Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

1000 lopp på Göteborg Galopp – vi ser tillbaka på några av de bästa minnena från banan

9 juni 2020

Den 13 juli 2002 invigdes Göteborg Galopp. Den 10 juni 2020 rids det 1000:e loppet på banan. Vi har frågat tio jockeys, tränare, spelare och arrangörer om deras bästa minnen från de första 19 säsongerna på Göteborg Galopp.

göteborg programDet allra första loppet på Göteborg Galopp. 

Tränarna - tripplar, målfoton och tolvåriga vinnare

Tränare Pia Höiom fick göra tre besök i vinnarcirkeln inom loppet av några timmar, när hennes hästar vann lopp 6, 7 och 9 samma tävlingsdag:

– Mitt bästa minne är när mina hästar tog en trippel på Göteborg Galopp år 2014! Golden Shine vann amatörloppet med Josefin Landgren i sadeln, Labwah och Per-Anders Gråberg vann ett stort arablopp och Darjeeling och Nicole Nordblad avslutade med seger i det sista loppet. Det var väldigt speciellt eftersom Göteborg är min hemmabana, säger Pia. 

Åsa Edvardsson är tränare med bas i Brålanda norr om Göteborg:

– Mitt sportsligt bästa minne är när Zafir Zaid vann – tolv år gammal! Det var den 2 juli 2017 och bara några dagar tidigare hade han vunnit på Övrevoll. Dessutom är det väldigt roligt att Fred Armstrong Cup är tillbaka i Göteborg, säger Åsa. 

Lotta Månsby är amatörtränare i Nödinge strax utanför Göteborg och minns flera fina segrar på banan:

– Mitt roligaste galoppminne i Göteborg var den 18 augusti 2013. Då startade mina båda hästar Forward Planning och Saint Sebastian i samma löpning, med 139 800 i prissumma. Forward Planning slog Saint Sebastian med uppförstorat målfoto! Det sportsligt största minnet var när jag äntligen fick vinna Göteborgs Stora Pris med Vallance Road år 2018, berättar Lotta. 

Vallance Road Ulrika Holmquist foto Stefan OlssonLotta Månsby-tränade Vallance Road och Ulrika Holmquist vinner 2018 års Göteborgs Stora Pris före Hills And Dales och Varlo. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Ryttarna: Storloppssegrar, ponnylopp och en istadig häst

Segern i Göteborgs Stora Pris är också det som slår högst för jockeyn Ulrika Holmquist:

– Mitt bästa Göteborgsminne är när jag vann Göteborg Stora Pris med hemmahästen Vallance Road! Ett annat fint minne är att jag var inne på banan som barn, strax innan den öppnade, och red på pappas axlar nedför upploppet. Det var häftigt!

Jockeyn Malin Holmberg har också ett härligt barndomsminne från banan:

– Mitt bästa minne är från öppningsdagen av Göteborg Galopp! Jag var med i ett uppvisningslopp med ponnyer från alla kategorier. Jag red min B-ponny som hette Chicko IV och anledningen att jag kommer ihåg det så väl är för att vi sprang förbi D-ponnyn! Det var såklart jätteroligt när man var liten. Ett annat fint minne är från förra året när jag vann Kopparmärralöpningen med Foxcatcher – min första seger på Göteborg Galopp! 

Jockeyn Anna Pilroth har ridit många vinnare på Göteborg Galopp, men i det lopp som hon minns bäst tog hon sig faktiskt inte i mål: 

– Mina starkaste minnen från Göteborg är de komiska! Det jag har skrattat mest åt under åren är ett minne från 2011, när jag red Marcelis och han vägrade ut sig i en häcklöpning. När vi kom in på bortre lång för andra gången så tyckte hästen minsann att det var nog – det var som om han sa ’Ett varv till, du måste skämta!’. Så han slog på en tvärnit och jag landade mitt i hindret. Det var dessutom på ett smalt ställe på banan, där man inte kan rida runt hindret. Så vi fick snällt stå och vänta tills de andra hade gått i mål, innan vi kunde rida tillbaka, berättar Anna.

FerryverygoodAnna Pilroth på en mer lyckad dag på Göteborg Galopp - här med seger tillsammans med Ferryverygood den 31 maj i år. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Spelarna: Lyckade - och inte så lyckade - spel 

Lars Gradin har varit engagerad i Göteborgs Galoppsällskap i många år. Han är dessutom en mycket duktig tippare och många har träffat på honom i speltältet på Göteborg Galopps tävlingsdagar: 

– En tävlingsdag, säsongen 2006 tror jag, jobbade jag som vanligt med spelinformation till besökare som hade liten eller ingen erfarenhet av att spela på hästar. En av dessa, en dam på uppåt 70 förklarade att hon var traventusiast och visste hur man spelar men inte visste hur galoppens eget spel, komben, fungerar. Jag förklarade att man ska tippa ettan och tvåan i loppet och att de måste komma i rätt ordning. Det förstod hon naturligtvis på en gång och jag förklarade olika varianter på hur man fyller i kupongen om man vill gardera. Nästa fråga var om jag hade några bra tips. 'Ja, kanske det!', sa jag. 'Jag har nyss spelat själv och gjort en femkronors ”fyra runt om”, alltså att man tar med fyra hästar som både etta och tvåa. Det blir tolv rader gånger fem kronor, alltså 60 kronor.' Hon svarade: 'Då spelar jag samma rad som du. Går den in ska du få en kram!'. Och den gick in och gav 65-70 gånger, så jag fick min kram!

Malmöbon Niclas Cronberg är en av Sveriges främsta spelexperter och har inte missat många lopp på Göteborg Galopp:

– Ett minne som verkligen har etsats sig fast är från ett sprinterlopp under det första året som banan var öppen. Vi var fyra stycken som åkte upp till Göteborg från Malmö tillsammans. Två av oss - inklusive mig - trodde att Manaaweel, riden av Kim Andersen och tränad av Fredrik Reuterskiöld, skulle vinna. Vi visste den var matchad för det här loppet. De andra två var helt inne på att Poles Apart, tränad av Lennart Jarvén och med Kalindi Jarvén i sadeln, skulle vinna. Det var mycket folk på plats. Mitt på upploppet var det tydligt att loppet stod mellan dessa båda hästar och vi skrek och hejade så högt över de sista hundra meterna att resten av publiken vände sig om och tittade på oss. Polis Apart vann till slut och det fick jag förstås höra hela vägen ner till Malmö!

Arrangörerna: Sista minuten-snickerier och populära familjedagar

Sven Rosenqvist är anläggningschef på Göteborg Galopp sedan några år tillbaka, men han har varit engagerad i banan sedan innan den invigdes:

– Något jag minns väl är faktiskt från dagen innan banan öppnade. Klockan 23 på kvällen dagen innan premiären satt jag och Claus Jensen och snickrade ihop taket till det som är kiosken idag. Det var en av många grejer som vi och alla de andra ideella krafterna jobbade med den dagen. Det var många som jobbade för att få banan i ordning till premiären och vi var ganska slut under öppningshelgen!

Anna Thelander arbetar också för Svensk Galopp och har varit med på många evenemang på Göteborg Galopp, både som evenemangsansvarig och som konferencier och intervjuare. Anna minns tillbaka på en härlig familjedag för några år sedan:

– Det är en härlig stämning i Göteborg och kul att komma dit! Det roligaste minnet är ändå när vi arrangerade den första familjedagen, den 22 maj 2016. Köerna ringlade långa i entrén. Panetoz uppträdde och var suveräna på att underhålla publiken. De hade varit med i Mellon och var stekheta, barnen var överförtjusta och även föräldrarna. Vi hade samarbete med Ving, Ticket och Sveland. Populära Lollo & Bernie uppträdde på scen och hade mingel- och kramkalas med barnen. Det kom så mycket publik denna dag, och det var långa köer till maten som i princip tog slut. Utöver detta reds nio lopp, fyra ponnylopp och det var ett stort område med hoppborgar, ansiktsmålning, ponnyridning och annat kul för barnen. Jag har tidigare under många år jobbat i Göteborg som konferencier/intervjuare. Detta var första gången jag var med och arrangerade hela evenemanget, tillsammans med Pia Skoog. Det var mycket roligt med all publik och ett väldigt fint minne!

lollo & bernie sjöbrisens bajonett familjedag göteborgLollo & Bernie och den populära ponnyn Sjöbrisens Bajonett vid familjedagen på Göteborg Galopp år 2017. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Vilket är ditt bästa minne från Göteborg Galopp? Maila gärna amie.karlsson@svenskgalopp.se och berätta om vad just du minns bäst från de första 1000 loppen på västkustbanan. 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Pusjkin TOP 24 Pusjkin TOP 24

Att sätta sig i soffan hos Jägersrotränaren Francisco Castro och låta blicken vandra efter väggarna blir en resa i minnenas allé. Aramus, Barros Luco, Luca Brasi, Mandrake el Mago, Moe Green, Nocentsinkentucky och många, många till. Läs mer

Veckosvepet 18 toppbild Veckosvepet 18 toppbild

Det kommande veckoslutet är ett riktigt gottebord för alla galoppvänner. Hemma i Skandinavien avgörs Mowerinaløb på Klampenborg och på Bro Park rids årets första hinderlöpningar. Men framför allt, i USA är det “First Saturday in May”. Läs mer

Manuel Santos toppmontage Manuel Santos toppmontage

Det var jubel, rop och applåder. Manuel Santos, Manolito kallad av en del, var en mycket populär vinnare när han gjorde comeback – som amatör. Sex år efter senaste loppet och sju år efter den senaste vinsten är han tillbaka. Läs mer