Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Boxing Day värmde upp inför större uppgifter

18 juni 2013

Bent Olsen-tränade Boxing Day befäste sin position som en av Skandinaviens främsta treåringar på Täby Galopp i lördags kväll. Under Rafael Schistl blixtrade Galileo-sonen till över upploppet och bärgade en smått överlägsen triumf.

Boxing Day
Boxing Day visade varför han är en av Skandinaviens högst rankade treåringar genom att bärga en lekande lätt viktoria under Rafael Schistl.

Med ett formtal på höga 85 hade danske Boxing Day en ren straffspark på pappret. Rafael Schistl parkerade genast den fint härstammade englandsimporten i rygg på ledande Zavijava (Santos). När han sedan lyfte ut Galileo-sonen i ett fritt spår i början av upploppet sa det bara pang! Med ett par rappa galoppsprång tog Boxing Day resolut över kommandot och accelererade undan till en lekande lätt triumf. Zavijava höll klart godkänt som tvåa och Green Harmony (Gråberg) slutade trea.

- Boxing Day var riktigt ”keen” idag och det var inte helt enkelt att hålla kvar honom bakom ryggar. När jag sedan släppte av honom över rakan gjorde han det väldigt lätt. Det fanns krafter sparade när vi skar mållinjen, sade Rafael Schistl.

Tidigare i år vann Boxing Day Jyllandslöb med 220 000 kronor i föstapris. Det ska onekligen bli intressant att följa treåringens fortsatta matchning. Tränare Bent Olsen har redan nämnt Scandinavian Open Championship (Gr 3) på Klampenborg som en möjlig uppgift för Lone Kaj-Nielsens hingst.

Äntligen en fullträff för Cattlemans Clipper

Vanja Sandrup-tränade Cattlemans Clipper är en härlig kämpe som sällan gör någon slät figur i loppen. I kvällens avslutande Silverhandicap fick Richard of York sonen in den första fullträffen på nästan två år. Under Manuel Santos tillbringade sexåringen en stor del av de 1 950 meterna i draget bakom ledarduon Great Choisir (Schistl) och Hawk And I (Reilly). Först i utgången av slutsvängen lämnade Cattlemans Clipper sin position närmast railen, plockade fram en extraväxel med 300 meter kvar och drog till slut det längsta strået efter ganska jämn upploppskamp med Picnic (Solis).

- Cattlemans Clipper var riktigt på hugget idag och låg på ganska mycket under loppet. Men upplägget blev trots allt riktigt bra, han måste jaga andra hästar för att få till det. Den stora uppgiften i år blir SM, meddelade Vanja Sandrup.

Valparaiso bäst på dirttrack

V65-inledningen, tillika TrioKomben, utmynnade i en lätt seger för favoritspelade Valparaiso. Under lärlingen Anna Pilroth klev den norskfödde fyraåringen tidigt fram som tvåa snett utvändigt om ledande Cappuccino (Sandh), övertog taktpinnen en bit in på upploppet och hade inga problem att hålla undan för positivt avslutande Mount Alexander (Gråberg) över de avslutande 200 meterna.

- Valparaiso kändes riktigt fin i dag och det fanns krafter sparade in i mål. Han är helt klart ett strå vassare på dirttrack jämfört med gräs, sade Anna om den Pia Höiom-tränade Academy Award-sonen.

Lätt för Clan Piper

Annika Källse-tränade Clan Piper kom från en mersmakande tredjeplats bakom Mal And Dave och det var ett formbesked som visade sig räcka långt i V65-2, en treårslöpning över 1 200 meter. När Swinging Lass (Solis) gjort sitt i ledningen gav Per-Anders Gråberg Exceed-sonen marschorder i början av upploppet. Englandsimporten svarade bestämt med att accelerera undan till en lekande lätt trelängdersviktoria.

- Jag hade visserligen hoppats på att Clan Piper skulle följa med i ryggar lite längre, men trots det såg det ut som om han kopplade av fint under loppet. Han bröt dock ut lite väl mycket i utgången av svängen och det är något vi får träna på, sade Annika Källse, som äger Clan Piper tillsammans med Stall Gången.

Bakom vinnaren gjorde Peter Åbergs båda hästar Little Warrior och It’s Money Honey det fint som tvåa respektive trea.

Tragedienne, en perfekt födelsedagspresent

När fältet svängde in på upploppet i Bronshandicapen över 2 400 meter såg det ut som om Annika Källse skulle få göra ytterligare ett besök i vinnarcirkeln. Top Tinker (Reilly) hade nämligen reglerat det sex hästar starka fältet från start och höll fortfarande ett bra tempo tätt följd av stallkompisen Vodka Luge (de Geer). Men Madeleine Smith hade en pollett sparad ombord på 11-oddsaren Tragedienne. Över de avslutande 150 meterna blev Källses stallduo ett lätt byte för den fyraåriga Traditionally-dottern och segermarginalen skrevs till slut till en dryg längd.

- Madeleine har fått förtroendet att rida flera av våra hästar och idag blev jag riktigt imponerad av hennes ritt. Taktiken fungerade helt perfekt. Tragedienne fick upp farten i tid och sedan ökade hon bara tempot över upploppet, analyserade tränare Kerstin Helander, som hade dubbel anledning att fira den här lördagskvällen. Det här var nämligen även hennes födelsedag. Svensk Galopp säger stort grattis!

My Alibi skrällde i amatörloppet

Ett tävlingsuppehåll på nio månader och högsta startspåret var inget som hindrade My Alibi att hemföra Amatörhandicapen tillsammans med välridande Mette Kjelsli. Den Lars Bäck-tränade fuxen kunde inte vara med i startrusningen där främst Bit Noble stod för farthållningen, men förbättrade sig i ingången till slutsvängen och skaffade sig ett perfekt slagläge i början av upploppet. Med 300 meter kvar gav Mette Most Welcome-sonen ett par lätta påminnelser och sedan var segern aldrig i fara. Miss Success spurtade plusbetonat och bärgade andraplatsen för Elin Ahlin.

Lördagens V65-omsättning lyckades precis ta sig över 700 000 kronor. För sex rätt betalades 6 800 kronor.

Andra raka för Castros tvååring

Tränare Francisco Castro hade än en gång skickat upp Ahora Metalimo till Täby Galopp. Den tvåårige skimmelhingsten hade inga som helst problem att infria favoritskapet i dagens inledande Tvåårslöpning. Från en invändig position i draget bakom en tätduo bestående av Thelonious (Rios) och Ferrita (Solis) tog sig Verglas sonen ut en bit i banan i början av upploppet och drog undan till en lätt seger. Thelonious höll starkt som tvåa.

- Ahora Metalimo gick som förväntat idag och precis som vid den senaste starten gav vi honom en lugn inledning. Hästen blir bättre för varje start och får han bara hålla sig frisk startar vi honom i Malmö Stads Pris på Derbydagen, sade Francisco Castro, som äger hästen tillsammans med Metalimo AB i Malmö.

Ahora Metalimo reds till seger av Rafael Schistl, som är tillbaka i sadeln efter några veckors avstängning.

- Ahora Metalimo var lite seg från start, men väl inne på upploppet visade han riktigt fin ”turn of foot”, sade Rafael.

En fin sommarkväll på galoppbanan

Direkt efter tävlingarna drog Cotton Eye Joe Show igång på scenen samtidigt som ett lätt sommarregn började falla över galoppbanan. Även ett gäng line dansare hjälpte till att lyfta stämningen ytterligare. Konceptet med en sommarkväll på galoppbanan har fått en lovande start. Nästa lördag tar Jägersro över takpinnen och sedan är det stor final på Täby Galopp den 31 juli med bland annat Magnus Carlsson på scen.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer