Adrenalin, fart och utmaning. Därför satsar tre unga tjejer på hindersporten

11 maj 2020

Årspremiär på Göteborg Galopp och naturligtvis är det häcklopp på programmet. Vi har tagit pulsen på tre unga tjejer som alla kliver in i sporten; Annie Nilsson–Lindahl, Alina Öhgren och Michelle Rosenqvist.

Lite kul är det att de representerar hela galopp-Sverige. Annie från Jägersro, Alina från Bro Park och Michelle från Göteborg Galopp. De rider lopp 8, en Maidenhäcklöpning, och även om två av dem gjort en start över hinder har ingen kommit i mål.

# Michelle Rosenqvist, 15 år, red en steeplechase på Blommeröd, men hästen Call Me Back bröt ut på första hindret.

Vi fick en dålig start och blev lite utputtade, så hästen ville helt enkelt inte hoppa hindret när han inte kom rätt, säger Michelle.

# Annie Nilsson–Lindahl, 23 år, red i samma steeplechase som Michelle, men ramlade av.

Hästen hoppade mig ur sadeln, erkänner Annie. Nu har jag tränat mer och ska hålla i manen så jag ska komma runt.

# Alina Öhgren, 19 år, gör första starten över häckar.

Jag får väl skylla på Elliot ([brodern Elliot Öhgren som är en etablerad hinderryttare]. Eftersom han hoppar så har alla undrat när jag skulle börja.

Alla tre tjejerna är etablerade inom slätlöp. Annie är jockey, Alina och Michelle är amatörer – men alla har en god erfarenhet och har vunnit lopp.

Nu handlar det om ytterligare en dimension, 3200 meter och dessutom över häckar.

Michelle Rosenqvist Göteborg 190707 foto Stefan OlssonMichelle Rosenqvist inför sitt första amatörlopp förra året. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Det är ännu mer adrenalin är slätlöp, säger Michelle som rider Eddie Shoestring som tränas av mamma Susanne Sivrup–Rosenqvist.

Den minnesgode kommer säkert ihåg att Eddie Shoestring var hästen som Michelle debuterade på även i slätlöp. Nu ska han även bära henne över häckarna.

Det går säkert bra. Jag känner honom så väl och det är jag som har hoppat in honom. Han är ingen som skulle stanna för ett hinder eller dumma sig på något sätt.

Annie Nilsson–Lindahl rider Moulin Magique och känner sin häst väl efter många lopp – och träningar – tillsammans.

Jag red henne vid hennes senaste seger och det är en snäll och juste häst. Jag tror inte att det blir några problem.

Moulin MagiqueAnnie-Nilsson Lindahl och Moulin Macique efter en slätloppsseger på Göteborg Galopp. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Efter fallet i Blommeröd och Annie och övat en hel del tillsammans med tränaren Roger Osberg och hans sambo.

Det är riktigt roligt att hoppa, säger hon och avslöjar att hon just när vi talas vid är ute för att hoppa i terrängen.

Alina Öhgren hade egentligen inte alls tänkt rida häcklopp, inte ens rida slätlopp. Men vi kan skylla allt på brodern Elliot. När han började rida slätlopp kände Alina pressen och tog licens.

–  Jag hade egentligen inte tänkt det, men sedan jag fick rida fullblod var jag fast i sporten.

Nu har proceduren upprepat sig, Elliot har gått före och Alina hakat på.

Jag sa när jag skulle rida mitt första slätlöp att det kanske blir en och annan gång, men det var så roligt. Nu säger jag samma sak om häcklöp, så vi får se.

Alina erkänner i alla fall att det känns lite nervöst, ungefär som när hon red sitt första slätlöp för några år sedan.

Det kändes som en blackout när jag kom i mål, jag mindes inte något av loppet.

Men nu är hon – precis som de två andra – mer rutinerad och van. Det är upplagt för ett spännande maidenlöp i Göteborg på söndag.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg Quebello_S3I7774 vinner Oslo Cup på Övrevoll 25 juni.jpg

Han har inte mycket rutin och kom i gång ganska sent för att vara galopphäst, men utvecklingen har varit explosionsartad sedan Quebello började tränas av Tobias Hellgren. Hur är det då för en relativt ny proffstränare att få en riktig reklamhäst i stallet? Läs mer

Det har inte varit något höjdarväder i Oslo under veckan, men dirttrackbanan, som alla lopp reds på denna dag före den stora dagen, var i ett fint skick och klassades som god. Det blev också två svenska segrar.

Dragonfly (e. Appel Au Maitre) reds av Anna Pilroth till en klar seger över 2500 meter. Ekipaget kom för ovanlighetens skull bakifrån och var bara starkast till slut när de andra ridit klart över en krävande distans. En fin insats. Tobias Hellgren tränar och Stalltrollet äger. Hon är uppfödd av C Söderberg, Kraftkonsult, D Wirenstål.

Marie Lustig-tränade Penny Lane (e. Helsinki) segrade i sista loppet över 1600 meter under Emelie Gustafsson som deläger ihop med Grytåsa Ridcenter. Scanstar Farm AB är uppfödare. Stoet har en lysande säsong och tog fjärde årssegern, varav tredje på Övrevoll.

–Hon är en jättebra häst. Jag tänkte att det här kommer att bli en kanonhäst, men så blev hon påriden i Göteborg och föll och det tog nästan ett år att få tillbaka hennes självförtroende. Vi tar ett lopp i taget, vi tar det sakta, berättade en glad Marie Lustig i vinnarcirkeln.

Läs mer: Resultat, nyheter, referat och kommande tävlingsdagar på Ovrevoll.no

Foto: ©hesteguiden.com
Dragonfly_S8I9908 i vinnarcirkeln Övrevoll 18 augusti.jpg
Hard one to please fredagsblogg.jpg Hard one to please fredagsblogg.jpg

Norsk Derby på söndag, svenskt i England och Tyskland under helgen, fina resultat utomlands, Tobias Hellgren tränar travare, Fiftyshadesfreed vann Göteborgs Stora Pris och Baaeed är i en klass för sig. Det är några av ämnena i veckans fredagsblogg, där Niclas Cronberg skriver om aktuella händelser på galoppbanan. Läs mer