Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Apocal en gyllene häst även på slätt

18 juni 2013

Anrika steeplechasen Gyllene Hästen kom att ridas som 4000 meter slätlöpning på gräset, sedan hinderbanan befunnits vara alltför hård från djurskyddssynpunkt, i frånvaro av regn den senaste tiden.

Apocal
Apocal och Jennie Österberg var starkast över 4000 meter på släta banan.

Sedan Neptune Joly strukits deltog fyra hästar och Dix Huit Cyborg anförde mesta tiden, med övriga tre avvaktande bakom. På sista varvet kom den väntade tempoökningen, och det var Jennie Österberg-ridne Apocal som var starkast på sista halvvarvet och till slut vann mycket lätt med 6 längder före Lights Out och med ytterligare ett 15-tal längder till Dix Huit Cyborg.

Kim Stern i Sävsjö äger och tränar den 6-årige Irlandsimporten, som senast vann Måns Alexanderson Memorial på Strömsholm.

– Vi ville testa honom på Österängen för vi har för avsikt att starta honom i Svenskt Grand National nästa år. Visst var det roligt att vinna idag, men det hade varit ännu roligare om loppet hade ridits över hinder, kommenterade Kim, som själv har för avsikt att börja rida hinderlopp.

– Tiden har inte riktigt räckt till för att jag ska hinna träningshoppa tillräckligt, men nu ska jag tillbringa en vecka hos Dennis Persson för att få hoppa i sällskap och få tips av etablerade kollegor.

Tuffa amatörryttaren Jennie Österberg finns numera med i de flesta hinderloppen och har ju tidigare två placeringar över de fasta hindren med just Apocal. Årets upplaga av Gyllene Hästen kommer dock enligt uppgift inte att räknas som en hinderlöpning i statistik och avseende hästs kvalifikation, vilket tidigare varit praxis när hinderlopp flyttas till slätt. Förhoppningen är att ett riktigt Gyllene Hästen över steeplechasehinder kan ridas senare i år.

Superman flög hem Lindarängen

Häckbanan var inte lika hård som steeplechasebanan och hästarna hoppar inte riktigt lika stort, så man avhöll Lindarängen Memorial på häckbanan som planerat med 6 hästar. Fyraåriga Mrs Casino Royal med Christopher Roberts satte fart på tillställningen och höll större delen av de 3800 meterna, men på sista halvvarvet kom Superman och Niklas Lovén obevekligt närmare och passerade med en längd till slut.

Faldor spurtade bra till tredje före trevligt comebackande Maybellene och Buenos Aires blev femma, medan Trooper bröt ut och sprang igenom en infångare på sista varvet, men dessbättre kunde både häst och ryttare gå hem för egen maskin.

– Superman kom till mig vid årsskiftet, efter att Nils Adlercreutz hade lyckats förhandla med den tidigare ägaren om att överta hästen. Vi har haft ögonen på honom en tid, på grund av släktskapet (halvbror) med Lights Out, förklarade Dennis Persson, som ju tränar båda hästarna.

– Superman hoppar bra och kommer säkert att kunna starta i steeplechase så småningom men han har ju fortfarande slätlopp som passar också så vi har alla ”options open”, menade tränaren om den 5-årige sonen till Palatal som närmar sig sin första miljon.

Linus på linjen

Maidenlöpningen reds över 1150 meter gräs med fem hästar efter tre strykningar och efter en avvaktande första halva lät Gustavo Solis sin ritt Linus gå upp utvändigt om ledaren och avgjorde sedan säkert med 1,5 längd tillgodo på favoriten Pine Wood, och med Smilla som trea.

Linus ägs av Svista Säteri som brukar sälja sina åringar på auktionen, men Linus hade då en sårskada som gjorde att han blev kvar hemma. Han visades dock vid Breeze Up-auktionen för tvååringarna i maj, men intresset var inte tillräckligt stort, och nu är den Bo Helander-uppfödde Songline-sonen, som här tjänade 95.000 kr på ett bräde inklusive svensksegerbonusen, inte till salu längre, berättade tränaren Kerstin Helander.

– Modern Dona Li startade bara en gång men hon är genom modern Dona Delphia, som vi köpte av Erik Söderberg, syster till goda hästar som Donn Eagle och Don Swann.

– SM för 2-åriga är ett troligt delmål för Linus till hösten, bekräftade tränaren.

Cruikadyke dök till seger

En silverlöpning över 1600 meter gräs gick planenligt till favoriten Cruikadyke efter ledning från start till mål under Manuel Martinez och med Cherokees Smoke och Vas på platserna närmast.

Catharina Vång tränar brittimporten efter Kyllachy hemma på gården i Bälinge utanför Uppsala.

– Det var lite svettigt att se honom på upploppet när de andra närmade sig, men han gjorde det bra, konstaterade hon.

Start med försening

Efter tre strykningar var det tio hästar som cantrade till start inför Breeders’ Trophy Mile Consolation, men i samband med lastningen fick en häst panik och gick över i sin box, vilket skrämde grannen så att den kröp under boxgrinden och kom lös. Det blev ett par varv på gräsbanan innan hästen kunde fångas in och loppet reds ungefär en kvart efter utsatt tid.

När loppet gick var det innerspårets Singing Mom som fullkomligt exploderade ur sin startbox och gick till ledningen, och där fick hon hållas länge utan att någon kunde nå henne. På allra sista biten kom danska gästen Larchmont under stilryttaren Lennart Hammer och passerade i hög fart till segermarginal med 3 övertygande längder.

Singing Mom höll bra till andraplatsen före Qvick Silver, som följdes av Alvena Quling och Sixty Four.

Vinnaren tränas av Hanne Bechmann, som representerades av sin bror Sören Jensen.

– Larchmont har tidigare visat fin form så det kom inte som någon överraskning, menade Sören om segern, som var den andra på fem starter för den danskuppfödde sonen till Academy Award.

Bara gräslopp

Denna varma sommardag med idel gräslopp reds även en vanlig Bronshandikap över 1600 meter på en ovanligt bra tid när Mesyaal och Ambroise Reilly vann lika överlägset som oväntat på 1.37,3.

Gräsälskaren Black Orchid spurtade fint till andrapriset före Ille Faciet, som tycks vara inne i en positiv trend.

Yvonne Durant tränar brittimporten efter Alhaarth åt Urban Blomquist Hästtransporter AB, som kunde bekräfta att hästen trots segern fortfarande är till salu.

Nadja Bellander

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer