu mer liv i dagen. Jag ser verkligen fram emot att utveckla evenemanget ännu mer och ta steg framåt. Vi har ett bra samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet, ATG, Svensk Galopp och Svensk Travsport. Jag tycker det är jättebra.

– Målet är att ha en V64-omgång nästa år, fyller Anna Öhgren från Svensk Galopp i. Hon uttrycker stor förväntan på dagen och är som marknadsansvarig på Bro Park förstås väldigt delaktig i arrangemanget.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_6776-X2

Donatello Wibb segrade i loppet "Life after Racing - Bro Park Trav sulkylopp" på Hästsportens dag förra året. I sulkyn satt Linus Lönn. Fredrik Wallin tränade. Längst till höger i bild står Jessica Ortiz Bergström som leder panelsamtalet på tisdag.

Intressant paneldiskussion

Hästsportens dag inleds med ett panelsamtal klockan 16:00. Gästerna är rid- och travsportens Pontus Hugosson, travsportens Simon Wall och galoppens Alina Öhgren. Panelen leds av rutinerade Jessica Ortiz Bergström och temat är "Inspireras för framtiden". Det är kostnadsfritt att delta.

– Det är spännande gäster med i paneldiskussionen – Simon Wall och Pontus Hugosson är stora profiler i sociala medier, där Pontus rankades som den största makthavaren inom ridsporten* just för att han når så många. Han rider fälttävlan och har dessutom montélicens. Simon arbetar mycket med avel och STL Sommartrav. Han har skaffat gård och är också en profil i sociala kanaler. Inom ridsporten har vi stora profiler med enormt många följare. I travet och galoppen är det inte lika många följare, det ska man tänka på. Galoppens Alina Öhgren är en spännande gäst och har gjort hela resan från ponnyryttare till proffs. De har alla gjort sina sportsatsningar. Vad krävs för att orka, för att ta nya steg och satsar på sina karriärer? Vi ska prata om hur vi kan lära av-, inspirera- och arbeta med varandra, säger Jessica Bergström.

Stort intresse att tävla på gräsbanan

Hela fem travlopp finns med i programmet och det är riktigt bra anmält överlag. Stefan Eriksson gläds över att se att intresset är så stort för att tävla på Bro Parks gräsbana. Hela 54 hästar finns med i programmet.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8955-X2

Jonathan Carré och Bad Manner vinner Svenska Ridsportförbundet Bro Park montélopp ifjol.

– Det är positivt att se att det är så bra anmält när vi har flyttat en del av vår tävlingsdag till Bro Park. Flera hemmatränare, till exempel Rikard S Jansson, Markus B Smedberg, Oscar J Andersson, Sibylle Tinter, Svante Ericsson, Jörgen S Eriksson med flera kommer. Även Jörgen Westholm är till exempel med. Det är också spännande lärlingar med i Simon Helm och Tom Johansson. Sedan kommer Magnus A Djuse, Sveriges kuskchampion. Jorma Kontio kommer också – bara en sådan sak. Ja, listan kan göras lång, säger en glad Stefan Eriksson.

Förra året dominerade Gävletränaren Fredrik Wallin som tränade båda vinnarna. Han har anmält tre hästar till tisdagens tävlingar. Överlag är det många fina travhästar som gästar Bro Parks gräsbana. Under kvällen bjuds det på fyra sulkylopp och ett montélopp.

Sju fartfyllda galopplopp

Bro Parks gräsbana kommer också att användas till samtliga sju galopplopp. Gillar du att spela på galopp finns många spelformer, bland annat anordnas både en V4- och V5-omgång. Två av loppen har samlat tolv hästar och ser riktigt kluriga ut så det kan löna sig att investera lite spelpengar.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_6815-X2

Stall Malmborgs Sharp Eye efter segern förra året. Han är med i år igen. Längst till vänster, bredvid tränare Caroline Malmborg, står Sundbyholmstravets marknadschef Stefan Eriksson, initiativtagare till hela konceptet.

En roligt detalj är att Green Backspin, Sharp Eye och Lancaster startar under kvällen. Vad har de gemensamt?

Jo, de vann just denna kväll förra året och kanske får publiken se en eller flera repriser?

Totalt kan man njuta av fem trav- och sju galopplopp. Missa inte att se de yngre ryttarna tävla i Ole Larsen Young Rider Championship och så firar Amatörryttarklubben 80 år!

För den som inte kan se tävlingarna på plats visas dagens lopp på ATG Live.

Program Hästsportens dag, 18 juni på Bro Park

15:00 - Mekaniska Galopphästen öppnar

16:00 - Panelsamtal “Inspireras för framtiden” i restaurangloungen.

16:45 - Kvalificeringslopp (galopp)

17:00 - Hej och välkomna från vinnarcirkeln

17:00 - Värmning trav

17:30 - Lopp 1 (galopp)

18:08 - Lopp 1 (trav)

21:28 - Kvällens sista lopp

Det bjuds på fika till alla som föranmält sig till paneldiskussionen!
Anmäl dig här: Inspireras för framtiden

Biljetter köper du på Tickster och parkeringen är kostnadsfri.

Praktisk information för dig som tänker besöka oss hittas här.

Program Hästsportens dag, 18 juni på Bro Park

15:00 - Mekaniska Galopphästen öppnar

16:00 - Panelsamtal “Inspireras för framtiden” i restaurangloungen.

16:45 - Kvalificeringslopp (galopp)

17:00 - Hej och välkomna från vinnarcirkeln

17:00 - Värmning trav

17:30 - Lopp 1 (galopp)

18:08 - Lopp 1 (trav)

21:28 - Kvällens sista lopp

Det bjuds på fika till alla som föranmält sig till paneldiskussionen!
Anmäl dig här: Inspireras för framtiden

Biljetter köper du på Tickster och parkeringen är kostnadsfri.

Praktisk information för dig som tänker besöka oss hittas här.

*Pontus Hugosson rankade på förstaplats som "Årets Makthavare Ridsport 2023", enligt Maktbarometern idrott.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Admiral de Vega TOP
Admiral de Vega TOP

Tidigare i år var han målfotoslagen i Stockholms Stora Pris. I söndagens Lelles Open Mile (L) på Bro Park hade Admiral de Vega marginalerna på sin sida. Med Elione Chaves i sadeln säkrade den Annike Bye Hansen-tränade fuxen årets första viktoria genom att avvisa starkt avslutande Mozart i den 1 600 meter långa uppgörelsen. Läs mer

King David TOP2
King David TOP2

På söndag avgörs listedlöpningen Lelles Open Mile (L) på Bro Parks gräsbana. Hästar som King David och Admiral De Vega och flera andra av Skandinaviens främsta milers kommer till start. Läs mer

Derbykurva 2024
Derbykurva 2024

Ett allvarligt startboxhaveri lade rejäl sordin på galoppfesten i Malmö. Men redan på måndagskvällen återupptogs tävlingarna och den 107:e Derbyvinnaren kunde hyllas på Jägersro. Den närmaste veckan blir förhoppningsvis lugnare. Bro Park bjuder in till ett fint program på söndag med bland annat Listed-löpningen Lelles Open Mile. Läs mer