Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Amazing Tiger från start till mål

18 juni 2013

Amazing Tiger har fått en riktigt bra start i tränare Peter Jardbys regi. I V4-omgångens inledande Falsterbo-löpning klev fyraåringen undan till en överlägsen seger. En prestation som skvallrar om att vi kan få se Amazing Tiger i lite större sammanhang framöver.

Amazing Tiger
Amazing Tiger och Dina Danekilde kontrollerade V4-inledningen från start till mål.

Tillsammans med Dina Danekilde tog Amazing Tiger genast hand om taktpinnen över de 1 730 meterna. I utgången av slutsvängen lämnade den fyraåringen sina sex konkurrenter bakom sig och accelererade undan till en överlägsen triumf på fina tiden 1,47.4. Treårige Halos In The Hall höll med knapp marginal undan till andraplatsen före Johnny Ola.

- Vår tanke är att Amazing Tiger ska bli lika bra som Prince Hamlet var ifjol. Dina fick instruktioner om sända fram honom till ledningen om ingen annan gjorde det och det visade sig vara en lyckad taktik. Så här långt har vi inga större planer för Amazing Tiger utan vi tar en start i taget, sade Peter Jardby, som äger Tiger Hill-sonen tillsammans med pappa Bo, syster Wiveka och Bo Andersson.

Amazing Tiger är uppfödd av Gestüt Karlshof i Tyskland och tog här sin tredje seger i den femte starten för året.

El Harra tog första segern

Ett utvändigt startspår var inget som hindrade El Harra från att infria favoritskapet i V4-2. Under den välridande lärlingen Valmir De Azeredo klev den irlandsfödde fuxvalacken resolut fram utvändigt om ledande Swedish Step runt slutsvängen och en bit in på upploppsrakan hade de båda hästarna skaffat sig ett rejält övertag till det övriga fältet. Över de avslutande 100 meterna fick Swedish Step ge upp duellen och El Harra kunde i relativt säker stil bärga karriärens första seger i femte försöket.

- Om vi bortser från det höga startspåret så var jag ganska övertygad om att El Harra skulle fixa den här uppgiften. 1 200 meter verkar vara rätt distans för honom. Vi testade 1 730 meter tidigare i år och det visade sig vara för långt, sade Bodil Hallencreutz, som äger El Harra tillsammans med sin dotter Emelie.

13 – lyckonumret för dagen

 

Startspår 13 visade sig vara ett vinnande utgångsläge även i V4-3, ännu en handicap över 1 200 meter. Andrés Polanco sände genast fram Gifted Lass till ledningen, svängde in på upploppet i ett par längders ledning och därefter var segern aldrig i fara. Lena Natt och Dags åttaåriga sto avgjorde med tre komfortabla längder före favoritspelade Alabama. Det här var Andrés Polancos första seger på Jägersro.

Första årssegern var det även för Gifted Lass, som varit ute i ganska tuffa gäng i sina senaste starter.

- Gifted Lass har haft lite otur tidigare i år, men får hon bara fronten så säljer hon sig dyrt. Kul att Andrés fick vinna med henne idag, sade Lena Natt och Dag.

Tur i oturen för Fredrik

I det här loppet ådrog sig Fredrik Johansson en skada på benet i samband med att Storm Swede bröt snett ut ur starboxarna. Fredrik fullföljde loppet utan stigbyglar och togs därefter om hand av sjukvårdspersonalen på banan.

- Foten bara slets ur stigbyglarna och jag hade inte en chans att hålla den kvar, berättar Fredrik, som efter bandagering tog sig in till akuten för att få benet närmare undersökt.

Lyckligtvis var det bara en rejäl stukning den här gången. Tur i oturen för Fredrik som haft två långa skadeuppehåll det senaste året.

- Just nu har jag väldigt ont i benet och det har svullnat upp ordentligt. Men jag räknar ändå med att kunna rida på lördag, säger Fredrik på torsdagseftermiddagen.

Stark sverigedebut av Wide Ranging

Spets och slut var det vinnande receptet den här lunchen. I V4-finalen tog Katharina Stenefeldts nyförvärv Wide Ranging genast hand om taktpinnen för Elione Chaves. Runt slutsvängen skakade den fint härstammade skimmelhingsten av sig sina närmaste konkurrenter och drog undan till en väldigt lätt seger i sin blott andra start i livet. Favoriten Fashion och Mrs Crow gjorde upp om placeringarna bakom vinnaren.

- Jag köpte Wide Ranging på auktion i England i våras. Det var ingen som ville lägga ett bud på honom så omedelbart efter han gått ur ringen sprang jag ut och köpte honom för en billig peng, sade Katharina Stenefeldt.

- Han har svarat väldigt fint på träningen de senaste månaderna. Med tanke på den fina härstamningen kan han säkert bli en nyttig häst framöver.

En V4-omgång som omsatte goda 1,6 miljoner kronor betalade 4 258 kronor för fyra rätt.

Favoriten avgjorde med huvud

Utanför streckspelet reds en kvalitativ uppgörelse över 2 400 meter. Wyclef och Annelie Hollstenius anförde det fem hästar starka fältet fram till upploppets början. Därefter tog Satang över tillsammans med Jacob Johansen. Favoritspelade Classical World var inte sen med att svara och de två hästarna utkämpade en fin duell över de avslutande 200 meterna. När mållinjen skars var det dock Classical World som hade huvudet först under Lennart Hammer.

- Visst blev det hårt sista biten, men Classical World var ganska lugnt tagen inför dagens start. Nu kommer vi tillbaka till GHR Gold Cup den 9 september och sedan blir det Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning, sade Torben Christensen, som även tränar måltrean Take A Chance.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer