Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Bildspecial: Följ med bakom kulisserna på en galopptävling

Nyfiken på galoppsporten och hur allt egentligen fungerar under en tävlingsdag? Häng med bakom kulisserna i vårt bildspecial! Från att hästarna anländer till att vinnaren får äntra vinnarcirkeln och ta emot publikens jubel. Nu kör vi!

Vill du veta mer om vad som händer i galoppens fantastiska värld? Skriv upp dig för Svensk Galopps nyhetsbrev här!

Varje år arrangeras ca 550 galopplopp i Sverige på de fem banorna Jägersro Galopp, Bro Park, Göteborg Galopp, Gärdet och Strömsholm. Som publik får du följa tävlingarna på publikplats, men här får du chansen att ta dig in bakom kulisserna och se alla viktiga förberedelser.

Hästarna kommer till tävlingarna

Några av hästarna som tävlar under en tävlingsdag bor på banan permanent men andra reser dit med hästtransport. Vissa kan ha färdats en bra bit för att få chansen att tävla.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Stall MOF200705-04445.jpeg

På galoppbanorna finns gästboxar för tillresande hästar.

Dressen lämnas över

Alla hästägare har sina unika tävlingsdress och när tränaren anländer till tävlingsbanan går den och lämnar över dressen till jockeyn som ska rida hästen. Dressen består av en skjorta och ett hjälmöverdrag i hästägarens färger.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Dress 220606MOF-BMO02142.jpeg

Det är hästägaren som väljer hur tävlingsdressen ska se ut. Den här färgglada dressen tillhör ägarna Galop Kompagniet.

Jockeyn väger ut

Innan loppet ska jockeyn vägas tillsammans med sadeln. Det gäller att göra det i tid då sadeln sedan ska lämnas till tränaren senast 40 minuter innan start så tränaren hinner förbereda/sadla hästen inför loppet.

I programmet står en vikt angiven vid hästens namn och det är viktigt att denna vikt stämmer! Jockeyn väger ut före loppet och in efter loppet.

Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp
Fredrik Janetzky vågrum DSC_6871.JPG

Jockeyn Fredrik Janetzky väger sig med sin utrustning inför ett lopp.

Hästarna förbereds

När jockeyn har vägt ut lämnas sadeln till tränaren och hästen förbereds inför loppet. Man brukar vara två om att sadla en galopphäst eftersom sadeln är liten och sadelgjordarna ofta är elastiska. Det är viktigt att allt sitter på plats och att man drar sadelgjorden lika mycket på båda sidor.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Sadling DSC_5821.jpeg

Galopptränare Fredrik Reuterskiöld och Lisa Reuterskiöld sadlar hästen Fast Forward inför en tävling på Jägersro.

Strax dags för start

Innan loppet leds hästarna runt om i ledvolten så att banveterinären kan kontrollera att hästarna är i tävlingsmässigt skick.

I ledvolten finns även en ringmaster och denna person ser till att hästarna går i rätt ordning. När ringmastern ringer i klockan är det dags för alla jockeys att sitta upp på hästarna och börja galoppera långsamt förbi publiken och mot startboxarna.

Här kan du skriva upp dig för Svensk Galopps nyhetsbrev!

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Ledvolt MOF200712-05607.jpeg

Innan loppet leds hästarna i ledvolten. Personen som leder hästen kallas träckare. På vanliga dagar kan man använda jeans och t-shirt men på de viktigaste dagarna brukar träckarna klä upp sig lite extra!

In i startboxarna

Sedan lastas hästarna sida vid sida i startboxarna. Startboxarna används för att hästarna ska komma iväg samtidigt i loppet. En starter trycker på en knapp och då öppnas grindarna och loppet är igång!

Startboxar DSC_7165.jpeg

Hästarna lastas i startboxarna sida vid sida. Tävlingsfunktionärerna hjälper till att lasta hästarna.

Galoppdomstolen håller koll

Alla lopp övervakas av den lokala galoppdomstolen. De säkerställer att det exempelvis inte sker några störningar eller trängningar.

Under en tävlingsdag tar man dessutom två slumpmässiga dopningsprov då det är förbjudet att tävla med en häst som behandlats med medicinska preparat.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Galoppdomstolen DSC_5600.jpeg

Den lokala galoppdomstolen bevakar alla löpningar och kontrollerar att reglerna följs. Till sin hjälp har de kameror från flera olika vinklar.

Vinnaren hyllas!

Det är måldomaren som avgör ordningsföljden i loppet och vem som var först i mål. Och innan resultaten kan ropas ut i högtalarna ska jockeyn väga in sig tillsammans med sadeln. Det är mycket viktigt att vikten är samma som innan loppet. Detta eftersom hästen diskvalificeras om jockeyn har förlorat mer än 0,5 kilo i slätlöpningar eller 1 kilo i hinderlöpningar. Vinnaren av loppet får ta emot publikens applåder och sedan besöka vinnarcirkeln där både kretsen kring hästen intervjuas och även får ett glas bubbel.

Foto: Johanna Friberg/Svensk Galopp
Duca Di Como vinnarcirkeln DSC_6848.jpeg

Galopphästen Duca Di Como i vinnarcirkeln efter att ha vunnit storloppet Pramms Memorial (L) på Jägersro Galopp.

Nu får hästen välförtjänt vila

Efter tävlingarna får alla hästar varva ner i lugnt tempo tillsammans med sin skötare och efter det duschas de av och pysslas om.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Efter loppet MOF200705-04539.jpeg

Efter loppet blir hästarna ompysslade och får vatten att dricka.

Dags för hemfärd

För några av hästarna väntar nu resan hem till stallet igen och för andra så blir det vila i boxen på galoppbanan.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Hemväg 0109MOF200816-09897.jpeg

Ett av teamen packar utrustningen i hästlastbilen inför hemresan.

Vill du veta mer om vad som händer i galoppens fantastiska värld? Skriv upp dig för Svensk Galopps nyhetsbrev här!

Guidade turer bakom kulisserna

Vill du besöka en galoppbana och följa med bakom kulisserna? Boka en guidad tur på någon av Svensk Galopps tre permanenta banor; Jägersro Galopp i Malmö, Göteborg Galopp i Säve eller Bro Park utanför Stockholm. Under dagen får du bland annat träffa en jockey och följa med in i ett galoppstall.

En guidad tur kostar 200 kronor och då ingår entré till tävlingsbanan samt banprogram. Här kan du läsa mer och boka!

Guidade turer bakom kulisserna

Vill du besöka en galoppbana och följa med bakom kulisserna? Boka en guidad tur på någon av Svensk Galopps tre permanenta banor; Jägersro Galopp i Malmö, Göteborg Galopp i Säve eller Bro Park utanför Stockholm. Under dagen får du bland annat träffa en jockey och följa med in i ett galoppstall.

En guidad tur kostar 200 kronor och då ingår entré till tävlingsbanan samt banprogram. Här kan du läsa mer och boka!

Fler intervjuer och artiklar

Rebecca Stålhandske.jpg

Rebeccas oväntade karriärval – gör succé som jockey

Som 20-åring fick Rebecca Stålhandske upp ögonen för galopp och bestämde sig för att satsa på en karriär som jockey. Idag, tre år senare, är hon en av de mest lovande talangerna i Sverige. "Det jag älskar är farten – det är en fräck känsla att kunna sitta på en galopphäst och kunna kontrollera den", säger hon.

Ledvolt DSC_0045.jpeg

Lista: 10 spännande fakta om galoppsporten

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att alla galopphästar fyller år på samma dag? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Fiftyshadesfreed Jarvén2.jpg

Lennart, 81, rider galoppstjärnan fem dagar i veckan

Lennart Jarvén, 81, är inte som alla andra pensionärer. Fem gånger i veckan galopptränar han sin sagohäst Fiftyshadesfreed. "Han är min terapi", säger Lennart.

Per-Anders Gråberg 220606MOF-BMO02598.jpeg

10 saker du inte visste om att vara jockey

Att basta innan arbetsdagen drar igång och att träna hårt men utan att bygga stora muskler. Här är bara några av sakerna som du inte visste om livet som jockey. Per-Anders Gråberg, en av Sveriges främsta jockeys genom tiderna, berättar.

Fält_31Okt_002.jpg

Här är galoppsportens viktigaste grunder

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök på galoppbanan!

Black Pepper.jpg

Doldisen Daniella om segern inför storpubliken: ”Känslan går inte att beskriva”

Amatörtränaren Daniella Haglund kom från ingenstans och vann sitt första lopp på Gärdet med sin ögonsten Black Pepper under Nationaldagsgaloppen. Efter segern fick de ta emot jublet från 45 000 åskådare. "Den känslan går inte att beskriva", säger hon.

Ylva Brandt_2juli2022_14_roccamshots.jpg

Häng med i ett galoppstall – så kan en vanlig dag gå till

Fart, gemenskap, kärleken till hästar och tidiga morgnar. Det är bara lite av vardagen i ett galoppstall. Häng med till stallet hos galopptränaren Ylva Brandt och få en inblick i hur det är att jobba som tränare.