Foto: Steven Cargill
Espen Hill 7

Madeleine Smith och Espen Hills skötare Oliver Dale firar efter målgång!

Blev historiska i storloppet – nu hyllas Madeleine och Espen Hill av fansen

20 september 2023 10:14

I söndags skrev hemmahoppet Espen Hill och Madeleine Smith historia när de vann storloppet Stockholm Cup. För andra gången någonsin vann en kvinna loppet och det var 39 år sedan en svenskuppfödd häst lyckades vara först över mållinjen.

Nu strömmar hyllningarna in.

– Att så många är så vänliga och hejar på oss är en fantastisk känsla, säger Madeleine Smith.

Årets största galopplopp Stockholm Cup avgjordes under söndagen den 17 september och en av förhandsfavoriterna var Espen Hill och jockeyn och tränaren Madeleine Smith som gick ut i loppet för fjärde gången. Espen Hill som gjort fina prestationer varje gång, men som ännu inte lyckats vinna loppet.

Den här gången stämde dock allt och Espen Hill och Madeleine Smith tog äntligen den efterlängtade segern i storloppet.

Inte nog med att Madeleine vann – hon är dessutom den andra kvinnan i galoppens historia som vinner Stockholm Cup. Första kvinna att vinna loppet var Susanne Berneklint 1994.

– Det var på tiden att jag fick vinna. Det är en mansdominerad sport och det är svårt att slå igenom som tjej i de här loppen. Men Espen Hill gav mig 300 procent och det är jag glad över, säger hon.

Hur var känslan när ni var först över mållinjen?

– Jag har fortfarande svårt att ta in det, att vi vann. Det är en enorm lättnad – att få vara först i ett lopp som man velat vinna så länge. Vi har ju varit med fyra gånger och det är en bedrift bara att vara med så många gånger. Det är hög klass så det är svårt att ligga på topp i så många år, förklarar hon.

Foto: Steven Cargill
Espen Hill 2

Jockeyn och tränaren Madeleine Smith gör segergest efter att ha vunnit det prestigefulla loppet Stockholm Cup på Bro Park.

Efter segern fick Madeleine ta emot jublet från de 2 000 åskådare som kommit till Bro Park.

– Stämningen var helt enorm – det var galet. Vilken varm och mysig publik det var, konstaterar hon.

Efter segern har även hyllningarna strömmat in på sociala medier. ”Helt imponerande stort grattis Malle”. ”Stort grattis jag grät”. ”Ett jättegrattis det är du och Espen Hill verkligen värda. Så glad för din skull!” Det är bara några av reaktionerna.

Dessutom har folk ringt och smsat Madeleine för att gratulera till framgången.

– Det är kul att alla är så vänliga och unnar oss det här, det känns jättebra. Och det är extra kul att vi vinner med en svenskuppfödd häst. Att vi slår både den franska (Big Call) och den engelska hästen (Outbox), säger hon och fortsätter:

– Jag har inte ens hunnit öppna alla grattis-sms som jag fått. Men det är jättekul att de hejar på oss, det är en fantastisk känsla, säger hon.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8916 copy

Espens Hills ägare (och även Madeleine sambo) Börje Wetterlind var lycklig efter triumfen och firade segern med att sjunga i vinnarcirkeln.

Hur firade ni segern?

– Vi åkte in till stan och firade lite. I helgen blir det tävlingar i Malmö, men så fort vi får tid ska jag bjuda alla mina anställda på hummer så vi får fira det här tillsammans, säger hon.

Espen Hill är en familjehäst då Madeleine både rider och tränar – äger gör hennes sambo Börje som firade segern med att sjunga ”We are the champions” i vinnarcirkeln på Bro Park.

– Han är så glad efter segern och väldigt stolt över hästen.

Hur stort är det här för dig?

– Det är den största segern för mig. Och det här visar att man får lön för mödan, det gäller att aldrig ge sig. Du ska inte ge dig utan fortsätta kämpa och aldrig ge upp.

Till sist, hur ser planerna ut nu för Espen Hill?

– Än så länge har han bara tagit det lugnt och inte tränat. Vi får se om det blir Jägersro om ett par veckor och sedan Bro Park. Då blir det dirttrack och där är han inte lika vass så vi får se hur långt det räcker, säger Madeleine.

Återupplev stunden!

Se hur det gick till och annat roligt extra material i videon nedan.

Mer om Espen Hill

Valack, född 2016
Ägare: Börje Wetterlind, BeWe HorseShoes AB
Tränare och jockey: Madeleine Smith
Uppfödare: Katarina Jacobson
Hemmabana: Bro Park

Hästen har just nu en 50% i segerprocent! (På 30 starter har han vunnit 15 av dessa lopp)

Mer om Espen Hill

Valack, född 2016
Ägare: Börje Wetterlind, BeWe HorseShoes AB
Tränare och jockey: Madeleine Smith
Uppfödare: Katarina Jacobson
Hemmabana: Bro Park

Hästen har just nu en 50% i segerprocent! (På 30 starter har han vunnit 15 av dessa lopp)

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Free House och Jessica Long Free House och Jessica Long

15 februari 2024 | Nyhet

Nu är vårens kursprogram klart

Nu är vårens kurser öppna för anmälan! Under våren och försommaren arrangerar vi en introduktionskurs, en amatörtränarkurs, två tappskokurser, tre ponnylicenskurser och två ryttarlicenskurser samt utbildningsdagar för ryttare. Läs mer

Ulrika Holmquist TOP Ulrika Holmquist TOP

8 januari 2024 | Nyhet

Video: Profilen Ulrika Holmquist

I denna korta intervju får du lära känna 30-åriga jockeyn Ulrika Holmquist. Läs mer

Bro 20231216 Champions Bro 20231216 Champions

Säsongen 2023 på Bro Park är slut. Under finaldagen blev det tyvärr bara ett lopp som reds då mildvädret som kommit in under fredagskvällen förändrade banunderlaget under förmiddagen så till den milda grad att beslutet om att ställa in resterande lopp fattades. Dagen avslutades i dur då restaurangens populära julbord med god mat dukades upp och en välbesökt championatfest tog vid där också samarrangerande Stockholms Galoppsällskap (SGS) var med och delade ut sina priser till eldsjälar och fyrbenta hjältar. Även Amatörryttarklubben (ARK) delade ut priser. Läs mer